SLAVLJE NAVIJAČA

VIDEO Torcida bakljadom pred Poljudom proslavila 112. rođendan Hajduka, crveni dim okružio stadion

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Prije 72 godine osnovana najstarija navijačka skupina Torcida
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Prije 72 godine osnovana najstarija navija?ka skupina Torcida
Foto: Duje Bonačić
13.02.2023.
u 20:55
Poletjela je signalna raketa, čuo se topovski udar. Zapjevali su 'Znaj da volin ga ja jer on je prvak svita. Znaj da volin ga ja, Hajduka iz Splita!'
Pogledaj originalni članak

Danas je Hajdukov rođendan, 112 godina posebne nogometne priče, jedinstvene po mnogočemu. Hajduk već 17 godina čeka naslov prvaka Hrvatske. To je samo jedna od stvari koje smetaju pravim navijačima ovog kluba... Bilo je i onih velikih i malo manjih igračkih imena u novijoj i starijoj povijesti splitskog kluba koji se nisu htjeli izjašnjavati. I to dovoljno govori. Ima li, dakle, ovaj Hajduk razloga za slavlje?

– Uvijek ima razloga za slavlje, pa rođendan je sam po sebi dovoljan. Zadnja prvenstvena pobjeda protiv Varaždina lijepa je čestitka. Točno, dugo Hajduk čeka naslov prvaka. No zadnja pobjeda trebala bi biti smjernica kamo momčad mora ići u sljedećim kolima, do kraja prvenstva... – kazao je Igor Musa, bivši Hajdukov igrač.

Klub ga je proslavio u Hrvatskom domu u Splitu. Tom prilikom održana je i promocija knjige Leksikon Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk. Okupljenima su se obratili predsjednik kluba Lukša Jakobušić i trener Ivan Leko

- Svi mi koji uđemo u klub, u trenutku dok smo tamo moramo dati sve od sebe, a kad izlazimo, bar fizički jer uvijek ostaje u nama, moramo ga ostaviti u boljem stanju nego što smo ga zatekli. Jer mi smo svi prolazni, a Hajduk je vječan i živjet će vječno - rekao je Jakobušić.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Ivan Leko novi je trener Hajduka

- Čestitam rođendan kluba svim njegovim navijačima, svim ljudima koji osjećaju naše boje i naš dres, a takvih je stvarno jako puno. Lijepi je dan da smo ovdje svi zajedno, da s vjerom u dobru i bolju budućnost proslavljamo rođendan našega kluba - dodao je Leko. 

A rođendan su proslavili i navijači Hajduka, Torcida, koji su priredili bakljadu. Bilo ih je podosta, moguće i točno 112 baklji, javlja 24sata. Poletjela je signalna raketa, čuo se topovski udar. Upalili su potom baklje i zapjevali 'Znaj da volin ga ja jer on je prvak svita. Znaj da volin ga ja, Hajduka iz Splita!'. Kratko je to trajalo, nekoliko minuta dok baklje nisu izgorjele.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BE
Berri
21:08 13.02.2023.

Svi volimo Hajduka, ali ne volimo birokratizaciju i monopolizaciju imena Hajduk i hajdukove povijesti. Naime, nitko nema pravo baštiniti Hajduka, a taj se proces dogodio kao posljedica i nepovoljni ishod demografskih promjena koje se se u Splitu događale od 1950. do 1988. Danas imamo situaciju da ja, koji sam hrvatski branitelj ne mogu pogledati utakmicu Hajduka u Splitu, a moji su s Hvara, dok recimo, unuk osuđenog ratnog zločinca, kapetana bojnog broda Pavla Pantića, samo ako plati učlanjenje u udrugu Naš Hajduk, ima pravo ući. Do čega smo došli? Do toga da sa 1.500 srpskih dinara, ako si unuk pravomoćno osuđenog ratnog zločinca možeš ući pogledati utakmicu Hajduk - Dinamo, a ako ne plaatiš, onda gledaj na streamu. Pisao sam udruzi Naš Hajduk, ukazao predsjedniku Lukši Jakobušiću - nema odgovora. Ne zanima patetika i lažna obećanja, Daalamtinac sam, Hajdukovac, ne ne želim poniženja.

ZA
zagi101
21:06 13.02.2023.

nebitan klub u europskim razmjerima. u rangu je sa gzirom i tobolom

BE
Berri
22:44 13.02.2023.

Hajduk živi od 1911. godine. S gnušanjem odbacujem da sinovi i unuci onih kadrova Jugoslovenske ratne mornarice koji su rođeni od 1964. do 2000. godine smiju i mogu paliti baklje za Hajduk. Hajduk živi vječno i nemam ništa protiv da ti sinovi i unuci oficira i podoficira JRM dođu na utakmicu Hajduka, ali ne smije se dopuštati da oni smiju, a hrvatski Dalmatinci i Hrvati ne smiju biti na utakmici. ako ne želimo platiti članarinu onda to nije zato jer ne volimo i ne želimo pomoći Hajduku, već je to stoga jer ne želim da moje osobne podatke, koji su zaštićeni GDPR-om, obrađuje netko tko je unuk oficira ili podoficira Jugoslovenske ratne mornarice. Ne želim razmišljati da li se to šalje u Kruševac!