NOGOMETAŠ GODINE

Sigurnost izbacila Tudorovu klasu

17.12.2001.
u 00:00
IVAN ŠANTEK, BIVŠI VEZNI IGRAČ DINAMA I OSVAJAČ SREBRNE OLIMPIJSKE MEDALJE U MELBOURNEU 1956. * Iz plejade mladih izdvajam Franju, koji teške situacije može riješiti poput Bobeka, Vukasa ili Prosinečkog...
Pogledaj originalni članak

Pojam klasičnog desnog halfa u WM sistemu (u današnjem desni vezni) bio je Ivo Šantek, reprezentativni igrač Dinama s kraja pedesetih i početka šezdesetih. Inteligentni stilist snažna udarca i dugačkih proigravanja. S "modrima" osvojio je državno prvenstvo "58., a s reprezentacijom SFRJ srebrnu medalju na OI u Melbourneu 1956. Najistaknutiji nogometaš iz rudeške dinastije Šantekovih prati, najviše preko TV-a, nogometna zbivanja, a o izboru nogometaša za 2001. nije puno dvojio:

- Tudor je ispred svih! Čim je postao sigurniji, njegova klasa došla je do izražaja. Krase ga, u klubu i reprezentaciji, kontrola obrambenog prostora i sposobnost da pri svim prekidima bude neposredna opasnost za protivničku mrežu, što potvrđuju njegovi pogoci. Superioran je u zraku, pobjednik svih uklizavanja. On i Robert Kovač, o čijim velikim sposobnostima najbolje svjedoči i Bayernov poziv, bit će naš sjajan tandem za SP.

- Obranu za SP odmah "pojačavate" s Pletikosom na vratima?

- U šampionskoj momčadi Hajduka, a i u nekim kvalifikacijskim susretima, Pletikosa je bio ključni čovjek. U najkritičnijim trenucima reagira brzo i energično. To se isto može reći i za Bokšića, strijelca odlučujućeg pogotka za Hrvatsku u susretu s Belgijom. Djeluje jako brzo, iako više nije mlad.

- Na petome mjestu je - Franja?!

- Iz plejade mladih u prvi plan izdvajam tog zagrebaša. Začetnik je mnogih lijepih akcija, lucidan, može riješiti teške situacije poput Bobeka, Vukasa ili Prosinečkog.

- Soldo je u zlatnoj sredini?

- On spada u red uvijek zahvalnih igrača koji jednostavno obavljaju zadaće u zraku i na zemlji. Bez njega se momčad Stuttgarta i naša reprezentacija teško mogu zamisliti. Među domaćim "špicama" izdvajam svestranog Karića, te Bjelanovića, odličnog u igri glavom, strijelca odlučujućih pogodaka.

- Vezisti Prosinečki i Carević su jedan uz drugoga?

- Za svaki sastav dovoljno je da je Prosinečki prisutan na igralištu, uvijek veže na sebe nekoliko protivničkih igrača. Carević je pun ideja i pokreta. Može biti nositelj igre i realizator. Važno je kako će se usmjeriti... Jarni, Olić, Agić i Milinović bili su također u kombinaciji.

M. Rede

Pogledajte na vecernji.hr