GORAK PORAZ

Tucak: Otkako sam izbornik nikad u prvom dijelu nismo izgledali ovako bezidejno

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
Water Polo - Men's Preliminary Round - Group A - Croatia vs United States
Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS
Water Polo - Men's Preliminary Round - Group A - Croatia vs United States
Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS
Water Polo - Men's Preliminary Round - Group A - Croatia vs United States
Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS
Water Polo - Men's Preliminary Round - Group A - Croatia vs United States
05.08.2024.
u 21:24
Teško je pronaći pravu riječ za ovakav raspad u našoj igri, u našim glavama. Za ovakvo izdanje svi smo krivi, počevši od mene pa do posljednjeg igrača, kazao je izbornik Ivica Tucak
Pogledaj originalni članak

Imali su hrvatski vaterpolisti lijepu priliku osvojiti skupinu i tako u četvrtfinalu izbjeći najopasniju reprezentaciju s druge strane - Španjolsku. Nažalost u tome nisu uspjeli. Za takvo što trebalo je pobijediti reprezentaciju SAD-a, ili barem izvući remi za drugo ili treće mjesto, no naši su odigrali najlošiju utakmicu na turniru (11:14).

Zapravo, defenzivno su odigrali daleko svoje najlošije prvo poluvrijeme na velikim natjecanjima u puno godina. Primili su čak 10 pogodaka u prvih 16 minuta, po pet u svakoj od četvrtina. Nažalost, u prvom poluvremenu, sve do njegovih posljednjih minuta ni napad nije funkcionirao. Srećom, kod 3:10, Harkov zabija svoj drugi pogodak a potom i Fatović iz kontre pa se na veliki odmor odlazi s hrvatskim zaostatkom od pet pogodaka (5:10).

Naši jesu u nastavku bolje zaigrali u obrani no preveliki su kapitali prepustili plivački premoćnijem suparniku da bi se to moglo stići. A nije naše ni sreća poslužila jer su, recimo, Jokovićeva dva šuta završila na vratnici.

GALERIJA  Znate li da su oni hrvatskog podrijetla? U svojim sportovima imaju legendaran status

Foto: Jerome Miron/REUTERS
NHL: Stanley Cup Playoffs-Colorado Avalanche at Dallas Stars
Foto: Aaron Vincent Elkaim/PRESS ASSOC
Houston: Justin Trudeau sastao se s energetskim liderima na CERAWeek konferenciji
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
ARHIVA - Joe Sakic, jedan od najboljih svjetskih hokejaša
Foto: Reuters (Ilustracija)
Frank Mir i Alistair Overeem
Foto: Jon Blacker/PRESS ASSOCIATION
THE CANADIAN PRESS 2024-07-19
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Rijeka: Bill Belichick na utakmici Hrvatska - Sjeverna Makedonija
Foto: Sinisa Hancic/HISTORY SH
Zagreb: Arhivske fotografije NK Croatia
Foto: EDGAR SU/REUTERS
Tennis - Men's Singles Victory Ceremony
Foto: Reuters
Stipe Miočić
Foto: GIA
Monte Carlo: Dodijeljene su nagrade Golden Foot Award Monaco 2014

Kad god bi Tuckovi izabranici došli na četiri pogotka zaostatka, i u priliku da to smanje, netko bi pogriješio. Ipak, nada se budi s dva pogotka Harkova za 9:12 i osvojenom loptom ali netko od naših radi kontra faul i prilika odlazi u nepovrat. A za kraj naših nadanja, s igračem manje, primamo pogodak (Irving) za nedostižnih "minus 4" (9:13). Jer, zbilo se to tri i pol minute prije kraja a vaterpolo ipak nije rukomet da pogoci padaju kao na traci.

Na koncu su naši dobili drugi poluvrijeme 6:4 no od toga nije bilo velike koristi jer je do paljenja turbo-motora došlo prekasno. Stoga je zatečen razvojem događaja bio i izbornik Ivica Tucak:

- Teško je pronaći pravu riječ koja može opisati taj raspad koji se dogodio u našoj igri, u našim glavama. Ne znam što je razlog tome. Zapravo znam, nismo bili glavom u utakmici vjerojatno zbog kalkulacija vezanih uz četvrtfinale a nismo bili spremni ući u pravu borbu s odličnim Amerikancima. Za to smo svi krivi, počevši od mene do posljednjeg igrača.

Ni Tucak se ne sjeća kada je Hrvatska u prvom poluvremenu primila 10 pogodaka:

- Otkako sam ja na hrvatskoj klupi, ne sjećam se da je Hrvatska u prve dvije četvrtine izgledala ovako loše, bezidejno, bez iti jednog bloka, obrane. No, nemamo vremena padati u depresiju, ja ne smijem prvi. Moramo biti dovoljno jaki za izvući se iz ove situacije. Izabrali smo teži put.

I Tuckovi izabranici izgledali su kao da ne znaju što ih je snašlo o čemu je pričao i centar Luka Lončar.

- Pomeli su nas prvo poluvrijeme jer smo bili mekani i loši. Igrali smo lošu obranu, od prvog do posljednjeg. Nismo komunicirali, nismo držali blokove, vratari nisu ništa uhvatili. Nema sada bježanja od odgovornosti.

Kad se Loren Fatović, jedan od naših najboljih šutera, našao sam pred američkim vratarem i zapucao u njega, bilo je jasno da nešto s našima nije uobičajeno. Uostalom i sam taj igrač, strijelac tri pogotka, je kazao:

- Nismo mi Amerikance podcijenili, očekivali smo mi tešku utakmicu, no takav je to bio dan i treba ga što prije zaboraviti. Za nas od srijede započinje novi turnir.

Baš kao i protiv Grka, i u ovoj utakmici naš najbolji strijelac bio je Konstantin Harkov koji je zabio pet pogodaka (iz 11 pokušaja).

- Igrali smo loše, nismo ušli čvrsto, dovoljno agresivno. Sad se moramo spremati za Španjolce.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PR
prajdali100
22:08 05.08.2024.

Nije mi jasno što se iščuđavamo ? Pa non- stop igramo trening utakmice protiv Amera,poznaju nas u dušu i na kraju nam spreme dobru taktiku .. A sad na Španjolce !!! Piši kući po odijelo.Raspadaju se stalno rukometaši evo sad vaterpolisti,tko je slijedeći ? P.S.Kako se to Španjolci ne raspadaju !!?

PA
Pametanumoruludih
15:48 06.08.2024.

Kosarka, rukomet, nogomet, vaterpolo...bez kontiuteta. Mogu pobjediti najbolje a i izgubiti od najgorih iz dana u dan.

RI
Rizlman
22:45 05.08.2024.

Ovo do sad je sve nebitno. Sad tek počinje pravi turnir. Idemo do kraja! Sretno!