Prijateljski susret

Otkriven misterij: Vatreni krajem godine igraju protiv Katalonije!

Foto: Reuters/PIXSELL
Otkriven misterij: Vatreni krajem godine igraju protiv Katalonije!
17.10.2014.
u 21:10
Termin bi trebao biti 27. prosinca, potvrda sljedećeg tjedna referendum Otkazivanjem referenduma za neovisnost Katalonije stekli su se uvjeti za odigravanje ove prijateljske utakmice, kaže Vrbanović iz HNS-a
Pogledaj originalni članak

Čini se da je otkriven misterij posljednje prijateljske utakmice hrvatske reprezentacije u ovoj godini. Nagađalo se da bi suparnik trebala biti selekcija Andaluzije, no iz Španjolske se probila sasvim drugačija informacija: vatreni bi 27. prosinca u Barceloni trebali igrati protiv reprezentacije Katalonije! Kakva poslatica za kraj kalendarske godine!

Pobijedili i gauče

Isti izvor javlja kako je utakmica već prijavljena i Španjolskom nogometnom savezu, koji je dao zeleno svjetlo, i sada preostaje samo da Katalonski i Hrvatski savez potpišu ugovor. Zadovolji li našu stranu financijski aspekt ove utakmice, sljedećeg tjedna sve će biti potvrđeno.

- Predsjednik Šuker već dulje vrijeme pregovara s Kataloncima koji su izrazili želju za prijateljskim susretom protiv naše reprezentacije. Takav jedan sportski događaj neizbježno je povezati s politikom, no budući da je otkazan referendum o neovisnosti Katalonije, sada su se stekli i uvjeti da se ta utakmica odigra - kazao je izvršni predsjednik Saveza Damir Vrbanović.

Katalonska nogometna reprezentacija respektabilan je skup igrača uglavnom stasalih u nogometnoj školi Barcelone. Do prošle godine vodio ju je legendarni Johann Cruyff, a nakon njega na mjesto izbornika postavljen je bivši igrač Valencije i Barcelone Gerard Lopez.

Katalonci već po tradiciji u posljednjem tjednu kalendarske godine igraju prijateljske međunarodne utakmice. Tako su 30. prosinca 2013. godine na Olimpijskom stadionu u Barceloni ugostili selekciju Zelenortskih Otoka i pobijedili je 4:1. Prije toga, u siječnju iste godine, remizirali su s Nigerijom 1:1, a najveću pobjedu ostvarili su protiv Argentinaca (4:2) u prosincu 2009. godine na Nou Campu.

Protiv Zelenortskih Otoka u crvenožutom dresu zaigrali igrači Barcelone Pique, Bartra, Montoya, Busquets, Alba i Fabregas, a strijelci su bili Sergio Garcia iz Espanyola te Bojan Krkić (2), danas član engleskoga Stoke Cityja.

Unatoč stanci u španjolskom prvenstvu, igrači Barcelone, privrženi katalonskim bojama i pristaše neovisnosti, uvijek s posebnim žarom igraju za svoj Seleccio, kako zovu reprezentaciju.

Katalonci bi, dakle, protiv Hrvata raspolagali s megamomčadi (čak i bez Fabregasa i Krkića, jer u prosincu je englesko prvenstvo u punom zamahu), a na koga bi računao naš izbornik Niko Kovač?

U London druga momčad

Na 'Španjolce', Modrića i Rakitića, svakako, budući da se nakon božićnih blagdana ionako priključuju svojim klubovima, jer Primera se nastavlja već 4. siječnja, a bila bi to prilika i za mlađe igrače koji u kvalifikacijskim utakmicama teško mogu dobiti svoj prostor.

Većinu tih kandidata (Kalinić, Leovac, Lešković, Čop, Antolić, Milić...) isprobat će već 12. studenoga u Londonu protiv Amerikanaca, dok će se Luka, Mandžo i ostale vedete u tom tjednu u Zagrebu pripremati za Talijane.

>>'Niko Kovač dobro radi svoj posao, ima rezultat iza sebe'

Pogledajte na vecernji.hr