VATRENO LJETO Većina Bilićevih reprezentativaca želi u nove klubove

Stipe višak, Srna kao bingo, Joe zasićen...

03.06.2009.
u 19:55
Pogledaj originalni članak

Pola hrvatske nogometne reprezentacije želi ovoga ljeta “pobjeći” iz svojih klubova. Neki su se zasitili, nekima poslodavci više nisu skloni, a za neke će vrlo vjerojatno doći ponude koje se teško odbijaju. No, koliko god Europa u ovom trenutku luduje za vatrenima, gotovo je nemoguće rušenje rekorda iz prošloga ljeta kada je transfere napravilo čak devet bivših ili sadašnjih reprezentativaca: Šimić u Monaco, Budan u Palermo, Modrić i Ćorluka u Tottenham, Knežević u Juventus, Vukojević u kijevski Dinamo, Čale u Trabzon, Petrić u HSV i i Klasnić u Nantes.

Olićev ugovor života
Darijo Srna u ovom je trenutku u fokusu brojnih europskih velikana, kao što je prošloga ljeta bio Modrić. Danas su im vrijednosti na Transfermarktu izjednačene, 17 milijuna eura. Srna također može birati između mnogo klubova, no njegov će favorit biti Šahtar dok se god ne pojavi netko tko će platiti 4 milijuna dolara po sezoni.

Samo je još jedan naš nogometaš ove godine bio toliko atraktivan. U sezoni života Ivica Olić je i potpisao ugovor života. U Bayernu će zarađivati čak 3,1 milijun eura i sljedeće tri godine neće se zamarati transferom.

Najbrojnija skupina reprezentativaca nalazi se u rubrici “zasićeni”: Šimunić je u Herthi devet godina, Pranjić u Heerenveenu četiri, Kranjčar u Portsmouthu tri, a Kalinić i Mandžukić, u Hajduku, odnosno Dinamu po dvije godine. Sva petorica po svaku cijenu žele otići, čak i ovi s dvogodišnjim stažem. Njihov motiv je bijeg iz močvare Prve HNL i u Ligi 16 ne bi ih zadržalo ni utrostručavanje plaće. To im nitko ne može zamjeriti, kao što nitko ne može prigovoriti Mati Jajalu što je umjesto igranja u Europi s Dinamom izabrao tek 14-plasiranu momčad talijanske Serie A.

U najnezavidnijoj situaciji je Stipe Pletikosa, nekada najbolji igrač moskovskog Spartaka, a danas višak. Zbog gubitka pozicije u klubu, ni Bilić mu ne vjeruje kao nekada. Ni 79 nastupa za selekciju nije dovoljno jamstvo sigurnosti, stoga Stipe hitno traži bijeg iz Moskve. Odšteta ne bi bila viša od tri milijuna eura.

Ne bi u drugu ligu
Niki Kranjčaru dosta je grčevite borbe za ostanak s Portsmouthom, Dini Drpiću ne igra se u drugoj ligi za Karlsruhe, kao ni Klasniću za Nantes. No, za njih klubovi se baš i ne otimaju...

Pogledajte na vecernji.hr