NOVI FORMAT

Svjetsko prvenstvo kakvo poznajemo odlazi u povijest, pred FIFA-om je veliki zadatak

Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS
FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - England v France
Foto: Dylan Martinez/REUTERS
FIFA World Cup Qatar 2022 - Semi Final - Argentina v Croatia
Foto: Antonio Bronic/REUTERS
FIFA World Cup Qatar 2022 - Fans in Zagreb watch Argentina v Croatia
Foto: Paul Childs/REUTERS
FIFA World Cup Qatar 2022 - FIFA Legends Event
14.12.2022.
u 18:10
Mundijal u Kataru s 32 momčadi ima ukupno 64 utakmice, a bit će završeno u 29 dana, a za sada će finale 2026. biti s 80 utakmica tijekom 32 dana. S četiri momčadi u svakoj skupini, bilo bi čak 104 utakmice, što zahtijeva trajanje od najmanje tjedan dana više.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Mundijal u Kataru pružio najuzbudljiviju grupnu fazu ikad viđenu na Svjetskom prvenstvu, s isprobanim i testiranim formatom koji drži stotine milijuna obožavatelja očaranima, FIFA se sada suočava s mogućnošću da sve promijeni dok pokušavaju uklopiti 48 reprezentacija na izdanju 2026. u Sjevernoj Americi. To znači da vladajuće tijelo svjetskog nogometa ponovno razmišlja o promjeni formata za sljedeće Svjetsko prvenstvo, budući da njihovi izvorni planovi da imaju 16 skupina od po tri momčadi u prvoj fazi, s po dvije iz svake prolaze u sljedeću fazu, sada također izgledaju opasno dosadno i potencijalno s plodnim tlom za kalkulacije i nesportsko ponašanje.

Kako sada stvari stoje za 2026., kada Kanada, Meksiko i SAD zajedno budu domaćini Svjetskog prvenstva, postoji rizik od mnogih "mrtvih utakmica", primjerice ako bi posljednja utakmica u skupini bila između dvije momčadi koje već imaju po jednu pobjedu i stoga su se već plasirali.

FIFA je ranije ove godine priznala da je zabrinuta zbog mogućnosti namještanja rezultata u kojima bi dvije momčadi mogle odigrati s pozitivnim rezultatom za obje, što bi eliminiralo treću momčad iz skupine.

- To je pitanje koje je pokrenuto - rekao je potpredsjednik FIFA-e Victor Montagliani u ožujku.

U formatu 2026. od 48 momčadi, nakon grupne faze ostaju 32 i tada turnir odlazi u nokaut fazu. Alternativni formati sada su na stolu, a Vijeće FIFA-e, svemoćni kabinet organizacije, treba odlučiti sljedeće godine.

Foto: Paul Childs/REUTERS
FIFA World Cup Qatar 2022 - FIFA Legends Event

Oni su, prema FIFA-inom voditelju globalnog nogometnog razvoja Arseneu Wengeru, 12 skupina od po četiri momčadi, s najboljim trećeplasiranim momčadima koje prolaze dalje zajedno s prve dvije, ili druga opcija da se Svjetsko prvenstvo podijeli u dva odvojena natjecanja od po 24 momčadi, od kojih svako uključuje šest skupina po četiri ekipe. Pobjednik svakog od tih odvojenih natjecanja sastao bi se u finalu.

S obzirom na to koliko su dramatične i uzbudljive bile neke od skupina od četiri momčadi na mundijalu u Kataru, to se čini održivijim prijedlogom.

Ali to će značiti značajno povećanje broja utakmica. Svjetsko prvenstvo u Kataru s 32 momčadi ima ukupno 64 utakmice, a bit će završeno u 29 dana, a za sada će finale 2026. biti s 80 utakmica tijekom 32 dana. S četiri momčadi u svakoj skupini, bilo bi čak 104 utakmice, što zahtijeva trajanje od najmanje tjedan dana više.

Foto: Antonio Bronic/REUTERS
FIFA World Cup Qatar 2022 - Fans in Zagreb watch Argentina v Croatia

Međutim, više utakmica značilo bi više novca od televizijskih prava, a kako Svjetsko prvenstvo donosi oko 90 posto prihoda FIFA-e, njezini će čelnici biti u iskušenju.

Svjetsko prvenstvo u Katru zaradilo je 7.5 milijardi dolara od prava i sponzorskih prihoda, jednu milijardu više nego ono 2018. u Rusiji, objavila je FIFA prošli mjesec.

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

ZE
zeko386
19:59 14.12.2022.

VAR-Najveća glupost ikada!Totalna prevara, tamo gdje smo se svi nadali "transparentnom" suđenju, kad ono obrnuto...za svaki ofside su mjerili centimetre i hvalili se tako divnoj tehnologiji, čipovima u lopti, 3D tehnologijom...a za penal u polufinalu ništa, pa ne bi da igra Inker protiv Oroslavlja.... sramota, ništa drugo, ostaje opet gorak okus kao i sa finalom u Rusiji 2018...ŠBBKBB...ok , možda i nismo zaslužili finale ali ovo je previše.

Avatar Asterix
Asterix
19:00 14.12.2022.

Neka uvedu mogućnost da trener ili kapetan mogu tražiti jednu do max tri VAR provjere uz obvezu da suci javno obrazlože svoju odluku.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
18:49 14.12.2022.

Mundijal je već dosadan. Reducirati na 16 momčadi, u nokaut fazu idu prve iz svake skupine i četiri ostale momčadi koje su zabile najviše golova, neovisno o poretku. Nek festival golova započne!