Euro 2012.

Prihod od TV prava jedva može pokriti troškove kvalifikacija

Foto: Reuters
Prihod od TV prava jedva može pokriti troškove kvalifikacija
08.02.2010.
u 20:12
Bilić je imao sreće s jačinom suparnika, ali ne i s odredištima, opet će morati daleko putovati, ali bar nema Kazahstana koji je udaljen više od 4000 km.
Pogledaj originalni članak

Glavni tajnik Hrvatskoga nogometnog saveza Zorislav Srebrić nije mogao biti zadovoljan ždrijebom. Iako je i nogometni trener koji jedini ima sve pobjede na klupi Dinama (doduše vodio je samo jednom prvu momčad i pobijedio Rudeš s 1:0), ždrijeb u Varšavi gledao je kao direktor tvrtke.

Borba za naše ekrane

A HNS zbog toga što će igrati u kvalifikacijama za Euro 2012. s Grčkom, Izraelom, Letonijom, Gruzijom i Maltom neće od TV prava zaraditi nekakav novac. Sve te zemlje otprilike su u istoj kategoriji po novcu, daleko od Njemačke, Engleske..., novi Bilićevi suparnici po utakmici za TV prava neće u blagajnu šefice računovodstva Ružice Bajrić donijeti ni 100.000 eura. Primjerice, susret s Njemačkom ili Engleskom može donijeti i nekoliko milijuna eura.

Tako je to po tablicama ugovorenih vrijednosti s agencijom Sportfive s kojom HNS ima potpisan ugovor o TV pravima do 2012. godine. Riječ je o prodanim pravima na prijenose izvan Hrvatske, pa savez na domaćem tržištu (HRT, RTL, Nova TV) može nešto pokušati zaraditi.

Ne treba se bojati za financijsku opstojnost saveza, pogotovo prođu li kockasti uspješno kvalifikacije. Tada bi Uefa u Rusanovu proslijedila lijepi broj milijuna eura od kojih bi se i dalje lijepo živjelo u savezu.

Igrati izvan Zagreba

Zato su ipak svi zadovoljniji slabijom skupinom od koje neće izravno mnogo zaraditi. A budu li Srebrić i društvo spretni, mogu nam priskrbiti pokoju jaku prijateljsku utakmicu, pa će nadoknaditi propušteno. A prihod će biti slabiji i zbog ulaznica. Kako će se utakmice igrati utorkom i petkom, neće biti lako napuniti stadion u susretima s neatraktivnim suparnicima. Kad već naši navijači ne dolaze samo radi naših nogometaša jer im nije dovoljno navijati za svoje, traže i jake suparnike. Maksimir i Poljud prednjače u tome, stoga bi možda bilo dobro igrati u manjim gradovima.

Bilić nema sreće s putovanjima, stalno dobiva suparnike do kojih se mora daleko putovati. Hrvatsku će voditi u treće kvalifikacije i treći put mora putovati dalje od prijašnjih izbornika. Prednjače prošle kvalifikacije zbog 4000 kilometara udaljenog Kazahstana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar jebb
jebb
21:59 08.02.2010.

Oni bi i jare i pare... Bilicu, a i igracima, je trebala jedna laksa skupina poslije debakla u kvalifikacijama za SP u JAR. Treba se plasirati na Europsko prvenstvo a onda ce sa dobrim igrama na EP doci i novci. To je mnogo bolja opcija nego napraviti novce u kvalifikacijama a gledati EP na televiziji.

LU
luena
21:02 08.02.2010.

Najgore je kad se novinari ne bave svojim poslom nego pocmu mudrovat i pisu misleci da sve znaju....kako moze R.J unaprijed pisat da se na kartama nece mnogo zaradit...kako moze unaprijed znati koliko ljudi ce pratit reprezentaciju u kvalifikacijama.??.E takvi mi idu na zivce. Opet nasi novinari podcjenjuju druge reprezentacije...

GA
garincha
21:23 08.02.2010.

Narodna mudrost kaze-Ne mozes se j....i a da ti ne udje!