PLAVI SVAKE GODINE SVE STARIJI

Zašto Čačić zaobilazi Dinamove tinejdžere?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Konferencija za medije trenera Dinama Ante Cacic nakon susret RB Salzburga i Dinama
Martin Baturina
14.10.2022.
u 11:42
Jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa, 18-godišnji Gabriel Rukavina, još uvijek čeka debi za seniorsku momčad Dinama
Pogledaj originalni članak

Klupske strategije Red Bull Salzburga i Dinama različite su, pa je ova usporedba možda i neprilična, ali teško ju je ne uočiti i ne odlutati u sferu intrige – kako to da Dinamo, neiscrpni izvor vrhunskih talenata i nedodirljivi vladar Hrvatske lige, u svome kadru ima samo sedmoricu nogometaša do 22 godine?

Evo spomenute usporedbe: Red Bull Salzburg ima ih čak 17-oricu! Ta Dinamova sedmorica – J. Šutalo (22 god.), B. Šutalo (22), Štefulj (22), Baturina (19), Bulat (21), Marin (21) i Rukavina (18) u ovoj su sezoni zajedno skupili 48 nastupa, a Salzburgova 17-orica čak 160 nastupa!

Primjerice, tek 20-godišnji Luka Sučić lider je i nezamjenjivi ideolog u veznome redu Salzburga, a u ovoj sezoni skupio je 14 nastupa. Danac Kjaergaard ima 19 godina i 16 nastupa, kao i 21-godišnji Austrijanac Seiwald. Adamu s 21 godinom ima 15 nastupa, a Dedić s 20 godina 13 nastupa. Od spomenute 17-orice, samo četvorica su navršila 22 godine...

Foto: Pixsell
Luka Sučić

A kako stoje stvari u Dinamu? Samo jedan od spomenute sedmorice, A reprezentativac Josip Šutalo, ima zajamčeno mjesto u prvih 11, te je skupio deset nastupa (imao je dulju stanku zbog ozljede), a najveću minutažu ima 19-godišnji Martin Baturina s čak 20 nastupa u svim natjecanjima. Izuzmemo li oporavljenika Boška Šutala, svi ostali Dinamovi tinejdžeri nezamjetno su prisutni u sastavu. Tako primjerice 18-godišnji Gabriel Rukavina još uvijek ove sezone nije debitirao za prvu momčad Dinama. Koja u Hrvatskoj ligi ima osam bodova više od prvoga pratitelja.

Taj Gabriel, sin nekadašnje Dinamove zvijezde Tomislava Rukavine, spada među najdarovitije hrvatske nogometaše. U njegovoj dobi primjerice Mateo Kovačić bio je već prekaljeni igrač prve momčadi, a Alen Halilović s 18 bio je transferiran u Barcelonu. Je li utakmica s Varaždinom, s obzirom na Oršićevu ozljedu, možda Gabrielova prekretnica i prilika za seniorski debi?

U istoj situaciji je i 18-godišnji reprezentativac, obrambeni igrač Maro Katinić. Na njegovoj poziciji u prvoj momčadi, uz naravno oba Šutala, Perića i Lauritsena, dvojica su igrača s preko trideset godina: 32-godišnji Theophile i 31-godišnji Dilaver. Katinić će očito morati pričekati da veteranima nagodinu isteknu ugovori. Ali, primjerice Dejan Lovren, Tin Jedvaj ili Joško Gvardiol u Dinamu nisu morali toliko čekati u istoj dobi...

Prema podacima s Transfermarkta, Dinamo ima najstariju momčad unatrag nekoliko sezona s prosjekom godina 25.9. U prošloj sezoni taj je prosjek iznosio 25.6, u onoj prije nje 24.9, a u ovo doba godine u sezonama 2017./2018. i 2016./2017. prosječna dob Dinamovih igrača bila je 23.7 godina.

Isti izvor otkriva kako su u Hrvatskoj ligi tri svlačionice još starije od Dinamove: Slaven Belupo ima prosjek godina 26.1, Hajduk 26.2, a Osijek 26.3.

Ne zaboravimo kako Dinamo ima i jednoga od najstarijih trenera u Europi, 69-godišnjega Antu Čačića. Dinamov je strateg ravno trideset godina stariji od Gonzala Garcije iz Istre 1961, najmlađega trenera u Hrvatskoj ligi. Usput, Dinamov predsjednik Mirko Barišić vitalni je 85-godišnjak...

Standings provided by Sofascore
 
>> VIDEO: Senzacija na Maksimiru: Dinamo srušio Chelsea na otvaranju Lige prvaka!

je li Čačić trebao ranije mijenjati?

Najskuplji igrač Dinama ne dolazi na utakmice, vrijeme je za Baturinu

Bilo bi možda bolje, a to nikad nećemo saznati niti se može tvrditi, da je već nakon sat vremena mijenjao trojicu igrača, uveo svježe snage kako bi se lakše hrvali s mladom austrijskom momčadi. Čačić je za novim izmjenama posegnuo tek deset minuta prije kraja (ušli Moharrami, Baturina i Bočkaj) i sve su to bile logične izmjene, iako se ne možemo oteti dojmu da su se trebale dogoditi ranije što ne znači da bi se nešto sigurno promijenilo.

Ekskluzivno

Bjelica progovara prvi put nakon razlaza s Osijekom: Otkrio zašto je bio na Maksimiru i što misli o Čačićevom Dinamu

'Kolega Ante Čačić u tom je trenutku krenuo u maksimalan rizik s dva napadača i promijenio sustav u 4-4-2. Naravno da je u tim okolnostima bio manjak igrača u sredini terena...Teško se vaditi protiv momčadi kakve su Milan ili Chelsea. Dinamo sada može ići opušteno u te dvije utakmice. Može samo puno dobiti kada nemaš psihološki pritisak koji, recimo, u ovom trenutku ima momčad Milana' naglašava Nenad Bjelica.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

JM
juretic.milan
21:13 14.10.2022.

Čačić je štetočina i treba ga čim prije maknuti. Na utakmicama izgleda kao da se nada da neće popušiti gol, ali ništa ne čini da bi to izbjegao. Momčad mu u 50 i nekoj minuti potpuno kondicijski potone, ne prvi put. Stoperi imaju najviše dodira s loptom, a i golman je u vrhu.Trećina postave ni ne razmišlja da bi se vratila preko centra. Nije valjao prije 10 godina, ne znam zašto bi sad valjao.

OD
Odgovor
12:32 14.10.2022.

Klasični članak samo da se nešto napiše... Salzburg i dinamo su potpuno različiti kluvbovi na svim razinama. Salzburg na ulazne transfere troši minimalno 20 milijuna eura godišnje( okafor 11.2 mil eur, haaland 8 mil eur, adeyemi 10 mil eur, aaronson 12.7 mil eur...) dok Dinamova 3 najskuplja ulazna transfera u povijesti iznose Rog 5 mil eur, Boško Šutalo 4 mil eur pa onda Nevistić i Ljubičić po 3 mil eur. Sve ekstremno lagano za istražiti ako se čovjek malo potrudi. Najlakše je zapravo napisati Salzburg je Lokomotiva, a Dinamo je Leipzig bez novaca pa sad ko bi rađe bili...