SUDAČKI RAŠOMON

Riječki sudac Šime Vukić priznao da je nespreman

12.05.2004.
u 00:00
Riječki sudac vodi dvoboj Osijeka i Hajduka, iako protekli vikend nije mogao suditi niti 2. Županijsku ligu!
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Odluka da Riječki sudac Šime Vukić, koji se ne nalazi u onom najkvalitetnijem rangu hrvatskih sudaca vodi možda i najvažniju utakmicu sezone između Osijeka i Hajduka u Maksimiru je izazvala burnu reakciju:

- Na Izvršnom odboru HNS-a u četvrtak NK Dinamo će tražiti da cijela sudačka organizacija i glavni tajnik Zorislav Srebrić podnesu odgovornost zbog nepravilnosti načinjenih na posljednjem ždrijebu sudaca. Mi protiv Vukića nemamo ništa, no on nije u kategoriji sudaca koji je mogao voditi ovu, možda za naslov prvaka presudnu utakmicu. Pa, nismo mi rekli da on bude u drugoj kategoriji sudaca, nego je to odluka baš te sudačke oganizacije. Kako se moglo dogoditi da Igor Štimac koji je pod HNS-ovim suspenzijom bude prisutan na ždrijebu, i da prijeti kako Hajduk neće igrati ako ne bude po njegovom. Dinamo nikad nije radio pritisak - rekao je Dinamov glavni direktor Damir Vrbanović.

Hoćete li tražiti da i predsjednik Vlatko Marković podnese odgovrnost nakon ovog ždrijeba?

- Točno sam rekao, to je stvar prvog operativca, a to je Srebrić.

Stručna komisija Zbora sudaca ponovno je u ponedjeljak za dvije utakmice predložila samo dva suca, iako je predsjednik HNS-a Vlatko Marković potpisao pravilnik po kojem za svaku utakmicu moraju konkurirati najmanje četiri suca. Baš zbog toga je proteklog tjedna prekinut ždrijeb i u ponedjeljak je Stručna komisija sudaca ponovno došla s istim prijedlogom, u bubnju su se našli samo Kovačić i Svilokos. U trenutku kada je izvučeno da Kovačić sudi u Rijeci, po kazivanju prisutnih predsjednik Stručne komisije Zbora sudaca Dragutin Karlo Poljak je uvrstio suca iz druge kategorije Šimu Vukića. Nakon što je Dinamo podignuo glas, Poljak se danas pismeno ogradio od izbora Vukića. U pismu stoji da je Vukićevo suđenje 21. travnja (Cibalia - Inter) ocjenjeno tjelesno nedovoljno spremno. Kako je Vukić to opravdao ozljedom, sudac je dobio odluku da mu se ne preporuča suđenje prvoligaških utakmica do saniranja ozljede.

U ponedjeljak 10. svibnja Poljak je nazvao Vukića koji mu je potvrdio da je u nedjelju (9. svibnja) pokušao suditi utakmicu 2. Županijske lige i da još uvijek osjeća zatezanje mišića. Isto je rekao i predsjedniku Zdravstvene komisije dr. Damiru Matovinoviću. Poljak tvrdi da sudac od strane Stručne komisije zbog navedenih razloga uopće nije predviđen za ždrijeb.

Postavlja se pitanje pod čijim je pritiskom Vukić završio u bubnju, kada je za ždrijeb mogao konkurirati bilo koji drugi sudac iz druge kategorije, kad su već svi preostali suci iz prve kategorije sudaca zbog regionalnog ključa ili objektivnih razloga nisu bili u mogućnosti biti u ždrijebu. Netko je sigurno napravio krivi korak, ali bojimo se da taj krivac nikad neće biti otkriven kao i mnogo puta dosad... (if, dli, dk)

Pogledajte na vecernji.hr