Kolumna za Igralište

Stanić: Samo osigurajte lovu, već će se naći način se izmuze

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Stanić: Samo osigurajte lovu, već će se naći način se izmuze
15.04.2013.
u 23:27
"Pročitao sam u dnevnim novinama da je Dinamo, naš najuspješniji klub u zadnjih šest godina dobio iz proračuna preko 200 milijuna kuna. Ostali klubovi a i sportovi u odnosu na Dinamo su dobili ili dobivaju pravu siću."
Pogledaj originalni članak

Mario Stanić napisao je novu kolumnu za Igralište.hr. Prenosimo dio kolumne.

"Jedan od podnaslova naših dnevnih novina kaže ovako: 'ulaskom u Europsku uniju od  1. srpnja javnim se novcem više neće smjeti  financirati profesionalni sport, a Ministarstvo prosvjete mora donijeti izmjene Zakona o sportu kojim se mora precizno urediti financiranje kompletnog sporta i uskladiti ga sa pravnom stečevinom Europske Unije, naložila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.'Prevedeno na ulični žargon to bi otprilike značilo da je presušila pipa. Odzvonilo je talovima i raznoraznom pogodovanju....  Gotovo. Nema više. 1. srpnja nas očekuje velika transformacija profesionalnih klubova u amaterske klubove.

Pročitao sam u dnevnim novinama da je Dinamo, naš najuspješniji klub u zadnjih šest godina dobio iz proračuna preko 200 milijuna kuna. Ostali klubovi a i sportovi u odnosu na Dinamo su  dobili ili dobivaju pravu siću. Što to znači? Samo jedno, a to je da su skoro svi ostali  klubovi već odavno ušli u svijet amaterizma. Ako gledamo omjer raspodjele novca, onda je to jasno k'o dan. Dinamo je favoriziran i startna pozicija mu je uvjerljivo ispred svih ostalih. Više je nego očito da način raspodjele nije niti pošten niti sportski.

Nismo li dosad mijenjali imena klubova da se izbjegnu dugovi igračima i državi? Nekakvog iskustva po tom pitanju imamo. Šta fali sada promijeniti strukturu poslovanja iz takozvanog profesionalnog u takozvani amaterski naravno ako bude para?! Samo vi osigurajte lovu, a već će se naći nekakav način da se ona izmuze. Mora postojati nekakva rupa i u tom novom zakonu. Imamo mi dobre odvjetnike koji znaju svoj posao.  Prije se govorilo da dobar majstor nije nikad skup, a ja kažem da dobar odvjetnik nikad nije preskup. Ovo je njihovo vrijeme i oni su majstori da pronađu pravne rupe u Zakonu o sportu. Samo im treba dati slobodu i dovoljno vremena da detaljno prouče sve te silne zakone, izmjene i dopune."

Cijelu kolumnu pročitajte OVDJE.

>> Stanić: Ova generacija napravila je ono što mi nismo uspjeli, ali...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.