ŽELJKO KOPIĆ

Nema straha od Seville: 'Dinamo je u Europi pokazao da se može sa svakim nositi'

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
UEFA Europska liga, West Ham - GNK Dinamo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
UEFA Europska liga, West Ham - GNK Dinamo
storyeditor/2021-12-13/PXL_131221_91124999.jpg
storyeditor/2021-12-13/PXL_REU_140921_34608841.jpg
14.12.2021.
u 08:24
Prvi susreti igraju se 17. veljače (Dinamo u Sevilli), a uzvrati su 24. veljače kad će plavi u Maksimiru tražiti prolaz.
Pogledaj originalni članak

Dinamo nije imao sreće u ždrijebu nokaut-faze Europske lige, suparnik će mu biti Sevilla. Doduše, teško je bilo očekivati da će biti lako jer svi suparnici koje su plavi mogli izvući izuzetno su jaki, možda bi najslabiji bio Sheriff, ali on je ljetos izbacio plave s puta u Ligu prvaka, bio je hit u Ligi prvaka i iz skupine s Real Madridom, Interom i Šahtarom prošao u Europsku ligu.

>>> Ivan Rakitić oduševio komentarima o Dinamu

Sevilla našeg Ivana Rakitića sigurno je suparnik koji odmah dobiva ulogu favorita. Uoči ždrijeba, koji smo gledali s aktualnim trenerom Dinama Željkom Kopićem, u Maksimiru se nagađalo koga bi plavi mogli dobiti.

Kopić čestitao Krznaru

– Nemam pojma – kratko je rekao Kopić.

Plavi su izvučeni kao prvi par, Sevilla kao domaćin prve utakmice pa onda Dinamo.

Kopić se samo nasmiješio, nije to bio kiseli osmijeh, ali ni nekakav osmijeh sreće, veselije se nasmijao kad je izvučen par Barcelona – Napoli kao zacijelo najatraktivniji. Kopićev pomoćnik Alen Peternac poslao je Kopiću poruku i očekivao da će izvući Barcelonu, no pogodio je bar zemlju, u Španjolskoj je i sam dugo igrao.

– Svi u stožeru navijali su za Barcelonu, ja nisam, jednostavno pričekam ždrijeb pa što on donese – kazao je aktualni trener Dinama.

Prije nego što je govorio o Sevilli, poželio je uputiti čestitke:

– Iskoristio bih priliku da čestitam vodećim ljudima kluba, stručnom stožeru na čelu s Damirom Krznarom na ostvarenim rezultatima u europskim utakmicama, svim zaposlenicima kluba koji su davali svoj maksimum da Dinamo i ove sezone bude uspješan u Europi. Što se samog ždrijeba tiče, suparnik je zahtjevan. Sevilla je izuzetno kvalitetna momčad, ali u prijašnjim sezonama Dinamo je pokazao da, kad je u svom pravom, optimalnom stanju, s pravom pripremom, kvalitetom i energijom, može igrati protiv svakoga. Stoga vjerujem da će do tih utakmica momčad biti u stanju odgovoriti svim zahtjevima takve utakmice i takvog suparnika – kazao je Kopić.

Koliko je Dinamo daleko od takvog optimalnog stanja?

– Ja mogu govoriti o ove dvije utakmice koje još imam s Dinamom. No govorio sam u kontekstu kluba, u kakvom stanju treba biti za takve utakmice. Vjerujem da će se Dinamo i u te dvije utakmice predstaviti u najboljem izdanju i da će imati svoje šanse za prolazak u sljedeću rundu Europske lige.

Vodio Real, Porto, repku...

Kopić ni ovaj put nije želio govoriti o mogućnosti da ostane na klupi Dinama jer službeno je postavljen kao privremeni trener do kraja ove polusezone.

– Već sam rekao da nemam namjeru o tome razgovarati, znam koja je moja pozicija, želim još ove dvije utakmice odraditi na najbolji mogući način.

Podsjetimo, Sevilla je najbolji klub Europske lige, šest je puta podizala taj trofej. K tome, nakon ispadanja iz Lige prvaka ispričali su se svojim navijačima i obećali da sad ponovno idu osvojiti Europsku ligu. K tome, upravo u Sevilli se igra finale Europske lige, pa je španjolskom klubu to veliki dodatni motiv, a Dinamo bar već sada zna da će igrati na stadionu na kojem se igra i finale. Bilo bi lijepo kad tamo ne bi bilo Seville, kad bi tamo došao naš prvak, ali to su ipak malo pretjerane kombinacije.

– Sigurno je riječ o izuzetno zahtjevnom suparniku, ali mislim da je Dinamo u velikom broju utakmica dokazao snagu, moć i kvalitetu i da može igrati i protiv najboljih. I mislim da je dobro što je druga utakmica ovdje u Maksimiru.

Sevilla jako dobro gura i u španjolskom prvenstvu, druga je iza Real Madrida. Koliko stignete pratiti druge lige, jeste li ih gledali?

– Nisam ih nešto posebno analizirao. Volim pogledati ciljane utakmice koje me zanimaju zbog nekih taktičkih stvari, no fokusiran sam na svoju momčad.

Bez obzira na vaš status privremenog trenera i ono što nosi budućnost, hoćete li ipak sad malo više pratiti Sevillu?

– Ma kakvi, u fokusu su mi ove dvije utakmice, a za Sevillu ima vremena – odgovorio je Kopić.

Klub Ivana Rakitića u 16 utakmica domaće lige upisao je samo dva poraza, jedan od Reala u Madridu (2:1), drugi od Granade (1:0). U skupini Lige prvaka Sevilla je bila treća, iza Lillea i Salzburga, ispred Wolfsburga. Upisala je samo jednu pobjedu, kod kuće protiv Wolfsburga je slavila 2:0, no još tri remija u skupini bila su joj dovoljna za to treće mjesto i selidbu u Europsku ligu. Imala je šansu i za ostanak u Ligi prvaka, trebala joj je pobjeda kod Salzburga, ali poražena je s 0:1.

Osim velikog europskog ugleda, Sevilla ima i daleko skuplji kadar od onog u Maksimiru, plavi vrijede oko 110 milijuna eura, a Sevilla 300 milijuna više, 415 milijuna eura. Najskuplji igrač im je Jules Koundé, 23-godišnji stoper koji vrijedi 60 milijuna eura. Trener im je 55-godišnji Julen Lopetegui koji je sa Sevillom već osvojio Europsku ligu u sezoni 2019./20., a bio je izbornik mladih reprezentacija te sa španjolskim mladim vrstama (U21 i U19) osvojio naslov europskih prvaka.

Sevillu je dosad vodio u 131 utakmici, a prije nje bio je trener madridskog Reala (14 utakmica) i Porta (78 utakmica). Između Porta i Reala bio i izbornik A reprezentacije, na klupi Španjolske odradio je 20 utakmica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar gradjanskirat
gradjanskirat
09:56 14.12.2021.

haha da da, treba samo zamoliti Sevilju da izvede drugi tim i sve u redu ..

HR
hrvat123
10:50 14.12.2021.

Dinamo nemoze trazit prolaz u Maximiru, prolaz mora trazit u Sevilji a na Maximiru samo potvrdu tog prolaza