traži se nasljednik

Ovo je lista Hrvata koji bi mogli preuzeti Dinamo. Spominje se čudotvorac iz susjedstva

storyeditor/2024-09-18/PXL_220524_115001500.jpg
storyeditor/2024-09-18/PXL_REU_311023_105450900.jpg
19.09.2024.
u 07:00
Primiti devet pogodaka u jednoj utakmici, protiv kojega god to protivnika bilo, automatski stavlja upitnike nad bilo kojim trenerom. Od te činjenice ne može se i ne smije pobjeći. I zbog toga su Jakirovićevi dani u Maksimiru odbrojani.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Dinamo porazom 2:9 protiv Bayerna u Münchenu postao jedina momčad u povijesti Lige prvaka koja je primila devet pogodaka u jednoj utakmici, teško je izbjeći priče o potencijalnoj smjeni trenera. Sergej Jakirović s Dinamom je ostvario vrhunske rezultate u završnici prošle i na početku ove sezone, no trenutačno je u svojevrsnoj crnoj rupi, tri utakmice u nizu bez pobjede. Prvo su plavi remizirali 1:1 s Rijekom koja je samo nekoliko dana prije toga doživjela teški 5:0 poraz kod slovenske Olimpije, potom su izgubili na svom Maksimiru 0:1 od Hajduka koji je cijeli taj tjedan bio u velikim problemima zbog svega što se događalo s predsjednikom, sportskim direktorom i Nadzornim odborom, a sad je stigao i ovaj povijesni poraz protiv Bayerna. Naravno, povijesni iz svih pogrešnih razloga.

Ništa od Bišćana i Krznara

U svojim tekstovima prilično se često zalažemo za strpljenje klupskih uprava kad je riječ o trenerima, budući da je takav način funkcioniranja prijeko potreban u hrvatskom nogometu – koji je jedan od najnestrpljivijih u Europi u tom kontekstu – no u ovakvim situacijama vrijedi biti pošten prema javnom mnijenju, na kraju krajeva i prema navijačima kluba. Ako razgovarate s navijačima, dosta velik postotak njih zaziva smjenu Sergeja Jakirovića s pozicije trenera.

– To nije pitanje za mene. Stvarno sam prošao sito i rešeto, svjestan sam nekih stvari, neka udare slobodno po meni, ali radim posao najbolje što mogu. Ako vidim da me momčad ne prati, sam ću to riješiti – rekao je Jakirović na pitanje o mogućoj smjeni.

A tijekom jučerašnjeg dana postalo je jasno da Jakirović neće ostati na klupi, cijeli dan tražio se njegov nasljednik. Već ujutro Uprava je dogovorila sastanak koji se i dogodio oko podneva. Do zaključenja teksta Jakir još nije postao bivši, no tražili su mu nasljednika, što dovoljno govori o njegovoj situaciji. Bez obzira na to što je Jakir osigurao dvostruku krunu prošle sezone, te uveo klub u Ligu prvaka, rekordnih devet komada teško je oprostiti. Jer, poraz je to koji ostavlja velike traume, pa je zato nelogično nastaviti s istim tim trenerom na klupi.

VEZANI ČLANCI:

Iako se govorilo o tome, saznajemo da od povratka Bišćana ili Krznara sigurno neće biti ništa. Kao niti od angažiranja odnedavno slobodnog Sopića. No, do nas su došle informacije da bi novi trener Dinama mogao postati Niko Kovač. Bivši trener Bayerna, Monaca, Wolfsburga, Eintrachta i hrvatske reprezentacije sigurno bi donio puno toga dobroga u Dinamovu svlačionicu. No, Kovač je i skup trener, s obzirom na na to da je na zadnjem poslu, u Wolfsburgu, zarađivao 4 milijuna eura godišnje. Pa ćemo vidjeti može li mu maksimirski klub ponuditi barem približnu svotu.

Kovačev dolazak u Maksimiru bi zasigurno donio brojne promjene, bivši izbornik poznat je po tome da vlada autoritativno, da nema popuštanja ni za koga, a da ne postoje igrači koji su nedodirljiv. Štoviše, upravo je na glavnim igračima znao pokazivati autoritet.

Devet golova je previše

Propadne li opcija s Kovačem, u Dinamu bi se mogli okrenuti francuskom tržištu, sportski direktor Marko Marić ima sjajne kontakte u toj zemlji, što je dokazao i dobrim igračkim transferima iz Francuske.

Uz sve navedeno, postoje i drugi hrvatski stručnjaci koji su trenutačno bez posla. Čak i bez spominjanja hajdukovaca poput Igora Tudora i Slavena Bilića (oni ne bi ni razmatrali takvu opciju), na tržištu su treneri poput Nenada Bjelice, Damira Krznara ili Igora Jovićevića, koji su nakon odlaska s klupe Dinama ostvarivali dobre rezultate u inozemstvu. Od stranih trenera uvijek će se spominjati aktualni slovenski izbornik Matjaž Kek, no za njega bi trebalo platiti i odštetu Slovencima.

VEZANI ČLANCI:

Tko god da dođe, situacija mu nije alarmantna. Jer, HNL je tek na početku, a što se Lige prvaka tiče, u kontekstu bodova ova utakmica protiv Bayerna nije razočaranje s obzirom na to da je vjerojatno i vodstvo kluba očekivalo da će se tu upisati nula bodova, ali primiti devet pogodaka u jednoj utakmici, protiv kojega god to protivnika bilo, jednostavno automatski stavlja upitnike nad bilo kojim trenerom. Od te činjenice ne može se i ne smije pobjeći. I zbog toga su Jakirovićevi dani u Maksimiru odbrojani.

 

 
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

EJ
ejStef
09:09 19.09.2024.

Već sad je kasno, ako se željelo nešto napraviti onda je Jakiroviću trebalo dati otkaz jučer. Uprava ili štedi novce ili nema rješenja. I jedno i drugo je pogubno... Priča se dosta o Jakiroviću od kada je došao, činjenica je da je Bayern ponovo ogolio sve probleme Dinama koji su isti kao kada je dotični došao (sjetite se Slovaka i poslije PAOK-a). Dinamo nije ništa napredovao u igri od tada, ima iste probleme, samo je igrački kadar nešto jači... 2 prijelazna roka, 2 pripreme i mnoštvo utakmica nije promijenilo stvar. Očito je da je Jakirović limitiran trener, a to je sada potvrđeno negativnim rekordima i samog kluba i Lige Prvaka... Dinamu treba trener koji će vidjeti koje igrače ima, na kojim pozicijama i u kojoj formaciji isti mogu dati najviše, te tako slagati ekipu i taktiku, dok će istovremeno utrenirati linije, naročito obranu, te dati neku ideju igri... Tako se mogu postići i rezultati i mogu igrači napredovati. Ovo sada je već počelo utjecati na mnoge igrače, Baturina stagnira, čak igra i sve lošije, Sučić ne dođe na svaku drugu utakmicu...

Avatar Provokator1
Provokator1
08:56 19.09.2024.

Čitam da se spominju Ćorluka i Bišćan,,, ajde još ubacite i Silvija Marića. Vaha ili Kek jedino imaju kapacitet ovo ostalo sve zaboravite.

KU
kublajkhan
07:35 19.09.2024.

Tko je rasprodao momčad ispod cijene? Tko je dovodio "pojačanja"? O njima samo hvalospjevi? Jasno, kriv je trener.