SPARTAN TRAIL

Sprema se spektakularna utrka u Dubrovniku. Trkači će skakati kroz vatru, preko bodljikave žice i zidova

Foto: privatni album
Sprema se spektakularna utrka u Dubrovniku. Trkači će skakati kroz vatru, preko bodljikave žice i zidova
26.10.2024.
u 10:00
Spartan Trail na jugu Hrvatske objedinit će zahtjevne utrke s preprekama na 5, 21 i 50 kilometara s promocijom hrvatskih ljepota
Pogledaj originalni članak

Nakon izrazito uspješnog Svjetskog prvenstva pretprošlog vikenda na otoku Hvaru, Spartan nastavlja s organizacijom svjetskih renomiranih natjecanja u utrkama s preprekama. Tako je ove subote u Dubrovniku na rasporedu Spartan Trail, redoviti događaj unutar godišnjeg kalendara Spartan utrka koji po drugi put svoje mjesto nalazi u Dubrovniku. Kao što ste već možda i čitali u našim tekstovima tijekom spektakla na Hvaru, Spartan utrke se održavaju u 40 zemalja diljem svijeta, a tijekom godine privuku više od 1,5 milijuna natjecatelja. Ovaj globalni brend koji je postao svjetski voditelj u utrkama s preprekama, koje će biti zastupljene i na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. godine. Naime, u program modernog petoboja ući će utrka s preprekama na 100 metara.

U Dubrovniku će se, pak, održati utrke s većom distancom, idemo redom od najmanje do najveće. Prva ćemo spomenuti utrku od 10 kilometara koja je najprikladnija za one koji žele brži i intenzivniji izazov. Putanja ove utrke prolazi trasom starog dubrovačkog vodovoda iz 13. stoljeća, kroz mirne šumske puteve u Šumetu, sa završnim usponom na Srđ, gdje će trkači, uz ogromne napore s brojnim zanimljivim preprekama, uživati u pogledu na povijesne dubrovačke zidine i Jadransko more. Druga utrka je ona od 21 kilometra. Utrka započinje u Mlinima, slikovitom mjestu uz obalu, i vodi kroz mediteransko zaleđe.

Trkači će se penjati na vrh Malaštica, a kao i trkači na 10 kilometara, u završnici slijedi penjanje na Srđ. Najzahtjevniji izazov bit će utrka na 50 kilometara koja će startati u selu Mihanići, a ići će dalje kroz brojna autentična sela u Konavlima. Od prepreka na utrkama natjecatelji će moći očekivati sve i svašta; od nošenja teških bačvi i kamenja, preko penjanja po skliskim zidovima, pa sve do puzanja kroz blato ispod bodljikave žice i preskakanja vatre.

GALERIJA Kruže fotke novog stadiona Hajduka, navijači zgroženi: 'Ovo je kao torta na dječjem rođendanu'

Foto: Screenshot: X.com
Foto: Screenshot: X.com
Foto: Screenshot: X.com
Foto: Screenshot: X.com
Foto: Screenshot: X.com

Prvo će danas započeti ova najdulja utrka od 50 kilometara (6.30), potom utrka od 21 kilometra (9.30), a posljednja će startati utrka od deset kilometara (16.00). Ukupni nagradni fond Spartan Traila u Dubrovniku iznosi deset tisuća eura. Najviše će dobiti pobjednici muške i ženske konkurencije na utrci od 50 kilometara, svatko po 1,5 tisuću eura, potom po 750 eura pobjednik i pobjednica utrke na 21 kilometar, dok će pobjednici utrke na deset kilometara inkasirati po 250 eura. Novčane nagrade će u obje konkurencije dobiti i natjecatelji koji budu plasirani kao drugi i treći. Sve utrke imat ćete priliku pratiti uživo na službenom Facebook kanalu Spartan Trail Croatia.

ZAGREB ADVENT RUN

Deveto izdanje popularne maskirane utrke bit će posvećeno nacionalnoj kampanji 'Znaš li svoj broj?'

Na utrci će biti prisutni logotipi naših kampanja – "70/26", "Znaš li svoj broj?" i "Lov na tihog ubojicu", zajedno s QR kodovima. Trkači i navijači će moći skenirati kodove te saznati više o tome kako preuzeti aktivnu ulogu u očuvanju vlastitog zdravlja. Na taj način podižemo svijest o dislipidemijama, koje pogađaju više od 60 posto populacije Hrvatske, a često su zanemarene. Svjesnost je ključna, jednim korakom možete nekome spasiti život. Za nas nema lovostaja, zaključio je dr. Pećin

Osim spektakularnih pogleda koji dodatno pomažu slanje slike Dubrovnika i okolice u svijet te prepreka i utrka koje testiraju granice izdržljivosti natjecatelja, činjenica da će Spartan u postsezoni u grad i okolicu navesti ljude, odnosno natjecatelje iz cijelog svijeta na dolazak i nadmetanje dodatan je pozitivan element za jedno od naših najpoznatijih turističkih središta.

VIDEO Schumacherova obitelj potrošila bogatstvo na liječenje legende. Izašle su nevjerojatne brojke

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.