LIGA NACIJA

Dalić se uzdaje u provjerenog čovjeka za kritičnu poziciju. Evo kako će vatreni igrati protiv Škotske

Osijek: Zagrijavanje prije susreta Hrvatske i Poljske u 2. kolu Lige nacija
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
07.10.2024.
u 08:00

Zbog izostanka klasičnoga desnoga braniča, ali i nedostatka jednoga stopera u rotaciji (Erlića), Hrvatska je protiv Portugala i Poljske igrala u formaciji 3-5-2, s bočnim igračima Jakićem i Pjacom (desno), odnosno Sosom (lijevo). Sada kada je Erlić ponovno u kadru – a tu su još i Šutalo, Pongračić i Ćaleta-Car – otvara se ponovno šansa da se Hrvatska vrati u formaciju s četvoricom u obrani.

Ponovno s ograničenim resursima – izostankom desnih braniča Juranovića i Stanišića – izbornik vatrenih Zlatko Dalić danas počinje pripremu za dvoboj 3. kola Lige nacija, sa Škotskom (52. na Fifinoj ljestvici, Hrvatska 12., nap. a.), koji se igra u Zagrebu u subotu u 18 sati. U odnosu na rujanske akcije, još uvijek na raspolaganju nije ni oporavljenik iz Wolfsburga Lovro Majer, dok se u kadar vraća oporavljeni stoper Bologne Martin Erlić.

Što se još promijenilo od posljednjega okupljanja? Osim što su se fantastično raspucali Ante Budimir i Mateo Kovačić, u međuvremenu je i naša nova napadačka uzdanica, Igor Matanović, probila led i postigla svoj prvoligaški prvijenac u dresu Eintrachta. Naravno, važna spoznaja za izbornika je i da je 35-godišnji Ivan Perišić spojio dva nastupa za PSV Eindhoven, odnosno da je već neko vrijeme u žestokom intenzitetu momčadskih treninga, što mu povećava izglede za nastupe protiv Škota i Poljaka. Interesantno je da Perišić u PSV Eindhovenu igra na poziciji desnoga krila, tradicionalno deficitarnoj poziciji u reprezentaciji, pa ta činjenica otvara izbornikove stožeru jednu novu opciju.

VEZANI ČLANCI:

Na žalost, na poziciji desnoga braniča stručni stožer nije pronašao novo rješenje, pa će se i ovoga puta uzdati u provjerenoga čovjeka, Imoćanina Kristijana Jakića, koji u Augsburgu od početka sezone igra samo defenzivnog veznog. Tako će najvjerojatnije biti do kraja ove kalendarske godine.

Erlić ponovno u kadru

Zbog izostanka klasičnoga desnoga braniča, ali i nedostatka jednoga stopera u rotaciji (Erlića), Hrvatska je protiv Portugala i Poljske igrala u formaciji 3-5-2, s bočnim igračima Jakićem i Pjacom (desno), odnosno Sosom (lijevo). Sada kada je Erlić ponovno u kadru – a tu su još i Šutalo, Pongračić i Ćaleta-Car – otvara se ponovno šansa da se Hrvatska vrati u formaciju s četvoricom u obrani, u kojoj bi Joško Gvardiol igrao lijevoga beka. Na toj poziciji Joško ove sezone kontinuirano nastupa za Manchester City i na njoj briljira. Naime, prema ocjenama na platformi Sofascore, Mateo Kovačić i Joško Gvardiol na podjeli su petoga mjesta najbolje ocijenjenih igrača engleskog prvaka Manchester Cityja ove sezone, s prosječnom ocjenom 7,50.

U toj formaciji s četvoricom u obrani Hrvatska bi mogla izgledati ovako: Livaković – Jakić, Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol – Modrić, Kovačić, P. Sučić – L. Sučić, Petković, Kramarić.

Ostane li Dalić dosljedan formaciji 3-5-2, s kojom je pobijedio Poljsku, mogući sastav je: Livaković – Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol – Pjaca, P. Sučić, Modrić, Kovačić, Sosa – Kramarić, Petković. Ravnopravno za sastav konkuriraju i Pongračić, zatim sjajni Baturina, pa Perišić, Mario Pašalić, Budimir i Matanović. Uglavnom, lepeza kandidata je ponovno nešto šira, pa je i više mogućnosti na raspolaganju.

VEZANI ČLANCI:

Zanimljivost je kako je kontinuitet napokon uhvatio i Mislav Oršić s osam nastupa za Trabzonspor ove sezone, i u svima je nastupio na svojoj najprirodnijoj poziciji lijevoga krila. Ono što Mislavu kronično nedostaje, to je – pogodak. Na žalost, imao je dugu stanku, propustio cijelu prošlu sezonu pa se ni u Southamptonu (5 nastupa), ni u Trabzonsporu (16 nastupa) nije upisao u strijelce. Mislavov posljednji pogodak u službenoj utakmici dogodio se u dresu reprezentacije, još tamo 17. prosinca 2022., kada je njegova majstorija protiv Maroka donijela Hrvatskoj broncu na Svjetskom prvenstvu. Oršić i Marco Pašalić konkuriraju za krilne pozicije, dok je u ovom najveća nepoznanica u kadru nacionalne momčadi Luka Ivanušec, koji u ovoj sezoni dobiva vrlo malu minutažu u Feyenoordu.

U ponedjeljak pripreme za kvalifikacijske utakmice s Andorom (11. listopada) i Grčkom (15. listopada) počinje i selekcija do 21 godine pod vodstvom Ivice Olića. Na žalost, za ove utakmice Oliću su otpala dvojica važnih igrača, ozlijeđeni Stojković iz Dinama i Matković iz Osijeka, a naknadno je pozvan branič Istre 1961 Valinčić.

Vidović ne igra, Crnac loš

I dok izbornika može veseliti forma Diona Drena Belje iz Rapida i Franje Ivanovića iz belgijskog Uniona, zabrinjavajuće je saznanje kako bivši igrač Dinama Gabriel Vidović, kojega je Bayern poslao na posudbu u Mainz, u ovoj sezoni nije zaigrao ni jednu jedinu minutu, a 20-godišnji napadač Ante Crnac u engleskom drugoligašu Norwichu još nije postigao pogodak niti asistirao.

Podsjetimo, taj je bivši nogometaš Slavena Belupa bio zvijezda prijelaznoga roka, kada je Norwich City za njega platio poljskome Rakowu čak 11 milijuna eura, a njegov učinak u osam nastupa za Norwich je nula pogodaka i nula asistencija! U posljednjoj utakmici u kojoj je Norwich slavio 4:0 protiv Hull Cityja, Ante je bio zamijenjen već u 58. minuti. Bio je najlošiji igrač Norwicha s ocjenom 6,4 (Sofascore). Ukupno je Crnac u Championshipu skupio 449 minuta na travnjaku, odnosno igra 64 minute po utakmici, a odradio je i 83 minute u utakmici Liga kupa s Crystal Palaceom.

Platforma Sofascore navodi kako je Ante Crnac s prosječnom ocjenom 6,67 tek 16-plasirani u poretku najbolje ocijenjenih igrača Norwicha, sedmoplasirane momčadi Championshipa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije