Na Svjetskom prvenstvu

Splitska 18-godišnjakinja spasila čast hrvatskog tekvondoa

Foto: Dalstaekwondo
Foto: Dalstaekwondo
Foto: Dalstaekwondo
Foto: Dalstaekwondo
Foto: Dalstaekwondo
Foto: Dalstaekwondo
Foto: Dalstaekwondo
19.11.2022.
u 10:19
Nakon što svoje četvrtfinalne borbe u svjetske medalje nisu pretočili iskoristili Kristina Tomić, Matea Jelić, Bruna Duvančić, Marko Golubić i Lovre Brečić u tome je uspjela članica Marjana Ivana Duvančić. Posljednji put sa SP-a Hrvatska se bez odličja vratila davne 1999.
Pogledaj originalni članak

Čast hrvatskog tekvondoa, na Svjetskom prvenstvu u meksičkoj Guadalajari, spasila je jedna 18-godišnjakinja što, na svoj način, govori o širini kvalitete koju trenutno posjeduje reprezentacija koju izbornički predvodi Toni Tomas.

. Nakon što svoje (četvrtfinalne) borbe za medalju nisu iskoristili Kristina Tomić (57 kg), Matea Jelić (67 kg), Bruna Duvančić (49 kg), Marko Golubić (74 kg) i Lovre Brečić (63 kg) u tome je uspjela Ivana Duvančić (53 kg). A ova splitska 18-godišnjakinja nije dozvolila da se hrvatska reprezentacija kući vrati bez odličja što se na svjetskim prvenstvima posljednji put dogodilo daleke 1999. godine.

A sestra blizanka Brune Duvančić, juniorske prvakinje Europe, svoje svjetsko seniorsko odličje izborila je pobjedama nad favoritkinjama za odličje. Nakon što je u 2. kolu nadvisila Austrijanku Hoglinger, Ivana je u osmini finala pobijedila Korejku Jin Park Hye s 2:0 u rundama (5:1, 10:2) da bi u četvrtfinalu nadjačala drugu nositeljicu Perez Parado. Ivana je dobila prvu rundu, Španjolka drugu a treća je završila neodlučeno (3:3) i to s potpuno jednakim omjerom udaraca i pokušaja pa su o pobjednici odlučivali suci a oni su za nijansu boljom vidjeli mladu Hrvaticu.

A malo je nedostajalo da se Ivana izbori i za finale Svjetskog prvenstva no u borbu za zlato je nakon dvije tijesne runde (3:4 i 4:4) otišla Kineskinja Ju Zuo koja će, potom, u finalu izgubiti od Amerikanke Greenwood.

S ovim sjajnim nastupom mlada je Splićanka svom klubu (Marjan) donijela 101. medalju s velikih natjecanja a za nju je to bila drugo ovogodišnje seniorsko odličje. Naime, Ivana je i na seniorskom Prvenstvu Europe u Manchesteru bila brončana. U tekvondou se svjetska i europska prvenstva nikad ne održavaju u istoj godini no kako je ovdje riječ o, zbog pandemije korone, odgođenom Svjetskom prvenstvu (koje se 2021. trebalo održati u Kini) ovo je bila iznimno rijetka prilika za osvajanje europske i svjetske medalje u istoj godini.

Prvu svjetsku medalju za trofejni splitski klub osvojila je također jedna od blizanki. Bila je to, 2007. u Pekingu, Ana Zaninović i to u istoj kategoriji (53 kg) u kojoj je kolajnu sada izborila i Ivana Duvančić. A kasnija svjetska prvakinja Ana imala je tada 18 godina baš kao i sada Ivana.

Petog dana Svjetskog prvenstva nastupio je i bivši europski prvak Lovre Brečić (63 kg) kojem su nijanse nedostajale da se i on okiti s odličjem. Brečić je krenuo s pobjedom nad Liyandeom iz Šri Lanke (2:0) nakon čega je, u osmini finala, pobijedio svjetskog i trostrukog europskog prvaka Belgijca Achaba. U borbi za polufinale Lovre je pomalo nesretno, u dvije runde, izgubio vrlo tijesnu borbu (6:7, 5:7) protiv kasnijeg svjetskog doprvaka Uzbekistanca Pulatova.

TUŽNA SUDBINA PLEMIĆKOG DVORCA

Mali grof bio je omiljen među svojim vršnjacima. U školu je dolazio kočijom. A uz ovaj dvorac veže se i jedna legenda

Iako su ovi čvrsti, više od šest stoljeća stari temelji na kojima je izgrađen dvorac u Cerniku, preživjeli čak i tursko osvajanje, a sam dvorac preživio je Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski rat i potres koji mu je znatno oštetio krovište, pitamo se hoće li taj biser arhitekture preživjeti i nemar i zaborav, kako vlasnika, tako i hrvatskih institucija?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.