NOGOMETAŠ GODINE

Odlučio Tušin doprinos reprezentaciji

16.12.2001.
u 00:00
CELESTIN GAŠPARINI, NEKADA NOGOMETAŠ RIJEKE, DINAMA I ZAGREBA, PREDNOST DAO HAJDUKOVCIMA * U tome je, kao i Bokšić, ispred ostalih * Olić i Bjelanović najbolji domaći nogometaši
Pogledaj originalni članak

- Kada je netko standardni igrač jednoga od najboljih klubova najbolje lige, a uz to igrač koji se u reprezentaciji uspinjao od dobroga preko vrlo dobroga do odličnoga, onda nije dvojbeno da je riječ o igraču koji je obilježio godinu - opisao je Igora Tudora i njegov učinak u 2001. negdašnji nogometaš Rijeke, Dinama i Zagreba Celestin Gašparini.

Bivšem hajdukovcu dodao je još jednoga nekadašnjeg "bijelog".

- Premda nije igrao mnogo, Bokšić je dao veliki doprinos i spašavanju svojega Middlesbrougha i osvajanju prvoga mjesta hrvatske reprezentacije u kvalfikacijama za SP 2002.

Potom je visoko, na treće mjesto, stavio mladog Olića.

- Mnogi ga hvale zbog vrlo dobrih igara i golgeterskoga učinka u Zagrebu, a zaboravljaju da je sjajan bio i proljetos, da je spasio Marsoniju od ispadanja. Uostalom, na temelju odličnih igara u proljeće, postao je ljetos zvijezda prijelaznoga roka - podsjetio je Gašparini.

A onda se opet vratio jednome hajdukovcu.

- Pletikosa je bio siguran u reprezentaciji, a odličan proljetos u Hajduku, najzaslužniji za osvajanje naslova prvaka.

Nije zaboravio ni starog asa Prosinečkoga.

- Proljetos je, istina, u Belgiji igrao promjenljivo, ali jesenas je bio vrlo dobar u Engleskoj. A u reprezentaciji bio je jednostavno nenadomjestiv.

Nakon Olića, pohvalio je još jednoga domaćeg nogometaša.

- Bjelanović je ove godine zabijao gotovo koliko i Olić, k tome je pogotke postizao i u Kupu Uefe, čak i na gostovanjima. A to ima osobitu težinu.

Roberta Kovača opisao je gotovo kao i Tudora.

- Standardan u velikome klubu, u jakoj ligi, pouzdan u reprezentaciji. Uostalom, nije se iz Leverkusena preselio u München slučajno.

Kolebao se pri ocjenjivanju Vugrinca.

- Bio je glavni igrač i strijelac Leccea, maloga kluba u velikoj ligi. To je za pohvalu, no malo je previše oscilirao u reprezentaciji.

Boško Balaban je, misli, mogao biti i bolje plasiran.

- Do odlaska u Englesku bio je glavni igrač Dinama, ponajbolji u našoj ligi, ali u Engleskoj je "nestao". S druge strane, ne može se zanemariti njegov veliki doprinos u reprezentaciji.

Listu je zaključio Šimićem.

- Dario je solidno igrao u Interu, a u reprezentaciji bio je jedan od najpouzdanijih. Možda je čak zaslužio i bolji plasman, ali to je ipak subjektivan izbor. Vjerujem da nije ostao dojam da je bio i navijački - rekao je Gašparini.

D. Draženović

Pogledajte na vecernji.hr