NAJVEĆI DERBI

'Nitko nije favorit na Poljudu. Hajduk i Leko mogu spriječiti Dinamovo slavlje u Splitu'

storyeditor/2023-04-27/PXL_090528_629.jpg
storyeditor/2023-04-27/PXL_090531_896.jpg
storyeditor/2023-04-27/PXL_100911_1848.jpg
28.04.2023.
u 09:27
Dinamo još nikada nije osigurao titulu u Splitu, ali je 2009. godine u dramatičnoj utakmici na Poljudu osvojio Kup. Tada je igrao Igor Bišćan
Pogledaj originalni članak

Dinamo u derbiju s Hajdukom u nedjelju ima priliku osigurati naslov prvaka, što mu se još nikada nije dogodilo u Splitu, međutim – dva trofeja Kupa u samostalnoj Hrvatskoj plavi su ipak podignuli na Poljudu. Prvi put 2008., a posljednji put 2009., kada je jedan od aktera dramatičnoga splitskoga finala bio i današnji Dinamov trener Igor Bišćan.

Dva gola Kalinića

Podsjećamo, Dinamo je u prvoj finalnoj utakmici u Zagrebu slavio s 3:0 pogocima Mandžukića (2) i Sammira, a Hajduk je uzvratio istim senzacionalnim ishodom pogocima N. Kalinića (2) i Bartolovića. Tek u izvođenju jedanaesteraca Dinamo je slavio s 4:3 i podignuo Rabuzinovo Sunce pred deset tisuća gledatelja na Poljudu.

Splićane je u toj utakmici vodio Ante Miše, trener koji je u istoj sezoni vodio mrtvu utrku s Dinamom i u prvenstvu, te od svih Hajdukovih trenera nakon 2005. bio najbliži naslovu prvaka.

Ante Miše i danas će kazati kako mu 'nikako nije jasno kako Hajduk tada nije postao prvak.' No, ovo je ipak priča o finalu Kupa i Dinamovome slavlju na Poljudu.

– Uoči te utakmice momčad sam bio odveo u izolaciju na Brač, te za kratkoga boravka na otoku pokušavao uvjeriti svoje igrače da još imamo šanse za osvajanje trofeja, unatoč izrazito negativnom ishodu prve utakmice – počeo je svoju priču Miše, pa nastavio:

– Sjećam se kako je prvo poluvrijeme bilo okončano s 0:0, te je malo tko vjerovao da možemo uspjeti. No primijenili smo igru s puno rizika, te sam napadačima Ibričiću i Kaliniću pridružio i Bartolovića. Nastupili smo u drugom poluvremenu furiozno i rizik nam se bio isplatio.

Napustili smo 2009. godinu i pogledali prema nadolazećemu derbiju u prvenstvu. Može li Lekin Hajduk spriječiti Dinamovo slavlje na Poljudu, pitali smo Mišu.

– Ponovit ću onu često korištenu floskulu kako nitko ne može biti favorit protiv Hajduka na Poljudu. Ostajem pri tome i vjerujem u to da će trener Leko posložiti kockice kako bi Hajduk u derbiju izgledao najbolje do sada. Kao hajdukovac priželjkujem i očekujem da Hajduk u nedjelju spriječi Dinamovo slavlje u Splitu – ističe Miše.

VELIKI INTERVJU ZA VEČERNJI IZ TURSKE

Nenad Bjelica prvi put nakon odlaska progovorio o stanju u Dinamu, transferu Livaje i Hajduku

Navijači u Turskoj prozvali su ga Gladijator, a Nenad Bjelica ponosno nam je prepričao kako su ga dočekali u Trabzonu. Ekskluzivno za Večernji list dugo smo razgovarali o HNL-u, padu Dinama i ljudima koji su ga preuzeli te se osvrće na brojne napise u medijima o hrvatskim igračima koje planira dovesti u Tursku. Otkriva i što su mu Turci kazali o hrvatskom nogometu.

Ta prvenstvena utrka je, bez obzira na ishod derbija, već okončana. A vidi li Miše u Hajdukovoj momčadi šampionske simptome za sljedeću sezonu?

– Treba biti objektivan i reći kako je Dinamo jači od svih i da će biti favorit za titulu i u sljedećoj sezoni. Hajduk može postati konkurentan samo ako se zaista znatno pojača u svim linijama. Pritom ne mislim na prinove, nego baš prava pojačanja, koja će mu podignuti kvalitetu.

Mogu li neki od juniora biti pojačanja?

– Ne možemo očekivati da će u prvu momčad odjednom ući petorica-šestorica juniora, nego dvojica-trojica. I da će onda dospjeti u tako kvalitetno okruženje, u kojemu će moći napredovati. Kao što smo mi iskusniji nekada pomogli razvoju mladića Pletikose, Sablića, Andrića, Deranje..., koji su osvajali trofeje s Hajdukom – zaključio je Ante Miše.

Među Dinamovim splitskim junacima iz 28. svibnja 2009. godine bio je Mathias Chago. U toj utakmici bio je zamijenjen u 90. minuti, pa nije sudjelovao u izvođenju jedanaesteraca. Nasmijao se od srca kada smo mu porukom poslali izvještaj s utakmice. Taj trofej bio mu je jedan od čak 11 koliko ih je osvojio s Dinamom.

– Bila je to posebna utakmica, ne samo zbog drame koju smo prošli, nego zbog činjenice da smo ga osvojili upravo u Splitu. Znamo koliko je to značilo našim navijačima – kaže Chago.

Igrač kojemu sam se divio

Bili ste suigrač Igoru Bišćanu. Kakvo je vaše sjećanje na njega?

– Bišćan je za mene bio nešto posebno, bio je igrač kojemu sam se divio. Dojmio me se njegov profesionalizam, njegov pristup radu, kako je dolazio na trening sat vremena ranije, kako se na treningu ponašao – kao da je utakmica – i kako je bio primjer svim suigračima. Na mene je djelovao baš stimulativno. Uočio je moju nesigurnost koja se katkad javljala, to da sam imao neki strah od pogrešaka i da sam često igrao na sigurno, ziheraški, bez rizika. Znao mi je reći: 'Oslobodi se, ne boj se, kreni slobodno naprijed, više vjeruj u sebe'. Na utakmici protiv praške Sparte u jednoj sam kritičnoj situaciji izbacio iz stroja i prošao trojicu suparničkih igrača. Igor mi je zapljeskao i kazao mi: 'Tako se to radi, samo nastavi tako, vidiš da možeš!'. Bišćan nas je sve tada podigao višu razinu – prisjetio se Chago.

Hoće li Dinamo osigurati titulu na Poljudu?

– Dinamo s Bišćanom može sve, uočljivo je koliko se momčad dignula otkako ju je preuzeo te da je igra bolja. Hajduk? Imam veliki respekt prema njima, osobito im čestitam na uspjehu juniora u Ligi prvaka, to je velika stvar za klub, za Split, ali i za cijeli hrvatski nogomet – zaključio je Mathias Chago.

Na kraju, evo tko su bili akteri spomenute utakmice u finalu Kupa 2009. godine. Strijelci: 1:0 Kalinić (56.), 2:0 Bartolović (58.), 3:0 Kalinić (75.).

Jedanaesterci: 0:1 Bišćan, 1:1 Kalinić, 1:2 Sammir, Rosso - Butina brani, 1:3 Badelj, 2:3 Bartolović, 2:4 Morales, 3:4 Ibričić, Hrgović promašio, Andrić - Butina brani.

Hajduk: Subašić, M. Buljat (od 78. Strinić), Maloča, Vejić, Šerić, Gabrić, Skoko (od 87. Rosso), Andrić, Bartolović, Kalinić, Ibričić. Trener: Miše

Dinamo: Butina, Lovren, Bišćan, Barbarić, Hrgović, Calello, Sivonjić (od 55. Tomečak), Badelj, Chago (od 90+1. Morales), Sammir, Mandžukić. Trener: Jurčić. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NE
nebiseštelmešati
10:07 28.04.2023.

" Hajduk živi vječno drugi "

BL
blekpanther
10:43 28.04.2023.

Čije li utakmice gleda Chago da vidi koliko je Dinamo bolji kako je Bišćan trener? I opet sljedi priča o Bišćanovoj profesionalnosti koje ruku na srce nije bilo dok je igrao u HNL-u i za HR reprezentaciju!