KONFERENCIJSKA LIGA

Ovako bi Dinamo trebao izgledati protiv Astane. Bit će promjena u obrani, a jedan igrač je sigurno otpao

storyeditor/2023-09-19/PXL_240823_102517189.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Dinamo i Slaven sastali se u 8. kolu SuperSport HNL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Nogometaši Dinama uvjerljivo pobjedili Astanu, Ivanušec zabio hat-trick
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dinamo i Slaven sastali se u 8. kolu SuperSport HNL
storyeditor/2023-09-19/PXL_270823_102617381.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dinamo i Slaven sastali se u 8. kolu SuperSport HNL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Susret Dinama i Astane u 2. pretkolu Lige prvaka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dinamo i Slaven sastali se u 8. kolu SuperSport HNL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Atmosfera na stadionu Maksimir tijekom utakmice Dinama i Astane
20.09.2023.
u 21:18
Iako Jakirović tijekom reprezentativne stanke nije na okupu imao cijelu momčad, bez tog značajnog dijela najboljih igrača mogao je dosta toga napraviti, a i reprezentativci su mu se vratili zdravi, što se lijepo moglo vidjeti i na utakmici sa Slavenom Belupom. Otkako je došao u Dinamo, proširio je kadar igrača, sve je više onih koji dobivaju minutažu, a dosad su bili uglavnom na klupi pa i na tribini.
Pogledaj originalni članak

Dinamo nije ostvario svoje europske želje, prvo je ostao bez prve želje, bez skupine Lige prvaka u susretima s grčkim AEK-om, u kojoj je mislio zaraditi veliki novac. Potom je protiv praške Sparte prokockao i igranje u sve cjenjenijoj Europskoj ligi i sad se valja utješiti u skupini Konferencijske lige. Nju je osigurao već prolaskom drugog pretkola Lige prvaka, osigurao ju je s dvije pobjede protiv Astane.

Plavi osmi favorit za osvajanje

Eto, sudbina je htjela da u tom utješnom europskom natjecanju plavi u skupini, uz češku Viktoriju Plzen i kosovski Ballkani, ponovno nalete na tu istu Astanu. Na prvu bi se reklo kako je to novi lagani zalogaj za plave nakon dviju pobjeda (4:0 u Maksimiru i 2:0 u Kazahstanu). No, trener Dinama Sergej Jakirović ne bi se smio zavarati s te dvije pobjede koje je u srcu ljeta ostvario Igor Bišćan s plavima.

VEZANI ČLANCI:

Prije svega, Dinamo više nema Dominika Livakovića, Josipa Šutala i Luku Ivanušeca, no to je možda i manja briga za Jakirovića jer se s tri pobjede u domaćem prvenstvu pokazalo da plavi i dalje imaju jako dobar kadar igrača. No, upravo te tri pobjede i približavanje samom vrhu ljestvice mogu donijeti opasnost od opuštanja, kao i spomenuta činjenica da je s ukupnih 6:0 maksimirska momčad slavila protiv Astane. Time se plavi ne bi trebali zavaravati, ovo je potpuno nova utakmica i Astana će doći sa željom da popravi dojam iz dviju spomenutih utakmica s plavima, dolazi s ambicijama kakve ima i Dinamo, i ona bi rado prošla skupinu.

Uvjereni smo da će Jakirović poraditi i na tom važnom psihološkom planu, a u momčadi ima "svježe krvi", igrača koji nisu bili u udarnim postavama kad se slavilo nad Astanom u kvalifikacijskim utakmicama. Za plave je jako važno nastaviti dobar rezultatski niz i već u prvom kolu igranja po skupinama istaknuti se kao favorit za prolazak. Nije sporno da su plavi u ovom trenutku najbolja momčad u toj skupini i da se prije početka natjecanja vide u europskom proljeću. Uostalom, po nekim kladionicama Dinamo je osmi favorit za osvajanje ovog natjecanja (ispred su samo Aston Villa, Fenerbahce, Eintracht Frankfurt, Fiorentina, Gent, Lille i Bešiktaš). Takvu uglednu poziciju plavi moraju opravdati već u četvrtak i krenuti s tri boda u početak ovog natjecanja, u kojem se našao prvi put.

VEZANI ČLANCI:

ANALIZA UČINKA

Branič Hajduka je u pravu: Stranci u HNL-u igraju lošije nego domaći nogometaši

U HNL-u je zaigrao ukupno 271 nogometaš u dosadašnjih osam kola. Od toga je 191 igrač bio Hrvat, dok je 80 igrača bilo iz inozemstva, što nas dovodi do brojke od 29 posto. Hajduk je zasad na prvom mjestu u ligi po broju upotrijebljenih stranaca; 12 od 24 igrača koji su dobili minute, odnosno 50 posto njih, bili su iz inozemstva, i to s pet različitih kontinenata (Europa, Južna Amerika, Sjeverna Amerika, Afrika, Australija).

Iako Jakirović tijekom reprezentativne stanke nije na okupu imao cijelu momčad, bez tog značajnog dijela najboljih igrača mogao je dosta toga napraviti, a i reprezentativci su mu se vratili zdravi, što se lijepo moglo vidjeti i na utakmici sa Slavenom Belupom. Otkako je došao u Dinamo, proširio je kadar igrača, sve je više onih koji dobivaju minutažu, a dosad su bili uglavnom na klupi pa i na tribini.

Ima stavova da je Dinamu u ovom trenutku znatno važnije domaće prvenstvo, u kojem se želi obraniti naslov prvaka radi još bogatije Lige prvaka koja će nastupiti u novom formatu sljedeće sezone, od Konferencijske lige. Jasno je da je naslov prvaka prioritet, ali to ne znači da će plavi olako shvatiti Konferencijsku ligu, u kojoj imaju lijepe šanse osvajati bodove, pa i nešto novca iako ne kao u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Imaju priliku osvajati bodove za nacionalni koeficijent i dobrim se rezultatima predstaviti u Europi.

Kako plavi u nedjelju igraju protiv Rudeša, riječ je o utakmici koja se ubraja u one lakše (ne i bezopasne) i ne treba očekivati da će Jakirović za Rudeš čuvati neke igrače, protiv Astane će zacijelo zaigrati s najjačim mogućim sastavom. Nastupiti neće Špikić, koji je osjetio aduktor pa je u susretu sa Slavenom Belupom odigrao samo prvo poluvrijeme. Iako nema Špikića, Jakirović ima dovoljno raspoloživih igrača za tu poziciju. Mahir Emreli dobiva sve veću minutažu i dobro je koristi, Antonio Marin nije igrao puno, kao ni Luka Menalo, ali u toj su svojoj minutaži pokazali da se na njih može računati.

VEZANI ČLANCI:

S najjačim oružjem

Svi spomenuti igrači jako se dobro snalaze ne samo na toj desnoj već i na lijevoj strani iako se u ovom trenutku čini da bi na lijevom krilu mogao i u četvrtak istrčati Gabriel Vidović, koji je sjajno debitirao protiv Koprivničana.

Na vratima plavih nije upitan Ivan Nevistić, pokazao je da je s pravom naslijedio Dominika Livakovića, zaslužio je mir i povjerenje. U zadnjoj liniji moguće su neke promjene; iako je Ristovski desni bek, igrao je jako dobro i na stoperskoj poziciji, pa bude li potrebe, Jakirović na beka može vratiti Moharramija, odmoriti Boška Šutala ili Dinu Perića, a ne treba zaboraviti ni Maura Perkovića, koji još čeka svoju pravu priliku. Tako je zapravo u zadnjoj liniji jedina sigurna pozicija na lijevom beku, koji je rezerviran za Roberta Ljubičića, Jakirović je nastavio ono što su radili Čačić i Bišćan, tog veznjaka vidi kao najbolje rješenje za lijevog beka. Mihajličenko će pričekati ozbiljniji povratak u momčad. Vezni red rezerviran je za Mišića (kojeg neće biti protiv Rudeša zbog kartona), Bulata i Baturinu, vrh napada za sjajnog Brunu Petkovića. Dakle, plavi će napasti Astanu, koju valjda očekivati u defenzivnom bloku, s najjačim oružjima. Šteta što Ademi ne može pomoći, prekasno je došao da bi bio prijavljen za europsku jesen.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
05:32 21.09.2023.

Tko ovog Marina gura..pa taj ne bi ni u Vrapcu bio najbolji.

OL
olujasviholuja
13:26 21.09.2023.

Hvala HRT što prenosi utakmicu😡. Dvije utakmice hajduka hrt je prenosla ,a za dinamo i za rijeki i osijek nema novaca

LE
lector2corrector
22:20 20.09.2023.

točno, baš tak bi trebal...