Spasili sezonu

Mamić: Važnije je biti prvak 
nego prezimiti 
u Europi

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Mamić: Važnije je biti prvak 
nego prezimiti 
u Europi
03.09.2014.
u 09:35
TUGA: Uvijek će me proganjati poraz od Aalborga, izbacila nas je puno slabija momčad
Pogledaj originalni članak

Nakon tjedna iz snova, obilježenog plasmanom u Europsku ligu i čudesnom pobjedom u Splitu nad Hajdukom (poput Manchester Uniteda u finalu Lige prvaka 1999. godine, kad je u sudačkoj nadoknadi preokrenuo Bayernovo vodstvo 1:0!), trener Zoran Mamić dao je svojim nogometašima dva slobodna dana. Bio je i te kako zadovoljan što Dinamo napokon ima čvrstu momčad!

Vraćali ste se i u utakmici s Lokomotivom, i u utakmicama s Petrolulom i Hajdukom.

– Lijepo je znati da smo postali momčad, da smo moćni i kvalitetni i da je izvrsno ozračje u sastavu. Jasno je da će biti padova, ali naše zajedništvo jamstvo je da ćemo iz loših potankosti znati izvući pouke.

Kasno se kompletirali

Koja je najvažnija pouka nakon Splita?

- S Hajdukom se na Poljudu ne može igrati "mekano", a takve će nam zapravo biti sve europske utakmice! Da se pogrešno ne shvati, ne želim da radimo mnogo prekršaja, ali u svaki se dvoboj mora ući čvrsto i žestoko, na granici prekršaja. I onda ćemo osvajati te važne, tzv. ničije lopte.

Ocijenite nam početni dio sezone. Očekivano ste prvi na ljestvici Prve HNL, ušli ste u Europsku ligu, ali promašena je Liga prvaka...

- Tužan sam zbog toga, od Aalborga nismo smjeli izgubiti i to će me peći do kraja života! Ali, takve se stvari događaju u nogometu, bolje momčadi nerijetko posrnu. Sreća je da smo se brzo oporavili i podigli glavu, dva puta svladali smo Petrolul i dohvatili Europsku ligu. Treba znati da od sredine srpnja nismo imali vremena za pravi trening i uigravanje, išli smo iz utakmice u utakmicu i u hodu osvježavali momčad. Stoga nam je ova stanka dobro došla, jer ćemo na treninzima moći znatno kvalitetnije raditi – rekao je Mamić.

Prvenstvo će biti napeto

Kakvo prvenstvo očekujete, već ste kiksali u susretu sa Zagrebom?

- Bit će vrlo zanimljivo, neizvjesnije nego zadnjih sezona, neće biti šetnje! Rijeka je vrlo dobra, ne treba odbaciti ni Hajduk, iako će Splićani teško pratiti naš i Rijekin ritam. Ima dosta "skliskih" terena, bit će "proklizavanja", iako smatram da će se o naslovu odlučivati u međusobnim okršajima.

Što vam je važnije: Prva HNL ili Europska liga?

- Prioritet je, dakako, HNL, moramo biti prvaci, nema alternative, od prvenstva se živi! Ali, Europska je liga gotovo jednako važna, želimo pokazati da smo kvalitetni i da nećemo samo sudjelovati nego i osvajati bodove. I stoga se nadam da ćemo na otvorenju Europske lige, 18. rujna u Zagrebu u susretu s rumunjskom Astrom, imati snažnu potporu navijača, vjerujem da će se ljudi vratiti u Maksimir – kaže Mamić.

>>Ćorić je klasa poput Bobana i Prosinečkog!

>>Valjda će u Hajduku sada više poštovati Čopa

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr