VELIKI IZAZOV

Dalić otkrio problem s Kovačićem, važna karika ne dolazi, a evo što je s Perišićem

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije
07.10.2024.
u 11:05
Ima privatnih problema i nadam se da će sve biti u redu, da će biti spreman za Škotsku. Imamo dogovor Kovačić i ja - rekao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije
Pogledaj originalni članak

Drugo ovosezonsko okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije na redu je ovoga ponedjeljka u Zagrebu. Rujan je za vatrene prošao u polovičnom tonu, poraz od Portugala i pobjeda nad Poljskom trenutno su dovoljne za diobu drugog mjesta na ljestvici naše skupine u Ligi nacija. Novi set bodova protiv Škotske (12.10 u Zagrebu) i Poljske tri dana kasnije u Varšavi približio bi nas velikom cilju.

Podsjetimo, Hrvatska lovi četvrtfinale Lige nacija koje će se sljedeće godine u ožujku igrati na dvije utakmice. Više od toga, vatrenima je mjesto u tom stupnju natjecanja bitno zbog uloge nositeljstva u ždrijebu kvalifikacija za SP 2026. godine. Na izvlačenju kuglica koje će se održati u prosincu, Hrvatska bi tako mogla biti u bubnju nositelja, što bi joj itekako olakšalo put do Mundijala u Sjevernoj Americi.

Zlatko Dalić je listopadsku akciju najavio na press-konferenciji. Osvrnuo se među ostalim i na popis na kojem je ponovno svoje mjesto našao Mislav Oršić, a pretpoziv je aktiviran Rijekinu ofenzivcu Marcu Pašaliću.

Medijima se najprije obratio Ivica Olić, izbornik U-21 reprezentacije prije dvoboja s Andorom i Grčkom u njihovim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a onda je riječ preuzeo Dalić.

- Danas je točno sedam godina otkad sam preuzeo reprezentaciju. Nisam očekivao da će to toliko dugo trajati. Ni ja, a niti vi da ćemo u sedam godina osvojiti tri medalje. Mene veseli da nakon sedam godina imam puno motiva i veselja biti s reprezentacijom. To mi je fascinantno, voditi reprezentaciju je čast i ponos. Najljepši posao koji sam radio i koji ću ikada raditi. Hvala svima koji su sedam godina bili u i oko reprezentacije. Nisam toga dana očekivao ni sedam mjeseci, a kamoli sedam godina. Ispalo je najljepše moguće, nadam se da će biti još lijepih trenutaka.

Pred hrvatskom reprezentacijom dvije su zahtjevne utakmice.

- Škoti su zadnji u skupini, ali mi to ne smijemo tako prihvatiti. Naša povijest s njima nije sjajna, samo jedna pobjeda na Euru u Glasgowu. Uvijek je bilo teško s njima. S popisa otpada Pongračić, ostaje na liječenju, njega nema. Kovačić danas ne dolazi, on ima svoje privatne stvari, nadam se da će se priključiti na vrijeme. Perišić je imao ozljedu, ali na sreću nije toliko teško, očekujem ga na treningu. Jučer se Šutalo ozlijedio na kraju utakmice, ne znamo što je točno, osjetio je mišić, doći će i napravit ćemo preglede pa znati cijelu situaciju. Pongračić je sigurno out, Šutalo možda, pa ćemo vidjeti s izbornikom U-21 hoće li se netko priključiti. Nadam se da neće biti novih problema.

Problemi su sa stoperima, ali što je s Perišićem i Pjacom?

- Vidjet ćemo što će biti s Pjacom, nadam se da će se moći priključiti. Imamo dobru situaciju što se tiče klubova, većina je pružila dobre utakmice. Nadam se da ćemo nastaviti ono što je bilo u većem dijelu prošlog ciklusa. Veseli forma igrača, sad su u boljem stanju nego u rujnu. Perišić je krenuo u ono što želimo, našao je klub. Nažalost, oozlijedio se, ali konkurira u klubu. U PSV-u igra desno, što nama otvara još jednu opciju.

Ni situacija na poziciji desnog braniča nije bajna, Josip Juranović i Josip Stanišić i dalje su ozlijeđeni.

- Prošle dvije utakmice i Jakić i Pjaca bili su korektni na tim pozicijama. Mislim da obojica ponovo zaslužuju dobiti šansu, a može ju pokriti i Perišić. Ne mogu naći ništa bolje, to je ono što imamo i to je to. Nemam potrebe puno tražiti jer nije bilo loše. Vjerujem tim igračima, a i Juranović se vraća u trening. Jakić i Pjaca su zadovoljili, idemo s njima dalje.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Neuruppin: Zlatko Dalić održao konferenciju za medije
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Bursa: Zlatko Dalić i Ivan Perišić na konferenciji za medije uoči sutrašnje utakmice s Turskom
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Neuruppin: Zlatko Dalić održao konferenciju za medije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Neuruppin: Zlatko Dalić održao konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije

Uputio je Dalić i kritiku HNL-u pa otkrio mali dio taktike za Škotsku.

- Gledamo igrače koji nam trebaju i koji mogu. Podražaj je Europa, utakmice Istrom, Varaždinom i Slaven Belupom nisu mjerilo. Pratimo, igrači koji se nametnu dobit će priliku. Ne podcjenjujem SHNL, ali realnost je tu. Nažalost, ostali smo bez Pongračića i ne znamo što će biti sa Šutalom. Reagirat ćemo. Dolaze ti stoperi poput Vuškovića i Prpića. Imamo rješenja iz mlade reprezentacije. Vidjet ćemo način na koji ćemo igrati. Igra s trojicom se pokazala dobra. Ćaleta-Car igra, Gvardiol je neupitan, Erlić se oporavio.  Sada imamo vremena da nešto napravimo, ali zasad nemamo potrebe nakon dvije utakmice mijenjati.

Ciljevi u Ligi nacija se znaju...

- Cilj je napraviti kostur reprezentacije. Na popisu su 23 igrača, što nije bio običaj, ali želimo im dati priliku. Prvi cilj nam je plasman u četvrtfinale i ostanak u prvoj jakosnoj skupini Lige nacija. Rezultat ne smije trpjeti. Škotska je čvrsta, ima jak skok. Dosad utakmice sa Škotskom niisu bile sjajne, nismo imali velike pobjede. Očekujem tešku utkamicu. Idemo najbolje što možemo. Kroz četiri treninga želimo naći što je najbolje. Imamo razloga za optimizam, samo što su neki problemi uvijek prisutni.

Prva utakmica je u subotu, imat će reprezentacija sada jedan trening više.

- Jako puno nam to znači. Prije bi se okupili u ponedjeljak, u utorak bi bio trening, a srijeda već put i zadnji trening. Sada imamo četiri prava treninga, to me zaista veseli. Možda nekom to djeluje drukčije, ali svaki trening je važan i uvježbavamo nove stvari. U Varšavu putujemo tek u ponedjeljak, ovaj put nije zgusnuto i to nama znači puno.

Baturina i Sučić?

- Nakon Bayerna nitko nije valjao, nitko ništa ne zna... A nakon Monaca - atomski igrači. TO je naša realnost, stalno smo gore-dolje. Oni su naša budućnost i treba ih podržavati u svakom trenutku. Prepoznati su kao potencijal, i ja sam to vidio kao i svi u Hrvatskoj. Nadam se da će tako nastaviti i u reprezentaiciji. Oni nisu upitni, treba im vremena, kroz dogledno vrijeme bit će nositelji reprezentacije.

Kako je vidio Sučićev gol za Real Sociedad ovoga vikenda?

- To je igrač koji je zaista potentan i moćan. Onakav gol ne može dati puno igrača. Lijevom nogom suprotne rašlje, nešto što je zaistai igrački. Da su ga dali Maradona, Messi ili Ronaldo, vrtio bi se svaki dan sto puta. Došao je u novi klub, nametnuo se i bit će samo sve bolji.

Dao je Dalić još koju rečenicu o Kovačićevu stanju.

- Nadam se da će doći što prije i da će biti spreman za Škotsku. Nas dvojica smo u dogovoru, on ima svoje privatne obveze i to je razumljivo. Iskreno se nadam da će biti sve OK i da će se što prije pridružiti treningu.

Što sa zgusnutim rasporedom utakmica? I igrači se žale da se igra previše.

- Previše je utakmica, puno je zahtjevnije, očekivanja su velika. To je priča biznis. Klubovi su pogođeni tim odlukama, oni plaćaju igrače i moraju se zbog toga boriti. Kao izbornik se ne mogu miješati, ali mislim da je to previše. Štrajk? Nije to moj posao. Uvijek bih podržao igrače, ipak sam bio igrač.

Desni bek veliki je problem hrvatskog nogometa od odlaska Šime Vrsaljka.

- Rekao bih da je splet okolnosti. Nakon Jarnija nismo imali lijevog beka. Uvijek se pojavi rupa kada netko ode i godinama čuva poziciju u reprezntaciji. Ne bih rekao da je to loš rad u klubovima, oni rade najbolje što mogu. Problem je što mladi igrači nakon dvije-tri utakmice odu van, prerano. Imamo Juranovića i Stanišića, ali oni su se ozlijedili. Igrači odlaze premladi, pa se ne nametnu. Uvijek imamo problem na nekoj poziciji. Nadam se da je to splet okolnosti. Uvijek se pojave neki igrači. Moramo čekati, ali navikli smo na velike rezultate. Moramo biti strpljivi.

Riječ-dvije o povratku Oršića u reprezentaciju?

- Vratio se nakon dugo vremena. On spada u onu grupu igrača koji zavrjeđuju šansu i opet budu tu. Ne očekujem da će biti kakav je bio na nivou Svjetskog prvenstva, ali treba mu dati šansu, da ga motiviramo. Po lijevoj strani nam je jako bitan i za budućnost. Polako se vraća u formu i zavrijedio je poziv, čekamo da se još više nametne.

Za kraj, Dalić je komentirao i stanje u dijelovima BiH koji su pogođeni poplavom.

- Sve nas je pogodila tragedija. Možemo izraziti samo sućut i podršku. Svi se moraju uključiti pomoći, to nikad nije upitno - zaključio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

LIGA NACIJA

Dalić se uzdaje u provjerenog čovjeka za kritičnu poziciju. Evo kako će vatreni igrati protiv Škotske

Zbog izostanka klasičnoga desnoga braniča, ali i nedostatka jednoga stopera u rotaciji (Erlića), Hrvatska je protiv Portugala i Poljske igrala u formaciji 3-5-2, s bočnim igračima Jakićem i Pjacom (desno), odnosno Sosom (lijevo). Sada kada je Erlić ponovno u kadru – a tu su još i Šutalo, Pongračić i Ćaleta-Car – otvara se ponovno šansa da se Hrvatska vrati u formaciju s četvoricom u obrani.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
MarkoFind
12:54 07.10.2024.

Dalić zapeo za Perišića ko majoneza za francusku salatu.....