KAŽNJAVAJU SVAKOGA

NBA od kazni ubrao 7,9 mil. $, evo zbog čega sve kažnjavaju igrače!

Foto: Reuters/PIXSELL
NBA od kazni ubrao 7,9 mil. $, evo zbog čega sve kažnjavaju igrače!
16.11.2017.
u 09:43
Srpski košarkaš Vladimir Radmanović je pak 2007. kao igrač Lakersa činio ono što mu ugovor zabranjuje. Bavio se ekstremnom aktivnošću kao što je snowboard i pri tome je iščašio rame, što ga je, jer je o tome još i lagao, stajalo pola milijuna dolara.
Pogledaj originalni članak

Na nedavnu utakmicu Washingtona i Clevelanda, krilni igrač Wizardsa Kelly Oubre došao je u krznenom kaputu s natpisom “Fuck You”. S obzirom na to da je riječ o uvredljivu izrazu koji može uvrijediti svakoga tko ga pročita, Oubre bi mogao biti novčano kažnjen. A hoće li i koliko će ta kazna biti visoka, odredit će komesar, odnosno ravnatelj NBA lige Adam Silver.

Prema procjeni, to bi moglo biti 25.000 USD, koliko je lani morao platiti Dwyane Wade zbog geste kojom je htio pokazati da je presudio suparniku – pokazao je kao da mu je prerezao grkljan.

Do ovog trenutka ove sezone NBA liga je izrekla 96 kazni i pri tome zaradila 744.139 USD. Najčešće su to bile kazne za tehničku pogrešku koje iznose 2.000 USD, no bilo je kazni i zbog neprimjerena rječnika (DeMarcus Cousins i Kyrie Irving po 25.000 USD), verbalnog napada na suca (Andre Iguodala, 15.000 USD), nepotrebnog miješanja u sukob igrača na parketu (Kelly Oubre, 15.000 USD) i prikrivenog udarca rukom u prepone (Joe Ingles, 15.000 USD).

Koštalo ga trenerske karijere

Zanimljivo je da to nije bilo prvi put da je Novozelanđanin Steven Adams dobio udarac u prepone jer ga je na to osjetljivo mjesto, doduše nogom, gađao i Draymond Green. A upravo je taj igrač vinovnik tučnjave iz koje su proistekle i najveće ovosezonske kazne. I dok je krilni-centar Warriorsa zaradio kaznu od 25.000 USD, oni s kojima se potukao platili su dvostruko više, a to su bili igrači Washingtona Bradley Beal (50.000 USD) i Markief Morris (55.000 USD).

Mladi šuter Phoenixa Josh Jackson morao je platiti 35.000 USD zbog prijetećih gesti navijaču suparničkih Clippersa, a najviše je od plaće oduzeto braniču Portlanda C.J. McCollumu koji se u posljednjoj predsezonskoj utakmici s klupe umiješao u neku gužvu na parketu. McCollum je kažnjen s jednom utakmicom neigranja i oduzimanjem plaće za jednu utakmicu, a to je iznosilo 165.259 USD jer ovaj igrač ima godišnju plaću od 23,9 milijuna USD.

Puno manje morao je platiti Bulls Bobby Portis, ali samo zato što ima puno manju plaću. Nakon što je na treningu nokautirao i na neko vrijeme onesposobio svog suigrača Nikolu Mirotića, Portis je kažnjen s osam utakmica neigranja što je na njegovu plaću od 1,5 milijuna USD značilo uskraćivanje od 83.656 USD.

Prije 11 godina sa 100.000 USD kažnjen je i negdašnji trener Houstona Jeff Van Gundy jer je “otkrio poslovnu tajnu”. Naime, Van Gundyja je večer prije utakmice s Dallasom nazvao jedan sudac kazavši mu da će suci te utakmice posebno pratiti njegova centra Yao Minga jer im je zbog visokog Kineza puno prigovarao vlasnik Dallasa Mark Cuban. Trenerova odluka da takvo što podijeli s javnošću, ali i odluka da ne iznese ime suca koji mu je to predočio, stajala ga je novčane kazne, a kasnije možda i trenerske karijere.

Srpski košarkaš Vladimir Radmanović je pak 2007. kao igrač Lakersa činio ono što mu ugovor zabranjuje. Bavio se ekstremnom aktivnošću kao što je snowboard i pri tome je iščašio rame, što ga je, jer je o tome još i lagao, stajalo pola milijuna dolara.

Foto: Reuters/PIXSELL
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/Pixsell
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/Pixsell
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/Pixsell
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/PIXSELL
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/PIXSELL
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/PIXSELL
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/PIXSELL
Bojan Bogdanović
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Bojan Bogdanović prošetao Stradunom u društvu djevojke
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dario Šarić, Bojan Bogdanović

Igrač koji je najčešće bio novčano kažnjavan bio je Rasheed Wallace, poznata svađalica, koji je za osam kazni radi sukoba sa suparnicima i sucima kažnjen sa 205.000 USD.

Od plaćanja kazni nisu izuzeti niti vlasnici NBA klubova pa je tako u travnju gazda Rocketsa Leslie Alexander zbog verbalnog napada na suca morao platiti 100.000 USD. Najveću kaznu platio je vlasnik Miamija Micky Arison 2011. i to zbog jednog tvita u kojem je Arison poručio jednom navijaču da “laje na krivog vlasnika” i da su zapravo igrači ti koji su pohlepni.

To je bila najbolja ilustracija koliko su navijači u NBA ligi zaštićeni jer oni su ti od kojih svi NBA protagonisti dobro žive. Jednako su u NBA ligi zaštićeni i suci kojima je Mark Cuban poručio da je 13 godina pokušavao popraviti suđenje ali u tome nije uspio, ali je na račun te primjedbe zaradio kaznu od 50.000 USD. Polovicu od toga platio je ponajbolji košarkaš današnjice Stephen Curry kada je, zbog nezaslužene šeste osobne, reagirao bacanjem štitnika za zube. Tolika je tarifa (25.000) i za bilo koga tko se unese u lice sucu ili ga, ne daj Bože, dotakne pri kakvoj burnijoj reakciji na njegovu odluku ili za onoga koji u medijima kritizira suđenje.

Rekordna zarada

Mnogi su igrači novčano kažnjeni zbog tvitova čiji sadržaji nisu bili nužno neprimjereni. U ožujku 2012. JR Smith je na Twitter stavio sliku gole stražnjice žene koja se te noći našla u njegovu krevetu. Osim troškova usluge, platiti je morao i 25.000 USD kazne.

Dakle, u NBA ligi nema onoga tko ne može biti kažnjen. Sve to dovelo je prošle sezone do rekordnog utrška NBA lige od 7,94 milijuna USD u čemu je naveliko sudjelovao Francuz Yoakim Noah koji se dopingirao pa je kažnjen sa 20 utakmica neigranja što je pak značilo da mu se oduzima 3,17 milijuna USD. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AU
austrougarskigeneral
10:20 16.11.2017.

nba zaradi dobro od sponzora do kazni.