NIKO KOVAČ:

Švicarska je ispred nas, a Halilović je napravio veliku stvar

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Niko Kovač
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Niko Kovač
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Niko Kovač
02.03.2014.
u 12:34
- Pokrenuli smo sustav 4-3-2-1 i želimo to unaprijediti. Većina naših igrača tako igra u svojim klubovima. Protiv Islanda je to funkcioniralo i mi ne odustajemo od toga. Naši igrači to mogu uvijek odraditi - rekao je Kovač.
Pogledaj originalni članak

U nedjelju je u Zagrebu počelo okupljanje hrvatski nogometnih reprezentativaca, koje u srijedu u St. Gallenu u prijateljska utakmica sa Švicarskom (20.30 sati). Izbornik Niko Kovač susreo se nekoliko problema zbog ozljeda nekih igrača.

- Bubnjić, Kranjčar, Badelj i Iličević su otkazali zbog ozljeda. S Benkom smo se dogovorili dali mu mogućnost da se prilagodi. Ipak, ostalo je dovoljno igrača. U tijeku današnjeg dana stiže 13 igrača, a sutra njih osam. Ivan Rakitić će nas čekati u Švicarskoj - započeo je izbornik Kovač, koji će u Švicarsku voditi 18 igrača.

- Odradit ćemo kratka testiranja. Nešto malo ćemo raditi u dvorani, ostalo vani. Velika većina igrača je u pripremnoj fazi. Nama je najvažnije vidjeti rezultate nakon što vidimo kakvi su bili u 12. mjesecu, kakvi su sada te kakvi će biti u petom mjesecu. Mi želimo vidjeti da su se dečki digli.

- Oni će na kraju sezone biti umorni, iscrpljeni, a mi nećemo imati toliko vremena. Zato moramo raditi na tome da budu spremni za Brazil - rekao je Niko pa dodao.

Želimo unaprijediti 4-3-2-1

- Pokrenuli smo sustav 4-3-2-1 i želimo to unaprijediti. Većina naših igrača tako igra u svojim klubovima. Protiv Islanda je to funkcioniralo i mi ne odustajemo od toga. Naši igrači to mogu uvijek odraditi.

- Uoči Švicarske jedini pravi trening bit će u St. Gallenu. Analizirat ćemo i utakmicu protiv Islanda i vidjeti što možemo popraviti. U St. Gallenu na čeka pravi protivnik, ali ja tražim pozitivan rezultat koji će dati poticaj da nastavimo raditi kvalitetno i dobro - rekao je Kovač, koji je u srijedu bio na derbiju na Kantridi između Rijeke i Dinama.

- Vidio sam dobrih igrača, neću nikog posebno imenovati, ja gledam 90 minuta i igru u oba smjera, a ako vas zanima Alen (op.a. Halilović) on ima još puno prostora za prema gore - rekao je izbornik pa prokomentirao njegov transfer u Barcelonu.

- Drago mi je, to je velika stvar za hrvatski nogomet. Alen će napraviti iskorak, rad s njim bit će intenzivan. Još će više morati učiti, ali će još više morati i davati.

Progovorio je izbornik i problemima koje bi mogli imati hrvatski igrači koji igraju u Ukrajini, gdje je prvo kolo proljetnog dijela prvenstva otkazano zbog nereda.

- Nadama se kako će se situacija smiriti. Mi ćemo biti u kontaktu s klubovima da riješimo tu situaciju - rekao je Kovač pa se opet okrenuo Švicarcima, od kojih smo prije dvije godine izgubili u prijateljskoj utakmici u Splitu.

- Odlična su reprezentacija koja je sada dvije godine iskusnija. Očekujem čvrstu i dobru utakmicu s obje strane. Mi moramo biti realni i reći da su trenutno Švicarci ispred nas.

Kovača se potom osvrnuo na to kako su neki mediji krivo protumačili njegovu izjavu o 'laganoj' grupi u kvalifikacijama za EP.

- Jedna Italija je velika nacija. Bugarska je bila do kraja u utrci za prolazak dalje u zadnjim kvalifikacijama. Imamo mogućnost proći, ali ne volim podcjenjivati. Mi kvalitetu moramo pokazati na terenu, a a ne na papiru.

Želimo uživati u nogometu

Brazilskog novinara zanimala su pitanja u vezi utakmice otvaranja Svjetskog prvenstva protiv domaćina.

- Smatram da imamo kvalitetne igrače da se suprotstavimo Brazilu. Nema smisla uspoređivati 2006. (op.a. SP Njemačka - poraz od Brazila 0:1 na otvaranju) i 2014. godine - rekao je Kovač pa progovorio o Eduardu.

- Eduardo nam je bitan igrač, ali hoće li igrati umjesto Mandžukića, to sad ne mogu reći. Imam ideju kako bi trebali igrati na otvaranju, ali o tome ćemo kada dođe vrijeme za to.

Za Hrvatsku se često govori kako je 'europski Brazil'.

- Imali smo kvalitetne igrače, imamo ih i imat ćemo ih. Imamo tehničke kvalitete koje drugi nemaju, imamo igrače sa štihom i darom, ali smatram da se možemo usporediti s Brazilom. Mi nismo ničija kopija i nadam se da ćemo takvi kakvi jesmo ostati još dugo vremena. Svi trebaju učiti pa tako i mi - rekao je Kovač pa zaključio:

- Na SP-u razmišljamo samo o prve tri utakmice. Mi želimo uživati u našem nogometu, a ako ćemo uživati, onda možemo uspjeti. Poduzet ćemo sve da se plasiramo dalje, a što bude dalje, teško je reći.

>> Iličević i Benko otpali za utakmicu sa Švicarskom
>> Otpala još dvojica: Kranjčar i Bubnjić neće igrati protiv Švicarske

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

ĆA
ćaćaća
15:12 02.03.2014.

samo red rad i disciplina..a onda uz talent koji imamo te tehničke karakteristike možemo daleko dogurati...ali rad na prvo mjesto..

TO
tonimohave
15:11 03.03.2014.

Evropski Brazil je bila Jugoslavija, otkud sad da je to Hrvatska..po tom ključu onda imamo više Brazila u Evropi..Bosba,Srbija itd

ZO
zoca
14:56 02.03.2014.

Bojim se Kovacu moj da nista bolje necemo proci ,razvalili su nas na Poljudu pa ce i sada,puno su bolja i uigranija ekipa