GODINAMA VEĆ...

Vrijeme je da si priznamo, ovo je bolna istina naše košarke: Dok drugi napreduju, Hrvatska...

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Stojko Vranković i Dino Rađa s tribina gledali utakmicu između Hrvatske i Tunisa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Trening košarkaške reprezentacije uoči kvalifikacijske utakmice za SP protiv Švedske
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Trening košarkaške reprezentacije uoči kvalifikacijske utakmice za SP protiv Švedske
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Kvalifikacijska utakmica Hrvatska - Slovenija za košarkaško SP 2023. godine
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska košarkaška reprezentacija uoči kvalifikacijskih utakmica za SP 2023. održala konferenciju
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Prijateljska košarkaška utakmica Hrvatska - Portoriko
27.02.2022.
u 07:00
U HKS-u ne žele stranca razigravača pa je ovo vodstvo suočeno s vrlo vjerojatnim drugim neodlaskom na SP u nizu. Koliko god to bilo bolno za čuti, ovo je realnost hrvatske košarke jer drugi poput Švedske i Finske napreduju,a mi nazadujemo
Pogledaj originalni članak

U hramu koji nosi sveto ime (KC Dražen Petrović), svjedočili smo novom zastoju hrvatske košarke. Hrvatska je izgubila od Švedske (64:70) i doživjela treći uzastopni poraz u kvalifikacijama za SP. A ono nam je sada i rezultatski daleko koliko i fizički dalekoistočne destinacije na kojima će se taj mundijal i igrati (Japan, Filipini, Indonezija).

Da, mi smo sada tisućama miljama daleko od nastupa na svjetskoj smotri. Odnosno, vrlo smo blizu propuštanju i drugog SP-a uzastopce. I to po sličnom obrascu neodlaska na SP u Kini...

I tada smo platili visoku cijenu, sukoba između Fibe i Eurolige, organizacija koje se jedna drugoj inate kalendarima natjecanja. A Fiba je odlučila da se kvalifikacije igraju tijekom sezone kada su NBA igrači nedostupni, a Euroliga se pak zainatila da ti isti termini, kada Fiba ima natjecateljske mikro-cikluse, ne budu slobodni.

I tako je Hrvatska ostala bez prilike da joj točno na svoj 27. rođendan pomogne jedan od atraktivnijih euroligaških igrača Mario Hezonja koji je imao želju zaigrati, ali se s tim nije suglasio ruski mu poslodavac. A simbolika broja 27 je velika jer upravo je toliko godina prošlo od naše posljednje medalje na velikim natjecanjima, od europske bronce iz 1995.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Trening košarkaške reprezentacije uoči kvalifikacijske utakmice za SP protiv Švedske

I tako se dogodilo da smo u ove kvalifikacije krenuli s 0-3 baš kao i u one kineske. Doduše, ne možemo se vaditi samo na "rat velikih u kojem ispaštaju mali" jer i mi smo griješili, točnije vodstvo HKS-a. Kako s ishitrenim otpuštanjem izbornika (Petrović), tako i s nedovoljno promišljenim postavljanjem nasljednika (Skelin). Kako s vatrogasnim rješenjima koja nisu uspjela (Anzulović) tako i s nedovršenom smjenom naraštaja (Mršić) i neimanjem ideje kako, dok drugi napreduju, anulirati stagnaciju.

Poput Anzulovića, koji je nacionalnu vrstu preuzeo kod 1-3 (i nakon toga kiksao protiv Litve i Poljske s NBA i euroligaškim igračima), i Mulaomerović preuzeo je repku u vrlo nepovoljnom trenutku. Dobronamjerno se prihvatio vrućeg krumpira kojeg su mu uručili odgovorni iz HKS-a (dvojica Vrankovića i Rađa), a koji su olako dozvolili Mršiću da izađe iz ugovora, i moglo bi se dogoditi da baš Mula ispadne krivac za još jedan neuspjeh, što bi bilo nekorektno.

U nadi da će mu njihovo iskustvo pomoći, izbornik se okrenuo veteranima (Zubčić, Šakić, Krušlin, Smajlagić) na koje se oslonio jer u vrlo skučenom bazenu igrača nije vidio boljih ali i zato što se potencijali koje imamo u Gnjidiću, Brankoviću, Matkoviću i Rudanu igrački još nisu formirali. A Savez mu, baš kao ni prethodnicima, nije omogućio očito potrebnog stranog razigravača koji bi oplemenio ostatak sastava.

Možda će netko propitivati zašto je izbornik koristio svih 12 igrača, a nije se zatvorio u 8-9 kao što treneri znaju kada se igraju stani-pani dvoboji.

No, što je drugo mogao nakon što na treninzima nije vidio bitnih razlika između prvog i 15 igrača i što nije bilo moguće odigrati prijateljsku utakmicu da vidi tko bi mu koliko mogao dati. A i suočio se s bolnom istinom da mi nemamo kvalitetnu srednju klasu igrača koji bi ovakve kvalifikacije, bez euroligaša i NBA igrača, izvukli. Dečki daju sve od sebe, ali od ovoga ne mogu puno bolje.

Izgubimo li i u ponedjeljak u Švedskoj, nestat će i posljednja nada da se Hrvatska plasira u drugi krug kvalifikacija. No, i da se provuče teško bi se izborila za SP pored selekcija poput Izraela, Njemačke i Poljske ali bi barem izbjegla pretkvalifikacije za Eurobasket 2025. A te utakmice s vrstama poput Danske, Kosova, Albanije i Norveške bile bi konačna slika sloma reprezentacije koja je u posljednjih 27 godina od svjetske sile dospjela do europskog podnožja.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MA
Markovinac
07:54 27.02.2022.

Imamo potpuno nesposobno vodstvo Hrvatske kosarke.Stojan Vrankovic izuzetno glupast covjek i totalno nesposoban nije u stanju voditi niti dvije ovce jer bi ih obadvije putem izgubio.Nisu ga bez veze u Drnisu zvali Čurle sto po dalmatinski znaci budaletina.Njemu je jedini cilj progurati svoga sina u reprezentaciju i poslijen prodati u NBA . Dino je jedan samoljubljiv tip sa velikim egom i vrlo podrugljivog stava prema igracima ali i drugim ljudima i isto totalno nesposoban za vođenje bilo kakvog kolektivnog sporta gdje je potrebna izuzetna menedjerska sposobnost.Sve u svemu nema pomaka u Hrvatskoj kosarci dok su ova dva nesposobnjakovica na vlasti .Novoselu treba zabraniti pristup kosarci u Hrvatskoj jer je on glavni krivac za propadanje Hrvatske kosarke.

KU
kublajkhan
09:04 27.02.2022.

Maknuti Dinu cim dalje od bilo kakve pozicije u Hrvatskoj. Taj je us.. sve cega se primio. Nakon njihovog preuzimanja poceo je strmoglav pad nase kosarke. Moralno bi bilo dati ostavku, ali od njega to ne mozemo ocekivati. Lik je materijal za srpske reality showove.

DU
Deleted user
15:00 27.02.2022.

Članak o katastrofalnom stanju u hrvatskoj košarci ne može se napisati bez fokusiranja na temeljni problem. A to su čelnici HKS.