TREBA MU DATI PRIZNANJE

Ovaj Hrvat je u sjeni Luke Modrića, zaslužio je puno više pozornosti zbog onoga što radi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Rotterdam: Susret Nizozemske i Hrvatske u polufinalu Lige nacija
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Susret Hrvatske i Poljske u 2. kolu Lige nacija
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Susret Hrvatske i Škotske u 3. kolu Lige nacija
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Susret Hrvatske i Škotske u 3. kolu Lige nacija
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Susret Hrvatske i Škotske u 3. kolu Lige nacija
22.10.2024.
u 15:21
Veznjak iz Kaštela jedan je od najpodcjenjenijih hrvatskih nogometaša svih vremena, već sad ima vrhunsku karijeru
Pogledaj originalni članak

Nedjeljna pobjeda Atalante (2:0) na gostovanju kod Venezije u osmom kolu talijanske Serie A bila je od posebne važnosti za hrvatskog reprezentativca Marija Pašalića. Vodećim pogotkom u dvoboju 29-godišnji Kaštelanin ušao je u povijesne knjige kao Hrvat s najviše pogodaka u Serie A u povijesti, od ukupno 92 Hrvata koja su igrala u prvom razredu talijanskog nogometa. Bio mu je to 50. pogodak, kojim je pretekao Ivana Perišića, koji je igrajući za Inter poentirao 49 puta.

Budući da je iz hrvatske perspektive u veznom redu gotovo uvijek bio u sjeni legendarnih igrača poput Luke Modrića, Ivana Rakitića, Marcela Brozovića i Matea Kovačića, Pašaliću se ne pridaje ni približno dovoljno pažnje koliko zaslužuje, jer ako malo detaljnije zagrebemo u njegova postignuća riječ je o uistinu iznimnoj karijeri. Pašalić je, naime, s 54 pogotka za Atalantu u svim natjecanjima osmi najbolji strijelac u povijesti kluba, a ako ostane u Bergamu nije mu daleko ni trećeplasirani s te ljestvice, Kolumbijac Luis Muriel koji je zabio 68 pogodaka. Po broju nastupa je također u biranom društvu, na desetom mjestu s 262 odigrane utakmice za klub sa sjevera Italije.

Najvažnije za istaknuti jest činjenica da je tijekom njegova razdoblja u klubu (od 2018. sve dosad) Atalanta ostvarivala svoje najveće uspjehe u klupskoj povijesti. Od tada je Atalanta pet od šest mogućih puta ostvarila plasman među pet najboljih ekipa ljestvice Serie A, dok je prije dolaska Pašalića ostvarila jedan top 5 plasman u 57 godina. Svi ovi nastupi, golovi, ali i asistencije (njih 27) dovoljno govore koliko je hrvatski veznjak u tom najuspješnijem razdoblju u klupskoj povijesti bio važan. Šlag na tortu svih tih rezultatskih pothvata bilo je, naravno, prošlosezonsko osvajanje Europske lige, tek drugog važnog trofeja u klupskoj povijesti. Od svih tih sezona najplodnija je za Marija bila sezona 2021./2022. kad je s 14 pogodaka bio najbolji klupski strijelac, a kao veznjak je u Atalanti na vrlo dobrom prosjeku od 8,6 pogodaka po sezoni.

Što se tiče Hrvata u Serie A, ne samo da je najbolji strijelac, nego je i blizu vrha po broju nastupa. Trenutačno drži treće mjesto iza Marcela Brozovića (261) i Milana Badelja (256), a po zbroju golova i asistencija drugi je među Hrvatima sa 77, ispred njega je jedino Perišić s 90. Kad gledamo samo asistencije, Mario je s 27 na diobi trećeg mjesta sa Zvonimirom Bobanom, a ispred njega su Perišić (41) i Brozović (34). Dakle, iz kojeg god kuta pogledamo njegovo razdoblje u talijanskom nogometu, Mario je konkurentan na gotovo svim ljestvicama kraj kojih se može staviti napomena 'svih vremena'.

Pašalić je puno dao i za hrvatsku reprezentaciju: s deset pogodaka u 70 nastupa dijeli 18. mjesto ljestvice najboljih strijelaca s Boškom Balabanom i Robertom Prosinečkim (koji ima samo jedan nastup manje), a dobar dio tih golova bio je iznimno važan. Neupitno je – Mario Pašalić zaslužuje puno više pažnje i hvale za svoju karijeru. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.