GREŠKA U ATENI

Suci tvrde: Pravila su jasna, odmah se trebao svirati kraj kad je Livaković obranio penal

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Atena: Utakmica AEK i Dinamo u 3. pretkolu UEFA Lige prvaka
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Atena: Utakmica AEK i Dinamo u 3. pretkolu UEFA Lige prvaka
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Atena: Utakmica AEK i Dinamo u 3. pretkolu UEFA Lige prvaka
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Atena: Utakmica AEK i Dinamo u 3. pretkolu UEFA Lige prvaka
20.08.2023.
u 11:19
Kad je vrijeme isteklo, a suca zove VAR soba na provjeru, on mora igrače upozoriti da će dopustiti samo izvođenje kaznenog udarca i da se gleda samo efekt udarca. U principu, ništa nakon tog tog udarca ne vrijedi, nikakav odbijanac ni drugi kontakt lopte
Pogledaj originalni članak

Dinamo je ispao u trećem pretkolu Lige prvaka na najdramatičniji mogući način. Nakon što su golovima Josipa Šutala i Roberta Ljubičića u Ateni protiv AEK-a došli do 2:0 vodstva te preokrenuli 2:1 zaostatak iz prve utakmice u Zagrebu, Grci su zabili dva gola u sudačkoj nadoknadi regularnog dijela susreta.

AEK je prvo zabio preko Arauja u 92. minuti nakon odbijanja lopte u kaznenom prostoru Dinama. I kad smo mislili da će utakmica ići u produžetke, AEK je u 100. minuti dobio kazneni udarac poslije VAR provjere, kojeg je sinoć briljantni Dominik Livaković obranio Garciji, no na odbijancu je bio Domagoj Vida koji je zabio i izbacio Dinamo iz Lige prvaka.

Kod spomenutog odlučujućeg kaznenog udarca, sudačka nadoknada je istekla u petoj minuti dodanog vremena, a VAR soba je zvala norveškog suca Espena Eskasa za provjeru u osmoj. On je otišao pogledati situaciju u kaznenom prostoru Dinama i odlučio je da je Ljubičićevo igranje rukom dovoljno za kazneni udarac.

Kako su za Večernji list rekla dva hrvatska savezna suca, u takvim situacijama u produžecima ili u nadoknadi, kad je predviđeno vrijeme nadoknade isteklo, a suca zove VAR soba na provjeru nakon tog predviđenog vremena nadoknade, on mora igrače upozoriti da će dopustiti samo izvođenje kaznenog udarca i da se gleda samo efekt udarca. U principu, ništa nakon tog tog udarca ne vrijedi, nikakav odbijanac ni drugi kontakt lopte.

Preporuka sucima je da u takvoj situaciji igrače upozore na to pravilo i pošalju ih na centar da oko šesnaesterca nema nikoga, iako u praksi oni ne moraju poslušati suca i mogu ostati uz rub šesnaesterca, ali ne smiju dirati loptu

- Kazneni udarac dovršen je kada se, nakon izvođenja udarca, lopta prestane kretati, izađe iz igre, loptu dira bilo koji igrač (uključujući izvođača penala) osim obrambenog golmana ili sudac zaustavi napad napadačke momčadi zbog prekršaja - stoji u pravilniku.

Sudac Espen Eskas nije učinio ništa od tih procedura, iako one jasno stoje u pravilima o izvođenju kaznenog udarca kad je nadoknađeno vrijeme nadoknade koje je pokazano na semaforu četvrtog suca isteklo.

Također, hrvatski savezni suci su nam istaknuli da se ovakva situacija u zadnje vrijeme često pokazuje i na međunarodnim sudačkim seminarima te da se već neko vrijeme glasno ponavlja da se ovo pravilo ne bi trebalo kršiti.

Dodajmo i to da je Eskas na dvoboju napravio još jednu pogrešku, ali znatno bizarniju, te ju u tom trenutku utakmice na sreću po Dinamo ispravio.  Norvežanin je nakon jednog duela Josipa Šutala s napadačem AEK-a u završnici susreta dao žuti karton Bogdanu Mihaljičenku, koji nije bio ni blizu tog duela. Dao je sudac tako Mihaljičenku drugi žuti, te isključujući crveni karton.

Igrači Dinama bili su u potpunosti zbunjeni, a Šutalo je molio Norvežanina da promijeni odluku i da njemu taj žuti karton. Nakon konzultacija sudac je promijenio odluku i ipak taj žuti karton dao Šutalu te povukao karton Mihaljičenku, pa je Dinamov ukrajinski lijevi bek ostao je u igri.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

DE
Dex
11:47 20.08.2023.

Dinamo bi se trebao žaliti UEFA da sudac nezna pravila sporta kojeg sudi i da je možda bio potplaćen jer se vidjelo kako je prijateljsko suđenje imao za grke jer je samo ona jGarcia trebao dobiti bar tri žuta radi grubih prekršaja a i glupost sa crbvenim kojeg je jedva dočekao pokazati mu nije prošla .... vidjelo se kroz cijelu utakmicu kako je za iste stvari igračima Dinama svirao prekršaje i davao žute dok je grcima takve stvari puštao ...

RA
Raptor
11:51 20.08.2023.

Takve situacije i ishodi, kad su u pitanju naši klubovi, mogli su se tolerirati do prije desetak godina jer nismo bili bitan faktor u europskom nagometu. Međutim, danas je Hrvatska nigometna velesila. Dinamo desetak godina u kontinuitetu igra europska natjecanja. HNS i Boban trebali bi se izboriti za status hrvatskih klubova u europskim natjecanjima i maksimalno uvažavanje. A poštivanje pravila nogometne igre od strane sudaca je minimum.

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
11:47 20.08.2023.

jedini krivac je amater bišćan