NOGOMETNA GROZNICA Kako će žene provoditi slobodno vrijeme tijekom nadmetanja u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu

Rat za nogometne udovice

Foto: import
Rat za nogometne udovice
16.05.2006.
u 19:12
Pogledaj originalni članak

Drage djevojke, a zašto ne biste pobjegle ovoga ljeta u zemlju gdje muškarci troše manje vremena na nogomet, a više na vas? Uvod je to reklamnog TV spota, prenose svjetske medijske agencije, koji će se uskoro početi vrtjeti na švicarskim, njemačkim i francuskim TV postajama, a namijenjen je, prije svega – nogometnim udovicama. Pojam je to koji se uvriježio u jeziku ulice mnogih zemalja, a znači “osobu koja je u vezi s navijačem koji posvećuje više vremena sportu nego partnerici”.

Udovicama su kao melem na ranu uoči tradicionalno najvećeg događaja za njihove snažnije polovice – Svjetsko nogometno prvenstvo – došli Švicarci. Nacionalna turistička zajednica, naime, lansirala je kampanju veleplakata, novinskih oglasa i TV spotova, a glavni junak i najjači im mamac na koji bi žene trebale zagristi je Renzo Blumenthal, aktualni Mister Švicarske. Mišićavi, preplanuli i zgodni Renzo mami nogometne udovice smješkajući se s plakata u uskoj majici zavaljen na livadi. Osim Renza u travi, žene u Švicarsku zovu i “seksi vlakovođa”, “pristali planinar” i “snažni drvosječa”.

Švicarci su tako svojim susjedima Nijemcima, koji očekuju jaku injekciju domaćem gospodarstvu zbog priljeva gostiju i navijača, zadali priličan udarac i kane se profilirati kao alternativa. Oni su oaza zelenila i mira u kojoj ne caruju oznojeni frajeri s pivom u ruci, nego zamamni mišićavci koji će se posvetiti damama. Njima su, od omražena 9. lipnja pa do kraja SP-a, namijenili povoljnije wellness pakete, smještaj u luksuznim hotelima i pustolovni turizam.

Na žene kao ciljanu skupinu kojoj treba ponuditi nešto ekstra, misle sve svjetske turističke agencije, a tako i hrvatske. Nedavno je brojne ponude za njih dala i najveća agencija, Generalturist. Mislili su na sve – i na one koje vole nogomet i na one koje taj sport ne zanima. Tako ženama nude povoljnije pakete wellnessa u Hrvatskoj i Sloveniji, a Hrvaticama koje će se priključiti partneru u pohodu na Njemačku nude – učenje jezika. Dakle, oboje u Berlinu – ona na tečaju njemačkog, on na utakmici.

Ipak, iako “nogometne udovice” još nisu izašle iz rječnika, nogomet je mnogim ženama prestao biti omražena tema, taj stereotip vjerojatno će, poput mnogih, vremenom nestati. Etiketu mrziteljica tog sporta rezerviranoga samo za muškarce koji misle da jedini znaju sastav vatrenih iz '98., Dinama '82. ili, pak, “mađarske lake konjice”, najbolje će skinuti same žene, koje će uz bok najbučnijima dati sve od sebe na njemačkim stadionima. Odlazak u Njemačku najavile su već i mnoge poznate Hrvatice.

Glumica Mia Begović kaže da nije nogometni fanatik, no Svjetsko prvenstvo ipak gleda kao spektakl koji se ne smije propustiti. U Njemačku će se zaputiti i supruge i djevojke naših reprezentativaca.

Pogledajte na vecernji.hr