Manje ženki

U SAD-u je sve više muških kornjača, a evo i zbog čega

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
U SAD-u je sve više muških kornjača, a evo i zbog čega
05.05.2018.
u 11:07
Skupina znanstvenika otkrila je kako je hlađenje poljoprivrednih zemljišta kombinirano s kemijskim učincima onečišćenja živom utjecalo na demografiju kornjača
Pogledaj originalni članak

Poljoprivredna praksa i onečišćenje okoliša živom u SAD-u uzrokuje da se sve više izleže muških kornjača.

Razmnožavanje kornjača, naime, određeno je uvjetima u kojima se njihova jajašca razvijaju, poput temperature.

Dok je globalno zatopljenje dovelo do sve više ženskih morskih kornjača u Tihom oceanu, okolišni čimbenici u Virginiji imaju suprotan učinak te se u SAD-u rađa više mužjaka od ženki, piše Independent.

Skupina znanstvenika otkrila je kako je hlađenje poljoprivrednih zemljišta kombinirano s kemijskim učincima onečišćenja živom utjecalo na demografiju kornjača.

– Naše je istraživanje pokazalo kako rutinski postupci čovjeka mogu neočekivano ostaviti trag na divljem svijetu – rekao je profesor William Hopkins koji je nadgledao istraživanje.

– Otkrili smo snažne promjene u spolnim odnosima uzrokovane interakcijom dvije najčešće globalne promjene na planeti, onečišćenjem i poljoprivrednom proizvodnjom – dodao je.

Naime, u hladnijim gnijezdima kornjača više je mužijaka.

– Naši rezultati pokazuju da su kornjače zamijenile svoja prirodna staništa za gniježđenje s poljoprivrednim staništima, a to ima nepoželjne posljedice za njihov reproduktivni uspjeh – zaključuje prof. Hopkins.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar 123456
123456
13:22 05.05.2018.

Pa kad su IK počeli primjenjivati i na kornjače. Ne znam samo kaj bum ja s doručkom kad IK počnu gurati i u kokošinjce, a sigurno budu! Mi se vidi kak kokot još uvijek nemre snesti jajce. Možda ga može anemični dezerter svojom demagogijom prisiliti na taj čin! Jako sam zabrinut!