Blanka 2012. može ujediniti europsko, svjetsko i olimpijsko zlato

Samo korak do velikana Kostadinove, Bubke...

Foto: AFP
Samo korak do velikana Kostadinove, Bubke...
03.08.2010.
u 11:30
U odabranom društvu sve su veliki atletičari: Isinbajeva, Olsson, Tarasov, Drechsler, Grau, Koch, Edwards, Henkel...
Pogledaj originalni članak

Blanka Vlašić sada u vlasništvu ima dva aktualna naslova. Svjetska je i europska prvakinja u visu. No, nije jedina koja trenutačno ima dva naslova. Europske i svjetske naslove trenutačno imaju još i britanski troskokaš Philip Idowu, norveški bacač koplja Andrea Thorkildsen, britanska sedmobojka Jessica Ennis, te Ruskinja Olga Kaniškina (20 kilometara hodanje).

Ujedinjenjem naslova Blanka se pridružila skupini od 47 atletičarki i atletičara kojima je to uspjelo u povijesti europskih i svjetskih prvenstava. Treba istaknuti da se europska i svjetska prvakinja zajedno pojavljuju tek od 1983. godine. No, sada je puno zanimljivije to što bi Blanka u Londonu 2012. godine mogla ujediniti sva tri naslova. Uz europsko i svjetsko zlato, nedostaje joj još samo olimpijsko.

Sva tri naslova imaju samo dvije visašice – Stefka Kostadinova i Heike Henkel. U tom odabranom društvu samo su najveći atletičari: Jelena Isinbajeva (motka), Jurij Sedih (kladivo), Sigrun Grau (800 m), Olga Kuzenkova (kladivo), Carolina Kluft (sedmoboj), Jürgen Schult (disk), Marita Koch (200 m), Christian Olsson (troskok), Robert Korzeniowski (50 km hodanje), Jonathan Edwards (troskok), Maksim Tarasov (motka), Sergej Bubka (motka), Trine Hattested (koplje), Heike Drechsler (dalj), Alberto Cova (10.000 m), Astrid Kumpernus (kugla), Lars Riedel (disk), Marie Jose Perec (400 m), Sally Gunnell (400 m prepone), Fernarda Riberio (10.000 m) i Daley Thompson (desetoboj).

Blanka će do kraja sezone odraditi još pet mitinga. Tu su još tri mitinga Dijamantne lige. Prvi je na rasporedu već u petak u Stockholmu, a potom slijede Zürich (19. kolovoza) i završnica u Bruxellesu (27. kolovoza). Nakon četiri dosadašnja nastupa, Blanka vodi u skoku u vis sa sve četiri pobjede.

No, daleko od toga da je blizu sveukupne pobjede jer se na završnom mitingu u Bruxellesu udvostručuju bodovi. Tako će se za pobjedu dobivati po osam bodova. Jedina koja je može dostići i prestići je Amerikanka Chaunde Lowe koja zasad ima osam bodova manje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.