Osigurali četvrtfinale

Marelja: Kad je Biljaka isključen bez prava zamjene u nama je to probudilo dišpet

Du Yu/Xinhua
03.08.2024.
u 17:13

Maro Joković postao je rekorder hrvatske vaterpolske reprezentacije, ovo mu je bila 35. utakmica na Olimpijskim igrama pa sada ima jednu više od Igora Hinića

Tek u četvrtom kolu olimpijskog turnira svjetski prvaci izveli su predstavu kakva jamči konkurentnost u borbi za olimpijsko postolje. Nakon pobjede nad Crnogorcima i Rumunjima i poraza od Talijana, uslijedila je i vrlo vrijedna pobjeda nad Grcima (14:13).

A ta tri boda donijela su našima osiguran prolaz u olimpijski četvrtfinale ali i dodatnu količinu samopouzdanja. A ono je proizašlo iz nemile situacije s isključenjem Biljake bez prava zamjene zbog navodnog namjernog udaranja.

A to je značilo da je Hrvatska nakon osvojene lopte, na startu posljednje četvrtine, i kod vodstva 11:9 naredne četiri minute mora igrati s igračem manje. Tako je odlučio španjolski sudac Gomez koji, kažu nam, voli biti u prvom planu.

A kako su na to gledali s hrvatske klupe ispričao nam je pomoćni trener Jure Marelja, koji je uskočio umjesto temperamentnog izbornika Ivice Tucka koji je bio odveć vruć pa se nije htio izlagati mogućnosti da kaže nešto što bi ga moglo stajati

- Taj udarac se dogodio u plivanju. Ja sam Biljaku klupski trenirao i znam da je to momak kod kojeg ne postoji namjera da on nekoga udari. Koliko god smo s tom odlukom bili zatečeni toliko nam je ona dala energetskog dišpeta da se suparniku u obrani suprotstavimo euforično a bili smo i u napadačkom zanosu. Čini se da su, u tim trenucima, s našom energijom bili impresionirani i Grci pa smo na valu toga dobili utakmicu.

Nažalost, Biljake vrlo vjerojatno neće biti protiv Amerikanaca, u utakmici posljednjeg kola natjecanja po skupinama, pa Marelja ističe:

- Nas je ta sudačka odluka osakatila ali nam je i dala energiju, omogućila neko pozitivno ludilo koje nam, ako ga uspijemo zadržati, može donijeti puno dobrog.

A ono što je bilo jako dobro u ovoj utakmici svakako je šut Konstantina Harkova koji je svojom ljevicom zabio četiri pogotka. Njegova ubojita ljevica ga je jako dobro služila (4 od 6).

- Ma, danas sam imao sreće - kazao je Harkov na što je još jedan ljevak (Joković) reagirao ovako:

- Ma vidi ti skromnosti. Umjesto da kaže da je danas bio Bog ove igre.

A evo kako je Maro Joković prokomentirao pobjedu nad Grcima. A Maro je postao rekorder hrvatske vaterpolske reprezentacije. Ovo mu je bila 35. utakmica na Olimpijskim igrama pa sada ima jednu više od Igora Hinića:

- Naglasio bih nevjerojatnu borbenost i energiju naše momčadi. Imali smo teških trenutaka, isključenje bez prava zamjene, igrače manje koje smo prestali i brojati no obrana je svojom požrtvovnošću izvukla ovu utakmicu. Ovo nam je jako dobar vjetar u leđa za utakmicu protiv Amerikanaca.

A i ta će utakmica biti važna u kontekstu nadolazećeg četvrtfinala pa Joković ističe:

- Primarni cilj je ostvaren a sada je novi cilj da budemo drugi u skupini.

A zašto je važno biti drugi u skupini pojasnio je centar Luka Lončar:

- Ako možemo, bilo bi dobro u četvrtfinalu izbjeći Mađarsku i Španjolsku. No, ako se i sretnemo s njima mi se ne bojimo jer možemo sa svakim.

A u drugoj skupini za dva mjesta u četvrtfinalu bore se Australija, Francuska i Srbija. S kim bi voljeli naši igrati?

- To je svejedno. Četvrtfinale olimpijskih igara je teško s kim god da se sretneš. Naravno, ako si malo kvalitetniji imaš malo više samopouzdanja no s kim god bilo neće biti nimalo lako. Sve se svodi na tu jednu utakmicu i bit će tu puno stresa jer će se sve što se u tri godine, od Tokija, radilo svesti u jednu utakmicu.

A hoće li u toj utakmici braniti kapetan Marko Bijač ili ne, ostaje nam za vidjeti. Ovu je branio, i to dobro, Toni Popadić (9 obrana):

- Marko je u problemu, nemamo što kriti, no on nas savjetuje, mene posebno. Na nama ostalima je da napravimo sve da se njegov izostanak što manje primijeti.

Jedan od onih koji bi, svojim pogocima i obranama, mogao pridonijeti tome svakako je Jerko Marinić Kragić koji kao da je šuterski proradio. I to u kriznim trenucima susreta, kod 4:6, kada je s njegova dva pogotka anulirana prednost Grka od dva pogotka.

- Protiv Crne Gore sam bio pod željom da odigram dobro i u toj želji sam se napadački malo pogubio. Italiji sam zabio jedan pogodak, uz ispalu loptu na petercu moglo je biti i dva. Rumunjima sam, bez forsiranja, zabio dva pogotka no vjerujem da dajem svoj doprinos i u obrani. Danas je išlo Harkova, Fatovića i mene, uspjeli smo pokazati i šutersku kvalitetu ove momčadi - kazao je trostruki strijelac Jerko Marinić Kragić.

A trostruki strijelac bio je i Loren Fatović dok su po jedan zabili Lončar, Joković, Bukić (u plivanju je osvojio tri od četiri lopte) i Vukičević, junak naše obrane u posljednjem napadu Grka za produžetak i peterce.

U posljednjih deset sekundi utakmice, grčki izbornik je u napad poslao i vratara, no ideju mu je pomrsio Vukičević presjekavši dodavanje. Obrambeno je odličan bio i pričuvni vratar Toni Popadić (9 obrana) kojeg je izbornik Tucak odlučio razbraniti s obzirom na to da Bijač i dalje muku muči s leđima.


 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije