El Clasico

Zaboravite Herreru, Real zabio 49 u 19 utakmica

Foto: Reuters
Zaboravite Herreru, Real zabio 49 u 19 utakmica
26.11.2010.
u 19:20
Realov strateg živi na rubu ekscesa, Barcelonin je previše miran
Pogledaj originalni članak

Jose Mourinho ili Josep Guardiola? Čitatelji španjolske Marce kažu (u postocima 65:35) da je Mourinho bolji trener. Što o tome misli Nikola Jurčević, nogometni trener, pomoćnik Slavena Bilića i stalni komentator Lige prvaka?

– Mourinho je stariji, trofejniji, iskusniji, Pep je, pak, fantastičan jer je u jednoj sezoni s Barcelonom osvojio šest trofeja, u svim natjecanjima u kojima su igrali – rekao je Nikola Jurčević, koji je pokušao iz svoga trenerskog kuta ocrtati trenere Reala i Barcelone.

Jose kompletniji

– Mourinho je kompletniji, barem je to dosad praksa pokazala. A to se najbolje vidi po tome što je s Interom i Chelseom, igrajući defenzivnije i na polukontru i kontru, sve osvojio. Zbog toga su ga već nazivali dekadentnim, uspoređivali s najvećim strategom defenzivnog nogometa Heleniom Herrerom.

Herrea je izmislio bunker, s Interom je šezdesetih godina prošlog stoljeća osvajao trofeje. No, zaboravite da je Mourinho Herrera, pa Real je ove sezone u 19 nastupa postigao impresivnih 49 pogodaka. Dakle, 2,5 po utakmici.

– U tome je ta Mourinhova veličina. Znao je gdje dolazi, da Real mora igrati napadački, atraktivno. Znao je da mu treba razigravač, kupio je fantasičnog Mesuta Ozila. Još jedan detalj; Jose je uvijek kupovao jako talentirane igrače, klase, koje još nisu dosegnule vrhunac. I to je jedan od ključeva njegovih uspjeha – smatra Jurčević.

Pep je profinjeniji

Guardiola je dosad vodio samo Barcelonu.

– Sustav igre se u Barceloni unaprijed zna, po tome bismo mogli zaključiti da je trener imao lakši posao. Ne može znati kako bi se snašao negdje drugdje, ali nije lako voditi momčad zvijezda, nije samo taktika presudna u vrednovanju kvalitete.

Osobnost oba trenera, ističe Jurčević, također su svojevrstan adut:

– Jose je karizmatik, voli živjeti na rubu ekscesa. No, mislim da je to proračunano, pouzdano znam da su ga igrači voljeli gdje god je radio. Guardiola izgleda mirno, profinjenije, više kao gospodin. Ali ne bi vodio Barcu da nema autoritet.

Što očekujete od El Clasica?

– Spektakl, dobru utakmicu, a malu prednost dajem Barceloni, bez obzira na Mourinha.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HO
hotfishlake
11:30 27.11.2010.

ajd da jednom procitam i pametne izjave nekog naseg nogometnog djelatnika.....