PRAVNI PROBLEMI

Rusima i Bjelorusima zabranjen i dolazak u Poreč unatoč velikom utjecaju

Foto: Valery Sharifulin/NEWSCOM
Rusima i Bjelorusima zabranjen i dolazak u Poreč unatoč velikom utjecaju
05.03.2022.
u 14:34
"IBA je potpuno predana stavljanju sporta u službu mirnog razvoja čovječanstva. U skladu s tim obvezama, Upravni odbor IBA-e također je ponudio punu podršku mjerama usmjerenim na pomoć ukrajinskim boksačima.", stoji u službenoj objavi IBA-e
Pogledaj originalni članak

U petak, 4. ožujka 2022. godine sastao se Upravni odbor (Board of Directors) Svjetske boksačke federacije IBA-e i donio ključnu odluku o (ne)sudjelovanju boksača Rusije i Bjelorusije na međunarodnim natjecanjima ove godine, prenosi Hrvatski boksački savez.

Svjetska boksačka federacija IBA osudila je “vojne aktivnosti protiv Ukrajine” i slijedeći preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora isključila ruske i bjeloruske boksače, kao i suce i dužnosnike sa svih međunarodnih natjecanja. Iznimka su samo natjecanja na kojima bi izbacivanje Rusa i Bjelorusa moglo prouzročiti organizacijske i pravne probleme (npr. natjecanja koja su trenutačno u tijeku).

To znači da Rusa i Bjelorusa definitivno neće biti na Europskom prvenstvu za seniore i seniorke U-22 u Poreču od 11. do 24. ožujka 2022. godine!

Otkazuju se također sva planirana međunarodna natjecanja u Rusiji i Bjelorusiji zakazana za 2022. godinu. Tako je otkazan IBA-in Global Boxing Cup za seniore u lipnju u Rusiji, a morat će se pronaći i novi domaćin Europskog prvenstva za seniorke koje se trebalo održati u ruskom Ulan Udeu od 21. do 31. srpnja 2022. godine. Otpada i Sveučilišni svjetski kup u borilačkim sportovima (29. rujna do 9. listopada 2022) u Jekaterinburgu, Rusija.

Treba napomenuti da su Rusija i Bjelorusija boksačke velesile čiji boksači i boksačice redovito osvajaju najsjajnija odličja na svim velikim natjecanjima, olimpijskim igrama, europskim i svjetskim prvenstvima, te da Rusija i Bjelorusija imaju veliki utjecaj u svjetskom boksu. Na čelu Svjetske boksačke federacije IBA-e je Umar Kremljev, bivši predsjednik Ruske boksačke federacije, dok je ruski Gazsprom bio glavni sponzor IBA-e i svih velikih natjecanja.

Izborna skupština IBA-e bit će održana 13. i 14. svibnja 2022. godine u Istanbulu za vrijeme Svjetskog boksačkog prvenstva za žene, a IBA je i prije ruske agresije i ratnih događanja u Ukrajini, početkom veljače raspisala kandidature za izbor novog Upravnog odbora i novog predsjednika Svjetske boksačke federacije.

Tekst odluke Upravnog odbora Svjetske boksačke federacije IBA-e u cijelosti:

“Upravni odbor IBA-e sastao se danas kako bi dogovorio daljnje radnje u podršci najnovijim preporukama MOO-a i situaciji u Ukrajini.

Osuđujući kršenje olimpijskog primirja i vojne aktivnosti protiv Ukrajine, IBA je usvojila preporuku MOO-a u pogledu sudjelovanja boksača i dužnosnika u natjecanjima (uključujući suce) koji pripadaju IBA-inim nacionalnim federacijama Rusije ili Bjelorusije.

Sukladno tome, neće biti pozvani niti im biti dopušteno sudjelovati u međunarodnim boksačkim natjecanjima. Gdje god to nije moguće u kratkom roku iz organizacijskih ili pravnih razloga, dopušta im se sudjelovanje samo kao neutralni sportaši. Ova odluka stupa na snagu odmah.

Odbor je također odobrio otkazivanje međunarodnih događaja planiranih u Rusiji i Bjelorusiji ove godine prema preporuci MOO-a. Ove odluke će se sukladno situaciji stalno preispitivati.

IBA je potpuno predana stavljanju sporta u službu mirnog razvoja čovječanstva. U skladu s tim obvezama, Upravni odbor IBA-e također je ponudio punu podršku mjerama usmjerenim na pomoć ukrajinskim boksačima.”

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.