Poznati njemački nogometaš Lukas Podolski najprije je prije šest godina sve iznenadio kao drugu karijeru odabirući ugostiteljstvo. Da bi se iznenađenje pretvorilo u šok jer je odabrao pokrenuti lanac kebab restorana. No, nogometašu poljskog porijekla i iznimno bogate karijere krenulo je zaista dobro pa je s vremenom samo u državi Sjevernoj Rajni – Vestfaliji otvorio 27 podružnica. Da bi sada uslijedio novi šok – njegov će kebab poskupjeti! Najavio je Lukas Podolski kako će sada i u nas prilično popularno jelo stajati 7,90 eura, ali i to mu je premalo jer se za pizzu u Kölnu i okolici plaća deset eura.
– Mislim da je kebab ionako još uvijek previše jeftin. Mora biti skuplje. Kad odete u pizzeriju, platite oko deset eura. Ali sve što imate je tijesto, umak od rajčice i malo sira na njemu – razmišljao je glasno Podolski za susreta s dva tamošnja youtubera. Današnji nogometaš poljskog Górnika iz Zabrza ima opravdanje za poskupljenje svojeg jela od domaćeg kruha, mesa, salata i umaka. U oba slučaja Poldi cjenovni potres opravdava općom inflacijom.
– Ljudi uvijek dižu cijene. Kada smo bili novi lanac, kebab je koštao možda pet maraka, a sada košta osam eura. Cijene su posvuda porasle – kaže i dalje popularni nogometaš i nekadašnji njemački reprezentativac.
Kebabdžinice diljem Njemačke već su povećale cijene na deset eura ili više. Izvršni direktor Udruge turskih proizvođača kebaba u Europi, Gürsel Ülber, kao razloge povećanja naveo je dodatne troškove za energiju i hranu, poput mesa, brašna, biljnog ulja i povrća. Kada je Podolski otvorio prvi restoran u Kölnu, igrao je tada za japanski Vissel Kobe, interes je bio ogroman. Sigurno i zato što je Podolski kao dijete poljskih doseljenika i odrastao u Kölnu i okolici, ali očito je u njegovim kebabima moralo biti i kvalitete. No, sada će se ta kvaliteta morati plaćati nešto više, prema napisima njemačkih medija, u Njemačkoj je među jeftinijima.
Ja to ne jedem