Poslali ih kući

Švicarci optužuju Hrvate za varanje, direktor Pavlek: Mi smo kolateralne žrtve

Švicarci optužuju Hrvate za varanje, direktor Pavlek: Mi smo kolateralne žrtve
21.07.2024.
u 19:27
Mi smo na Zermattu u 20 godina ostavili na stotine tisuća franaka. Mogli su jednostavno uzeti kartu onome tko ne zadovoljava uvjete a ne poslati kući i sve ostale naše klince. To je kao da iz vlaka izbacite cijelu nogometnu momčad a ne igrača koji ima krivu kartu, komentira Vedran Pavlek
Pogledaj originalni članak

Nekoliko inozemnih portala objavilo je vijest da je Hrvatski skijaški savez protjeran s ljetnog treninga u Zermattu i dobio zabranu treniranja na tamošnjim stazama jer su, kažu Švicarci, Hrvati varali. Zermatt je ove godine zabranio treninge seniorima te skijanje na tim pistama dozvoljava samo juniorima, dok su, tvrde, Hrvati "prošvercali" i seniora.

- Hrvati su od nas naručili stazu za treninge juniora. Tijekom inspekcije, međutim, otkrili smo da među tim juniorima ima sportaša koji se već natječu u Europskom kupu i stoga imaju elitni status. Budući da su nas prevarili, odmah smo ih izbacili s treninga i nećemo dopustiti ni da hrvatski juniori ovog ljeta treniraju s nama - kazao je Markus Hasler, izvršni direktor tvrtke Zermatt Bergbahnen (Žičare Zermatt) koja upravlja tamošnjim skijalištima.

Pozadina priče seže u ožujak kad je Međunarodna skijaška federacija (FIS), unatoč važećem, ugovoru, odlučila ukloniti iz kalendara utrke spusta na stazi Zermatt-Cervinia. Razlog tomu bio je taj da su se u posljednje dvije zime na toj stazi prema rasporedu trebale voziti dvije utrke spusta za muškarce i dvije za žene. Od tih četiri utrke, nije održana ni jedna.

Tada je predsjednik Organizacijskog odbora utrka spusta Zermatta Franz Julen kazao kako je šteta da su utrke uklonjene, ali da se odluka mora poštivati. No ni dva tjedna kasnije, Žičare Zermatt, koje upravljaju skijalištima, i u čijem nadzornom odboru sjedi i Hasler, uzvraćaju tako što na ledenjaku Theodul zabranjuju treninge svima, osim juniorima. Situaciju će, kažu, ponovno procijeniti sljedećeg ožujka.

No nisu svi seniori odustali od Zermatta. Talijanski spustaš Mattia Casse i ovog ljeta skija na ledenjaku Theodul.

- Kupio je normalnu kartu za rekreativce i skijao na turističkoj stazi, što je dopušteno i ostalim profesionalnim natjecateljima, ali jako pazimo da nitko od njih ne prijeđe na trening stazu - pojasnio je Hasler.

Provjerili smo, dakako, i hrvatsku stranu priče a nju je pojasnio direktor Hrvatskog skijaškog saveza i direktor reprezentacije Vedran Pavlek:

- Ta situacija je sukus neodržanih utrka u Zermattu. Brojni natjecatelji, a čini mi se i Odermatt, tražili su od FIS-a da te utrke ne uvrti jer su imali skor 0-8. Od osam predviđenih utrka nisu priredili niti jednu. Zermatt je pak na to reagirao odlukom da ne dozvoli, kako oni kažu elitnih skijašima, da ondje treniraju.

Istina jest da je jedan od nekolicine hrvatskih skijaša (Tvrtko Ljutić) nije bio junior no on još uvijek nije taj "elitni" skijaš jer ne vozi Svjetski kup pa Pavlek kaže:

- Istina je, mi smo imali skupinu skijaša u kojoj je jedan trener odgovoran za dvojicu. Jedan je junior a drugi je Tvrtko Ljutić koji je, ali vrlo rijetko, vozio Europski kup. S obzirom na to da mi nismo velika skijaška nacija da možemo razvrstati sve skijaše po godištima, nismo ga mogli ostaviti kod kuće. Zapravo, mi smo kolateralna žrtva jer uopće ne nastupamo u brzim disciplinama niti su naši natjecatelji nešto loše govorili o Zermattu.

Nažalost, pedantnim a rekli bismo i inatljivim, Švicarcima to promaknulo nije.

- U jednom trenutku došla je kontrola i oni su rekli "vi morate prekinuti s treningom i idete doma". Mi smo klijenti Zermatta preko 20 godina, ondje smo ostavili stotine tisuća franaka i to sigurno nije odnos kakav zaslužujemo. Zamislite situaciju da nogometna momčad putuje vlakom iz grada u grad i da jedan od njih ima krivu kartu. Hoćete li izbaciti samo tog jednog nogometaša ili ćete izbaciti cijelu momčad. Mogli su jednostavno Tvrtku uzeti kartu a ne poslati kući sve ostale naše klince.

Čini se da ovi Švicarci, u konačnici, ipak nisu tako pravični kakvim se predstavljaju.

- Oni očito treniraju strogoću, očito to čine i preko medija, a mi imamo pismene dokaze i video materijale da jedna švicarska skijašica, koja je starija od našeg Tvrtka Ljutića, isto tako ondje trenira ali ona nije sankcionirana. Očito su za njih pravila drugačija. Mi ćemo nastaviti trenirati na drugim skijalištima i sjajno je što je ledenjak Saas-Fee otvorio skijalište ranije.

Koliko je uopće u Europi ledenjaka na kojima se ljeti može trenirati skijanje?

- Od sredine srpnja do kraja rujna to su samo Zermatt i Saas-Fee.

Nezadovoljan je Pavlek i s ukupnom situacijom u skijanju.

- Nogomet se na Svjetskom prvenstvu širi na 42 reprezentacije, u tenisu stalno raste nagradni fond a u skijanju se sve samo smanjuje i tako se sport ne može razvijati. Pa jedna tenisačica ulaskom u polufinale zaradi 850 tisuća eura a isto toliko zaradi kroz cijelu sezonu noseći pri tome glavu u torbi - zaključio je Pavlek.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Provokator1
Provokator1
08:38 22.07.2024.

Jel' ima u Hrvatskoj netko drugi tko se imalo kuži u skijanje osim Pavleka koji je na toj funkciji doslovce DESETLJEĆIMA ? To je pitanje koje znam postaviti i u vezi športa na HRT i Brune Kovačevića, sindikalliste Severa, jedinog Talijana u Hrvata Furia Radina i jedinog Srbina Pupovca... ekipa koja je doslovno DESETLJEĆIMA nezamjenjiva.

Avatar LittleTut
LittleTut
00:23 22.07.2024.

Pavlek, jel imaš ti imalo srama? Svjesno ste varali i sada su ti Švicarci krivi!? Nego, jesi ti na tu funkciju izabran doživotno?

Avatar Podanak
Podanak
00:04 22.07.2024.

Pa, ako sam dobro shvatio Pavlekovo objašnjenje, varali smo. Zašto smo varali? Ne taj klinac, nego službenici Skijaškog saveza. Pavlek napada domaćine i na njih svaljuje krivicu, a to što smo lagali - to mu je normalno.