TRENERI

Vulićevih 15 stotinki za tron

23.05.2004.
u 00:00
Trenere nisu mijenjali Dinamo, Osijek, Kamen Ingrad i Zadar
Pogledaj originalni članak

Ovaj naslov je moj, mogu oni pričati što hoće, ali mi ga ne mogu oduzeti. Tako je zborio Zoran Vulić, koji je tri kola prije svršetka morao odstupiti s Hajdukove trenerske klupe, nakon što su Splićani osvojili prvenstveni tron u koji je Vulićev nasljednik Petar Nadoveza ugradio svoj stopostotni učinak. Smijenjeni Hajdukov trener za svoj stav naći će uporište i u brojkama, gledajući broj vođenih utakmica i osvojenih bodova Vulić je najuspješniji u protekloj sezoni. Nikolu Jurčevića, Dinamova trenera, pretekao je za 15 stotinki u postotku osvojenih bodova.

Naravno, te brojke ne treba gledati slijepo, jer nije isto skupljati bodove na Hajdukovoj ili Dinamovoj klupi ili pak na Rijekinoj ili Varteksovoj, nije isto osvajati bodove u ligi za prvaka ili u ligi za ostanak. Tek, gledajući trenere koji su prošle sezone vodili bar deset utakmica, Vulić je na prvome mjestu s postotkom od 79,31 osvojenih bodova.

Vrlo visoko je Mile Petković, koji je u završnici u mirnu luku doveo Zagrebove nogometaše, baš kao i Davor Mladina, koji je tijekom sezone kratko vodio Marsonijine i Cibalijine igrače, a u top 10 su i dvojica trenera Slavena Belupa, Ivan Bedi i Milo Nižetić, dok je "trener svih trenera" Ćiro Blažević na toj ljestvici jedanaesti, premda bi malotko s dečkima iz

grada baroka postigao rezultat koji je on ostvario. No, brojke su takve, često varave.

Tijekom sezone 2003./04. naše je prvoligaše vodilo 25 trenera (Vjeko Lokica i Davor Mladina vodili su po dva kluba), sedam je klubova uoči sezone dovelo nove trenere, a tijekom sezone bilo je još 15 promjena, što ukupno iznosi 22 promjene. A to je prosjek kada se gleda naša liga u sustavu s 12 klubova. Najčešće su trenere mijenjali Marsonia (5 puta) i Zagreb, a nisu mijenjali samo Dinamo, Osijek, Kamen Ingrad i Zadar. Zanimljivo, od petorice koji su ostali na svojim klupama iz sezone 2002./03. nijedan nije ostao do svršetka prvenstva, što samo govori da je u HNL-u teško na istoj klupi proživjeti dulje od sezone.

Otkako postoji Hrvatska nogometna liga, od 1991. godine, 30 naših prvoligaša koristilo je znanje 126 trenera mijenjajući ih do kraja protekle sezone 275 puta. U novim kadrovskim križaljkama, dok se priče o prošlom prvenstvu još nisu ni ohladile, dva su kluba već posegnula za novim trenerima: Hajduk je angažirao Ivana Katalinića, a Rijeka Elvisa Scoriju, debitanta u tom društvu, u koje je uvevši Pulu 1856 među prvoligaše stigao i Igor Pamić.

Zvonimir VUKELIĆ

Pogledajte na vecernji.hr