SAMO OVE SEZONE U LP

Vrtoglave cifre: Real je već zaradio preko 100 milijuna eura, a Liverpool i više, evo koliko

Vrtoglave cifre: Real je već zaradio preko 100 milijuna eura, a Liverpool i više, evo koliko
27.05.2022.
u 22:18
Octus Cati condam ad maximov ilius, con iu in vitus cum stam audet;
Pogledaj originalni članak

Sudar madridskog Reala i Liverpoola u subotnjem finalu Lige prvaka (Pariz, 21 sat) više je stvar prestiža dviju europskih velikana nego financijske koristi, ali novac nikako nije zanemariva stavka u toj priči. Pogledajte samo ove brojke: Real je dosad ove sezone u Ligi prvaka zaradio 105,34 milijuna eura, a u to ulazi 77,84 milijuna eura od prvog mjesta u skupini i eliminacije PSG-a, Chelseaja i Manchester Cityja u nokaut-fazi, te 27,5 millijuna eura od Uefina koeficijenta.

Zanimljivo, Real, kao ni Liverpool, u ovu sezonu Lige prvaka nije ušao kao nacionalni prvak, a na putu prema finalu doživio je čak četiri poraza: od Sheriffa (1:2) u skupini, potom od PSG-a (0:1), Chelseaja (2:3) i Manchester Cityja (3:4).

Više od Reala ove sezone u Ligi prvaka zaradio je samo Liverpool - 115,8 milijuna eura. A sada će se oba kluba boriti za dodatnu nagradu: 4,5 milijuna eura za pobjedu u natjecanju i dodatnih 3,5 milijuna eura za sudjelovanje u Superkupu.

No Real i Liverpool nisu jedini koji su masno zaradili od Lige prvaka ove sezone. Primjerice, španjolski klubovi Real, Villarreal, Atletico, Barcelona i Sevilla zajedno su zaradili astronomskih 325,78 milijuna eura. Nakon madridskog Reala najviše će od ostalih španjolskih klubova inkasirati Villarreal, nevjerojatna 84 millijuna eura.

Okrenimo se sada prestižu između Reala i Liverpoola, odnosno između španjolskih i engleskih klubova koji se čak šesti put međusobno sastaju u finalu. Ukupan omjer je 3:2 za Španjolce, a suparništvo je počelo 1981. godine kada je prvi put jedan balkanski trener, Novosađanin Vujadin Boškov, doveo Real do finala i izgubio od Liverpoola u Parizu (0:1).

Garcijin Real


Tadašnji nogometaš Reala Rafa Garcia Cortes, sukrivac za pogodak Alana Kennedyja, jednom je ispričao zanimljive pojedinosti finala.

- Real su tada zvali Garcijin Real jer je puno nas nosilo prezime Garcia. Gotovo su svi igrači bili Španjolci, jedini stranci bili su Uli Stielike i Laurie Cunningham - ispričao je Rafa Garcia i nastavio:

- Nitko nije vjerovao da će Real uopće ući u finale, pobijediti Inter u polufinalu. Nakon toga je Adidas ušao u klub i prvi put u povijesti odjenuo neku momčad koja nosi bijeli dres. Realov trener bio je Vujadin Boškov, tada smatran revolucionarom jer je sve vježbe izvodio s loptom, nije bilo samo trkačkih treninga. No, imao je problem: bio je gotovo slijep! Nije vidio što se događa na drugom kraju terena pa je uvijek zapitkivao pomoćnike.

Boškov je vodio Real od 1979. do 1981. godine i u tom razdoblju osvojio španjolsko prvenstvo i Kraljev kup.

Real je već sada s 13 naslova europskog prvaka apsolutni rekorder u tom natjecanju, dok Liverpool lovi sedmi naslov, koliko ih ima Milan. Španjolski klubovi drže i rekord po broju naslova prvaka (18, Real i Barcelona), a Englezi su drugi s 14 (Liverpool 6, Manchester United 3, Nottingham Forest 2, Cheslea 2, Aston Villa 1). Još tri engleska kluba bila su poražena u finalima: Arsenal, Tottenham i Manchester City.

Posebno poglavlje priče o finalu su naravno – treneri. Jeste li uočili kako su upravo njemački treneri, Klopp, Flick i Tuchel, u nizu od tri uzastopna naslova prvaka? Sada je otkvačeni, nekonvencionalni Klopp ponovno na štihu i u prilici pokvariti Ancelottiju ulazak u povijest. Naime, famozni talijanski Mister, koji je titule osvajao s Milanom (2003., 2007.) i Realom (2014.), može postati prvi trener s četiri naslova europskog prvaka.

Najuspješniji Talijani

Talijanski treneri osvojili su ukupno 11 naslova i po tome su vodeći u Europi, a drugo mjesto dijele Nijemci i Španjolci sa po deset naslova.

Spomenuti Boškov, uz Argentinca Hectora Cupera (Valencia) i Diega Simeonea (Atletico), spada među trenere bez titule, a s dva poraza u finalima. Boškov je, osim s Realom, bio poražen i 1992. na klupi Sampdorije od Barcelone. Po dva finala izgubili su i Miguel Munoz (Real), Louis van Gaal (Ajax, Bayern), Alex Ferguson (Manchester United), Fabio Capello (Milan), Udo Lattek (Borussia M., Bayern), a Marcello Lippi (Juventus) čak tri, ali svi oni u svom životopisu imaju europski naslov.

>> Perišić na štakama na Poljudu:

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.