U 2023. NIJE ZABIO ZA VATRENE

Tottenham nije zdrava i poticajna sredina za Perišića. Evo zašto mu pod hitno treba novi izazov

Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL
Tottenham nije zdrava i poticajna sredina za Perišića. Evo zašto mu pod hitno treba novi izazov
14.09.2023.
u 07:00
Bilo je već sličnih slučajeva u reprezentaciji posljednjih godina. Marko Livaja u sezoni 2020./2021. bio je izgubio motivaciju u AEK-u, usred zime pristupio je Hajduku i pola godine poslije postao je standardni reprezentativac, a potom i putnik na Svjetsko prvenstvo. Karijera mu je promjenom kluba revitalizirana.
Pogledaj originalni članak

Ivan Perišić (34) jedan je od najvažnijih, najproduktivnijih i najdugovječnijih hrvatskih reprezentativaca u povijesti, s čak 129 nastupa.

Ivan Perišić dijeli s Marijem Mandžukićem treće mjesto na popisu najboljih strijelaca u povijesti hrvatske reprezentacije s 33 pogotka. A taj isti, sad već legendarni Ivan Perišić, posljednji put je igrač utakmice u dresu reprezentacije bio u lipnju 2021. godine na Euru, protiv Češke u Glasgowu. Usto, Ivan Perišić trenutačno je u nizu od čak devet utakmica bez pogotka za Hrvatsku, i drugi put u reprezentativnoj karijeri nije se uspio upisati u strijelce u kalendarskoj godini.

Karijera trpi od odlaska u Spurse

Imao je već jedan takav niz – u 2020. godini također u šest nastupa za Hrvatsku nije postigao pogodak, a u 2023. ipak ima još mogućnost spasiti stvar u sljedeća četiri nastupa. Pod uvjetom da bude zdrav, jer – koliko ga koriste u njegovom klubu - sigurno neće biti umoran.

I tu dolazimo do ključnoga (ili sigurno jako važnoga) momenta Ivanove karijere: naime, ona trpi od onoga trenutka kada je Ivan Perišić potpisao za Tottenham, u ljeto 2022. godine. Pa kada konstatiramo kako Ivan u listopadu za Tursku i Wales neće biti odveć umoran, dovoljno je samo evocirati jedan podatak: taj igrač još uvijek razorne moći, simbol postojane snage treće reprezentacije svijeta, ove sezone u engleskoj Premier ligi igra 22 minute po utakmici. Kad tomu pridodamo jedan nastup u utakmici beznačajnoga Liga kupa, onda se prosjek Ivanove minutaže u Spursima penje na podcjenjivačkih 31,8 minuta po utakmici.

Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL
Erevan: Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2024., Armenija - Hrvatska

A kako je to izgledalo do dolaska u Tottenham? Vratit ćemo se načas na sezonu 2021./2022. u kojoj je Ivan s Interom osvojio talijanski kup i Superkup te igrao Ligu prvaka. U toj je sezoni Perišić skupio 49 nastupa, postigao deset pogodaka i imao devet asistencija, bio je drugi najbolje ocijenjeni igrač Intera (po Sofascoreu) s prosječnom ocjenom 7.30. U prosjeku je po utakmici igrao 79,5 minuta! Impresivno, zar ne?

VEZANI ČLANCI:

A sezona 2022./2023. u Tottenhamu? Skupio je 44 nastupa, prosječno igrao 66,4 minute, postigao samo jedan pogodak, imao izvrsnih 12 asistencija i bio sedmi najbolje ocijenjeni igrač Spursa. Koji su sezonu okončali tek na osmom mjestu i ostali bez plasmana u Europu. U međuvremenu je iz Tottenhama otišao trener koji ga je doveo, Antonio Conte, pa je uslijedila trenerska redaljka: Cristian Stellini, Ryan Mason, Ange Postecoglou. Uglavnom, stanje nestabilno, klub u silaznoj putanji, premda start nove sezone izgleda obećavajuće: 10 bodova u četiri utakmice. Ali, opet – sa samo 22 Perišićeve minute na travnjaku u prosjeku. Za podsjetnik, Harryja Kanea ni status ikone Spursa nije sprečavao da napusti klub koji ga je stvorio, ali već desetljećima nema naviku osvajanja trofeja.

Foto: Adam Davy/PRESS ASSOCIATION
AFC Bournemouth v Tottenham Hotspur - Premier League - Vitality Stadium

Tako su Perišićeve i Kaneove riznice trofeja zapravo neusporedive: Harryjeva još uvijek zjapi prazna, a Ivan je u sezoni 2019./2020. s Bayernom osvojio sve u Njemačkoj i Ligu prvaka, a potom u sljedeće dvije sezone s Interom pokupio sve trofeje u Italiji. On je naprosto rođeni i nezasitni pobjednik.

Nedostaju minutaža, golovi, trofeji

Kad se sve to stavi na kup, možda se u tome i krije dio Ivanovih frustracija, pa i nedostatka samopouzdanja i sigurnosti kada igra za reprezentaciju. Jednostavno, toliko mu toga u zadnjih 14 mjeseci nedostaje – minutaža, golovi, trofeji, bezrezervna podrška trenera i navijača – da jedini lijek za novi uzlet Perišićeve karijere može biti ona već izlizana sintagma: ‘Vrime je!’ Da, Ivanu Perišiću – koji fizički djeluje tako silovito, kao da može igrati još barem pet godina – pod hitno treba novi izazov i novi motiv. Novi klub.

Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL
Erevan: Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2024., Armenija - Hrvatska

Bilo je već sličnih slučajeva u reprezentaciji posljednjih godina. Marko Livaja u sezoni 2020./2021. bio je izgubio motivaciju u AEK-u, usred zime pristupio je Hajduku i pola godine poslije postao je standardni reprezentativac, a potom i putnik na Svjetsko prvenstvo. Karijera mu je promjenom kluba revitalizirana.

Jednako je protekloga ljeta razmišljao i Borna Sosa, čijemu je transferu u Ajax izbornik zapljeskao, budući da je Borna u Stuttgartu zapao u stanje apatije i stagnacije. Pa i Lovro Majer nakon slabije sezone u Rennesu sada u Wolfsburgu ima novi posao i novi motiv u ligi jačoj od Francuske.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FR
freeshooter
09:59 14.09.2023.

...pa Perišić je trenutno u gotovo najjačoj ligi svijeta, trenira i igra u jednom od naboljih klubova, i to sve uz poticaj od 7 mil eura... trenutno ne postoji sredina u kojoj bi mogao imati veći poticaj... jer recimo mogućih 700.000 eura je 10 puta manji poticaj...