U CENTRU SKANDALA

Poznata supstanca koju je uzela 15-godišnja Ruskinja, jedan detalj olakšava situaciju

Foto: Lan Hongguang/XINHUA
(BEIJING2022)CHINA-BEIJING-OLYMPIC WINTER GAMES-FIGURE SKATING-TEAM EVENT-WOMEN SINGLE SKATING-FREE SKATING (CN)
Foto: Toby Melville/REUTERS
Figure Skating - Training
Foto: Toby Melville/REUTERS
Figure Skating - Training
Foto: Toby Melville/REUTERS
Figure Skating - Training
Foto: Li Yibo/XINHUA
(BEIJING2022)CHINA-BEIJING-OLYMPIC WINTER GAMES-FIGURE SKATING-TEAM EVENT-WOMEN'S SINGLE SKATING-FREE SKATING (CN)
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL/REUTERS
Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Free Skating
10.02.2022.
u 09:10
Osim Olimpijskih igara, upravljačko tijelo sportaša, u ovom slučaju, Međunarodna klizačka unija (ISU), pokreće disciplinski postupak koji obično vodi prema diskvalifikaciji
Pogledaj originalni članak

Ruska klizačica Kamila Valieva (15) dobila je pozitivan rezultat doping testa, a poznato je i koja ju je supstanca na tome testu srušila. Naime, Valieva je bila pozitivna na zabranjeni lijek za srce prije Igara u Pekingu, a uzorak je navodno dobiven prije nego što je Valieva osvojila Europsko prvenstvo prošlog mjeseca u Estoniji.

Ona je koristila "Trimetazidin (TMZ)" koji se, prema agenciji za lijekove Europske unije, koristi za liječenja angine pectoris i liječi simptome vrtoglavice. Angina se pojavljuje kada srce ne dobiva dovoljno kisika i krvi. TMZ se nalazi na listi zabranjenih supstanci Svjetske antidoping agencije u kategoriji "modulatori hormona i metabolizma". Razlog zašto je zabranjen u sportskom svijetu jest zato što može povećati izdržljivost i pojačati efikasnost protoka krvi u tijelu.

Ovaj slučaj se može dodatno zakomplicirati bude li potvrđeno da je uzorak uzet prije početka službenog olimpijskog perioda, ali Ruskinja ima jednu olakotnu okolnost - godine. Naime, maloljetnici su djelomično zaštićeni u ovakvim slučajevima u smislu otkrivanja informacija javnosti. Svi detalji ovakvog slučaja kada je u pitanju punoljetan sportaš, moraju biti javno objavljeni, a za maloljetnike treba biti razmjerno s činjenicama i okolnostima slučaja. Osim toga, treba uzeti u obzir da je Valievoj netko ode savjetnika, trenera ili drugih službenih osoba tu supstancu dao, propisao i dozvolio da uzme.

Međunarodna klizačka unija (ISU) u ovome slučaju također pokreće disciplinski postupak koji obično vodi prema diskvalifikaciji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DM
drazen.muhvic
11:01 10.02.2022.

Maloljetnica??? U redu, diskvalificirati će je, ali neće objaviti njeno ime i prezime. OK?