KOŠARKA

Zvijezda je ipak - umjetna

12.11.2001.
u 00:00
* Zbog odštete, nezapaženog učinka prošle i ove sezone i ponašanja, Sesar će teško pronaći klub koji odgovara njegovom talentu
Pogledaj originalni članak

Kad ga je u dresu Zagreba upoznala košarkaška Hrvatska i kada je počeo svoj proboj u Europu, Josip Sesar uzdizao se strelovito prema nebu. Nakon dolaska u Cibonu, odigrao je sezonu za pamćenje i postao idol zagrebačkih klinaca.

Sesar je stigao u zimi 1999. godine, odigrao pola sezone pod vodstvom Vinka Jelovca. Potom je Jelovca zamijenio Neven Spahija i počele su muke. Sesar se nije uklapao u Spahijinu koncepciju od početka. Status je ipak održavao potezima koji su dizali publiku, donosili pobjede i prikupljali simpatije. Individualnim potezima. Koje je Spahija trpio.

Prošle sezone sukob je proključao! I jedan i drugi su progovorili, Sesar je bio na ledu u nekim utakmicama, a onda bi dobio završnih pet minuta i donio pobjedu. Stvorio je status nedodirljivog, a Spahija je kipio i uporno nijekao ikakav sukob. Ipak, oni bliski klubu znali su da dvojac komunicira preko - posrednika.

* I Miličeviću je prekipjelo

Početak nove sezone donio je primirje. Do eksplozije u Permu, Sesarovih primjedaba treneru u svlačionici i izbacivanja iz prve momčadi. Svatko ima svoju verziju, no ovo nije priča o sukobu, ovo je priča o Josipu Sesaru. Priča koja je trebala biti razgovor. "Hrvatsku sam ligu prerastao", "Spahija kaže da se ne zalažem, a najbolji sam igrač na treninzima", "Nisam ja Mamić da ću izlaziti iz bloka i šutirati" samo su neke iz repertoara izjava zagrebačkog idola. I sve su to navijači, novinari, Spahija i suigrači - kojima Sesar baš i nije omiljen lik - trpjeli. Dok je zabijao. Onda se vratio nakon ozljede i odigrao tri katastrofalne utakmice. I razvezao jezik. Spahija je izborničkom funkcijom dobio sigurnost da ne može izvisiti, i u situaciji "on ili ja" - otjerao Sesara.

- Zna se kakav je Josip dragulj, ali mora raditi ono što se od njega traži - riječi su direktora Bože Miličevića, kome je također dosta dječjih svađa.

- Ma, Sesar mora dokazati da je najbolji. Možda jest, ali gdje smo to vidjeli? Teško će on promijeniti svoje stavove, on je veliki individualac, kome treba prilagoditi igru ili ga ne imati u sastavu! Samo, glupo je da se to u Ciboni dogodilo na pola sezone. Pa on je tu već 2,5 godine, a zna se kakav je! Ako se Spahiji nije uklapao u koncepciju, morao je ranije riješiti taj problem - procijenio je Boško Božić, Sesarov košarkaški otac.

* Profesionalizam je nešto drugo

Pepsi je imao sličnih problema kada Zagrebovi čelnici nisu željeli pustiti Sesara u Cibonu.

- Znao sam da on mora imati čistu glavu da bi odigrao dobro. Ovako je izgubljen novac koji smo mogli dobiti, Zagreb je završio osmi, a veći dio sezone Sesar nije pružao ništa - priča Božić.

Uz navedeno, postoji i crta ljudske pristojnosti - javiti se prije ili poslije nedolaska na dogovor. Na kome smo trebali razgovarati o svemu, približiti vam njegovu verziju priče, planove, ponude... Nažalost, uvjerili smo se da je pokupio loše manire zvijezde, dobre je ostavio drugima.

Želimo mu da pronađe ugledan klub, ali mora shvatiti odgovornost profesionalca. Da trener neće igru prilagođavati njemu, da mu novinari neće biti prijatelji, da će biti prvi, a ne posljednji na udaru zbog loših rezultata. Zbog odštete od 250.000 dolara, nezapaženog učinka prošle i ove sezone i ponašanja kakvo ga krasi, Sesar će teško pronaći takav klub.

Napisao Ante BUŠKULIĆ

Pogledajte na vecernji.hr