Dugovječni sportaši

‘Running Baba’ maraton trčao i sa 100 godina, a počeo je s 89

Foto: Igor Kralj/PIXSEL
Ivica Olić
Foto: Reuters/PIXSELL
The oldest runner in the London Marathon 93-year-old Fauja Singh poses for photographers after finishing, April 18, 2004. REUTERS/David Bebber BEB/MD/JV Reuters / Picture supplied by Action Images *** Local Caption *** RBBORH2004041800432.jpg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
22.08.2008.,Peking,Beijing,Kina - Olimpijske igre,Zoran Primorac u cetvrtfinalu u stolnom tenisu u kojem je izgubio od Svedanina Jorgena Perssona u setovima 4-1. Photo Goran Stanzl/Vecernji list
14.03.2016.
u 22:33
Jakov Surać (41), hrvatski Totti, za Zadar igra od 1998. Ima više sezona (23) u nogama nego mnogi akteri HNL-a godina.
Pogledaj originalni članak

Gdje je dobna granica? Kad sportaš treba baciti tenisice u kontejner, uokviriti dres i konačno navući civilno odijelo? Ivica Olić (36) generacijama koje dolaze može biti primjer veterana koji je sam rekao dosta. Čovjek koji je s Mikijem Rapaićem srušio Italiju u Ibarakiju davne 2002., mogao je, da je želio, ugurati se i u Čačićevu momčad za Francusku, ali je procijenio da bi “samo smetao i da trebaju igrati mlađi”.

Oli svaka čast, ali za klub igrat će i dalje, oprostio se samo od reprezentacije. Čovjek kojeg je te 2002. pobijedio, Francesco Totti (39), još ne skida Romin dres. Prošli mjesec je iza njega stalo pola Rima kad ga je trener udaljio iz momčadi.

Više sezona nego igrači godina

Jakov Surać (41), hrvatski Totti, za Zadar igra od 1998. Ima više sezona (23) u nogama nego mnogi akteri HNL-a godina.

– Sve je u volji! Kad si mlad sportaš, želiš se dokazati, dosegnuti maksimum, a kad postaneš stariji, želiš pokazati da i u tim godinama možeš parirati mladima – ispričao nam je lani nakon što je postao najstariji igrač HNL-a svih vremena. Sad igra i u Drugoj HNL te je sakupio više od 1000 minuta ove sezone.

Dinamovac Kazuyoshi Miura (49), kojeg je u klub doveo još Zlatko Canjuga, nedavno je potpisao novi ugovor za Yokohamu. Najstariji je profesionalni nogometaš planeta... I dokad?

– Sportaš se rađa, ali i stvara. Ulogu u dugovječnosti ima genetika, jer neki su skloniji ozljedama. Ali, ovisi i o poziciji na kojoj nogometaš igra. Sjetite se koliko se u utakmicama trošio Alen Bokšić (kraj karijere s 33). Pa s druge strane Filippo Inzaghi (mirovina s 39), Ryan Giggs (s 40), Paolo Maldini (s 41) koji su igrali s manje intenziteta, pa su mogli igrati dulje. Jedno je igrati u napadu, gdje te tuku, a drugo u obrani ili na krilu. Vratari, koji se najmanje troše i igraju najdulje. Pogledajte Brazilca Didu (42), još lani je branio – objašnjava kondicijski trener Marino Bašić (37).

– Trening je otišao toliko daleko da sportaš itekako može produljiti karijeru. Ako već kao klinac počne voditi računa o tome da rano legne i rano ustane, pazi što jede te kako trenira, produljuje karijeru – kaže Bašić, koji je s Bornom Ćorićem osvojio juniorski US Open, s braćom Sinković svjetsko zlato, brine o spremi i aktualnog juniorskog prvaka u slalomu Istoka Rodeša, njegovih kolega Eliasa Kolege, zatim Filipa Zubčića, niza boraca...

I nije tako samo u nogometu. Sjetimo se Zorana Primorca (46) koji je nedavno igrao na Svjetskom prvenstvu u Kuala Lumpuru. Iza njega su nastupi na sedam Olimpijskih igara, a prve su mu bile Igre u Seulu 1988. godine.

– U Rio ću kao gledatelj – govorio je prije par godina.

Neće... Očekujemo ga i tamo!

Rukomet? Dovoljno je spomenuti Thierryja Omeyera (39), francuskog vratara kojeg smo nedavno gledali kako briljira u Zagrebu. Skijanje? Ivica Kostelić (36) i dalje se ne da iz startne kućice.

– Želim skijati i u 2017. – kaže Kostelić.

Prvih 30 km nije problem

Boks? Vladimir Kličko (39) tek je nedavno izgubio nakon više od desetljeća! Svijet je zbog poraza bio u šoku. Američki srednjoteškaš Bernard Hopkins (51) još se nada borbi za naslov prvaka.

– Kad govorimo o Kličku, važno je vidjeti stil boksa. Poznat je po tome da ne ulazi u izmjene udaraca, da udara s distance, iako taj stil nije popularan, on tako može boksati još godinama. S godinama sportašima padaju brzina i eksplozivnost, iako imamo primjer Linforda Christieja koji je trčao na mitinzima i u 39. godini. No, u sportovima snage sazrijevaju tek na pragu 40-ih. A i izdržljivost raste u drugom dijelu života – kaže Bašić.

No, idemo i na ekstreme. Na sportaše čije priče graniče sa znanstvenom fantastikom. Gary Player (80) i dalje igra golf. To mu, uostalom, i prezime “Igrač” nalaže. Hershel McGriff je u 81. godini vozio NASCAR autoutrke.

A Indijac Fauja Singh počeo je trčati u 89., da bi nakon toga otrčao sve slavne maratone, od Londona, Toronta, New Yorka... pa sa 100 pretrčao i maraton u Kanadi.

– Nikad nisam pušio i pio. To je moja tajna – otkrio je Indijac nadimka “Running Baba” koji se nedavno umirovio, u 102. godini.

– Prvih 30 kilometara nije problem, a posljednji kilometar razgovaram s Bogom... I ključno, izbjegavam negativne misli – kazao je Singh.

>>Najuporniji su veslači i karatašice, najljeniji nogometaši

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.