MATIA BARZIĆ GUTTIEREZ

Novi vatreni za VL: Španjolska je moj dom, ali hrvatski dres je bez dvojbe oduvijek bio moj san

Novi vatreni za VL: Španjolska je moj dom, ali hrvatski dres je bez dvojbe oduvijek bio moj san
10.10.2024.
u 07:00
– Pratim hrvatsku ligu i uvijek volim gledati dobre utakmice, neovisno o ligi. Imam puno poštovanja prema svim klubovima, ali svakako pratim i Hajduk zbog obiteljskih korijena i tatine ljubavi prema klubu.
Pogledaj originalni članak

Hrvatskoj U-21 reprezentaciji predstoje važni ispiti u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Slovačkoj. Momčad izbornika Ivice Olića u Koprivnici dočekuje Andoru (12. listopada) i Grčku (15. listopada), a pobjedama u tim susretima ostvarila bi minimalno plasman u doigravanje za glavni turnir, a možda i direktan plasman na europsku smotru.

Na najnoviji popis za ove utakmice Olić je odlučio uvrstiti neka nova imena, a najviše pozornosti među njima privukao je 20-godišnji branič Matia Barzić Gutierrez, momak koji je odrastao u Španjolskoj, ali je prihvatio poziv Hrvatske.

Igrao i kao napadač

Barzić Gutierrez je sin Splićanina Mate Barzića, kojeg je život nosio raznim morima dok se nije privremeno skrasio u Londonu, u kojem je upoznao Španjolku Palomu, buduću suprugu s kojom se nakon dva mjeseca boravka u Splitu 1998. godine preselio u njezin rodni grad Madrid. Matia tako nosi i očevo i majčino prezime. Ondje su im se rodila djeca, Matia i mlađa kći Violeta, danas 15-godišnjakinja, koja se bavi košarkom. No dalmatinski geni i očeva ljubav prema nogometu bili su okidač za to da se i Matija zaljubi u nogomet, kako je barem istaknuo njegov otac Mate. Matia je svoju nogometnu karijeru počeo 2012. godine, kao osmogodišnjak u akademiji madridskog velikana Atletica.

Nakon dugogodišnjeg boravka u akademiji Atletica, ove je sezone Matia uplovio u seniorski nogomet. Nastupa za momčad španjolskog drugoligaša Elchea, u kojem ima prilično standardnu minutažu. Od osam utakmica upisao je minute u njih sedam, a u pet od tih sedam bio je starter, odigravši ukupno 435 minuta, uglavnom na poziciji lijevog stopera. Uoči svojih prvih utakmica u dresu U-21 reprezentacije, Barzić Gutierrez dao je intervju za Večernji list.

Kakav je bio prvi susret s kolegama iz U-21 reprezentacije i sa stožerom? Kako su vas prihvatili i kako se osjećate tu?

– Atmosfera je fantastična od prvog trenutka. Dečki su sjajni, prava smo ekipa i odmah smo se povezali. Pružili su mi toplu dobrodošlicu, što mi je puno značilo, a osjećam se odlično jer sam sada dio ovog tima.

VEZANI ČLANCI:

Kakva je bila reakcija kad ste saznali za poziv u U-21 reprezentaciju? Gdje ste bili, s kim ste prvo razgovarali nakon toga?

– Kad sam dobio poziv, osjećaj je bio nestvaran, kao da sanjam. Oduvijek sam sanjao o tome, a sada se taj san napokon ostvario. Bio sam u društvu prijatelja kad sam saznao, ali prvi s kim sam podijelio vijest bio je moj tata. Bio je neizmjerno sretan i ponosan.

Koliko smo čuli, oduvijek ste htjeli nastupati za hrvatsku reprezentaciju. No, jeste li ikad razmišljali nastupati za španjolsku reprezentaciju?

– Španjolska mi je dom jer tu sam rođen, ali Hrvatska je uvijek bila u mom srcu. Od malih nogu navijao sam za našu reprezentaciju i nikada nisam imao dvojbi, hrvatski dres je oduvijek bio moj san.

Kako je došlo do toga da postanete član nogometne škole Atletico Madrida? Čuli smo jednu zanimljivu priču da ste tamo došli s Modrićevim dresom iz reprezentacije, sjećate li se toga?

– Da, to mi je bio jedan od najdražih dresova, Luka Modrić mi je bio uzor. Sjećam se kako sam s ponosom nosio taj dres kad sam došao na probu. Njima se svidjela moja igra i nakon toga sam ostao u Atletico Madridu. To je bilo ostvarenje još jednog sna.

Čuli smo da ste tijekom nogometnog odrastanja igrali sve pozicije osim vratarske i da ste u jednoj sezoni kao napadač zabili 40 golova. Kakva su sjećanja na te sezone i kako gledate na svoju polivalentnost?

– Bilo je to jako zabavno razdoblje. U počecima smo igrali 7 na 7, a kad sam počeo igrati u ekipama 11 protiv 11, igrao sam zadnjeg veznog i tako je sve počelo. Iako sam promijenio nekoliko pozicija, time sam dobio dodatno iskustvo i razumijevanje igre, a danas igram isključivo na poziciji stopera. Smatram da mi ta polivalentnost pomaže da budem još bolji igrač.

VEZANI ČLANCI:

UOČI ŠKOTSKE

Ključni Dalićev igrač nije bio s momčadi na treningu. Jedan je preskočio vježbanje zbog ozljede

Prije treninga, pred novinare su izišli Luka i Petar Sučić. Na početku je netko spomenuo prekrasan pogodak kojeg je Luka postigao za Real Sociedad protiv madridskog Atletica. Sjajan potez danima je bio glavna tema u našim ali i španjolskim medijima. Ipak se tako lijep pogodak ne viđa često, posebice kada se raspara mreža Jana Oblaka, jednog od najboljih svjetskih vratara.

Na temu polivalentnosti, rekli ste da najviše volite igrati veznjaka, a stoper ste. Kako vam to pada?

– Isprva mi je prilagodba bila izazovna, ali sada se osjećam potpuno ugodno na poziciji stopera. Uživam u ulozi koju imam na terenu i s vremenom mi je postala prirodna.

Sad ste redovni član Elchea u drugoj španjolskoj ligi. Kako bi nam opisali razinu kvalitete u toj ligi i neke njezine specifičnosti?

– Druga španjolska liga izuzetno je kompetitivna, svaka utakmica je neizvjesna. Kvaliteta je visoka, a razina natjecanja je takva da svaka momčad može iznenaditi i pobijediti drugu. To nas tjera da uvijek budemo na vrhuncu svojih mogućnosti.

Dolazi u Split i na Vis

Pratite li imalo hrvatsku ligu? Znamo da je otac Mate velik navijač Hajduka i da volite stil igre Marka Livaje. Znači li to da ste i vi navijač Hajduka?

– Pratim hrvatsku ligu i uvijek volim gledati dobre utakmice, neovisno o ligi. Imam puno poštovanja prema svim klubovima, ali svakako pratim i Hajduk zbog obiteljskih korijena i tatine ljubavi prema klubu.

Spominjali ste da s ocem često dolaziš u Split, a navratite i do Visa. Što vam se najviše svidjelo u tim dolascima u Hrvatsku? Imate li prijatelje u Hrvatskoj?

– Obožavam dolaziti u Split i na Vis. Iako nisam bio u Hrvatskoj posljednje dvije godine, obitelj mi je tamo i uvijek mi je lijepo provesti vrijeme s njima. Nadam se da ću sada dolaziti češće.

Koji su vaši ciljevi u karijeri, kratkoročno i dugoročno?

– Kratkoročno, želim imati dobru sezonu s klubom i pokušati izboriti plasman u prvu ligu. Dugoročno, želja mi je nositi hrvatski dres što češće, pokazati se u najboljem svjetlu na terenu te pomoći reprezentaciji da se plasiramo na Europsko prvenstvo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KR
Krolo
08:43 10.10.2024.

Kakvo ulizivanje Hrvatima......