Ugovor života

Sammir: Kada u Kini završim karijeru dolazim u - Hajduk!

Foto: Privatni album
Sammir
Foto: Privatni album
Sammir
Foto: Privatni album
Sammir
Foto: Privatni album
Sammir
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Sammir
Foto: Robert Anic/PIXSELL
17.08.2013., Stadion Kranjceviceva, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 6. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva. Sammir. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Sammir
16.07.2016.
u 12:35
U Dinamu nije bio sretan, u reprezentaciji se nije naigrao, a u Kini je car. Sammir je sa 7,8 milijuna eura godišnje najbolje plaćeni naš nogometaš
Pogledaj originalni članak

Od jučer više ne vrijedi ona ‘imaš para k’o Džajić’ (ili kako se kod nas uvriježilo - k’o Mamić), nego k’o - Sammir! Bivša Dinamova desetka, nogometni čarobnjak kojemu je zaneseni Mamić tepao (‘galeb se topi u vodama, život u ljubavi, ljubav u suzama, da, volim te!’), jučer je u Kini potpisao ugovor života i postao najbolje plaćeni hrvatski nogometaš!

Jorge Sammir (29) u Hangzhou Greentownu godišnje će zarađivati čak 7,8 milijuna eura, a ugovor je potpisao na tri godine. Povišica od gotovo dva milijuna eura (u Jiansguu je zarađivao šest milijuna eura) stigla je posljednjeg dana prijelaznog roka u Kini, a pravo nastupa već je stekao i možda će debitirati za zelene sutra protiv Shijiazhuanga.

Novac najveći motiv

S obzirom na basnoslovne uvjete koje je dobio u Greentownu, naumjesnim se čini pitanje - zašto ste borbu za trofeje zamijenili borbom za ostanak (HG je 13-plasiran u ligi od 16 klubova)? Filho uopće ne skriva da je novac bio najveći motiv.

- Tražio sam da me puste iz Jiangsua iz više razloga, a uvjeti koje su ponudili svakako su bili jako primamljivi. Taj klub učinio je sve da me dovede, i sada kad je sve završeno, sretan sam. U klubu su dvojica brazilskih igrača, kondicijski trener je Brazilac, tu je i australski Hrvat Spiranovic - kazao nam je Sammir nakon prvog treninga u Greentownu.

Već ste skoro godinu i pol dana u Kini. Kakav se nogomet igra tamo, usporedba s primjerice Primerom?

- Osim stranaca kojih u Kini ima puno, nisam uočio niti jednoga domaćeg igrača koji bi mogao igrati u Španjolskoj.

Jeste li naučili kineski, znate li na kineskom napisati svoje ime?

- Ne, služim se engleskim, pa mi kineski i nije potreban.

Jeste li vidjeli Kineski zid?

- Nisam uspio, nemam vremena za turizam, zgusnut je raspored utakmica, a putovanja su daleka.

Jeste li gledali nastupe naše reprezentacije na Euru? Jesmo li mogli biti europski prvaci?

- Gledao sam sve utakmice Hrvatske. Iako su to sve odreda veliki igrači, i dalje žalim što nisam bio u Francuskoj jer mislim da za mene u toj reprezentaciji ima mjesta. Prvaci Europe? Da su to mogli biti, onda bi i bili.

Igrat ću i nakon Kine

Potpisali ste ugovor na tri godine. Hoćete li u Kini završiti karijeru ili ćete imati još motiva za nogomet? Možda u Hrvatskoj ligi?

- Ne, neću nakon Kine završiti karijeru. Mogao bih se vratiti u jedan od dva najveća hrvatska kluba, Hajduk ili Dinamo - iznenadio je Sammir odgovorom.

U Hajduk? Zar Dinamov simbol u dresu najvećega suparnika?

- Hajduk je veliki hrvatski kub, ja sam hrvatski reprezentativac. Ne vidim razloga zašto jednoga dana, kada mi novac više ne bude bitan, ne bih odradio jednu ili dvije sezone u Hajduku. Mislio sam da će Hajduk, kada ja odem iz Dinama, osvojiti neki trofej. Očito je to bilo nemoguće. Zato bi s moje strane bilo fer pomoći Hajduku. Sa mnom bi sigurno bili prvaci - zaključio je Sammir, jedan od najuzbudljivijih nogometaša koji je zaigrao u Hrvatskoj ligi.

U Dinamo najčešće nije bio sretan, u reprezentaciji nije dobio puno prilika (sedam nastupa), ali zato je pravu zadovoljštinu, kao istinski nogometni artist, igrač maestralnih poteza i prštave kreativnosti, dobio na Dalekom istoku.

Što god mislili o njemu, Sammir je u Kini nogometni car. Ili, kako su ga nazvali ožalošćeni navijači Jiangsua - Big Leg. Velika noga. Noga od gotovo četiri milijuna eura!

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr