Jednostavni su recepti baš uvijek dobrodošli. Bilo da nam stižu
nenadani gosti ili jednostavno želimo što više vremena provesti u nekim
drugim aktivnostima čak i vikend kada smo pretežno doma nije loše
začiniti ukusnim jelom za čiju pripremu nam treba tek nešto više od
pola sata. No, ne samo da je obrok koj vam donosimo lagan za pripremu,
u njemu nema apsolutno ničega što bi moglo štetiti vašem zdravlju, a
pogodan je i za sve one koji ne konzumiraju meso. Uživajte...
Juha od kukuruza
1 limenka mladog zrnja kukuruza
1 vrećica juhe od povrća
2 žumanjka
40 g maslaca
20 g brašna
1 čaša slatkog vrhnja
1 žličica mljevene paprike
1 vezica vlasca
sol
U većoj zdjeli zagrijemo maslac i na njemu malo popržimo brašno te
zalijemo hladnom vodom, dodamo ocijeđenu kuruzu i procijeđenu juhu od
povrća. Posolimo i još desetak minuta kuhamo.
Žumanjke razmutimo s vrhnjem, dodamo malo papra i slatku papriku i
promiješamo. Maknemo juhu s vatre i dodamo umak od žumanjka i vrhnja,
ponovno zagrijemo juhu (ali ne kuhati) i to je to. Po želji se prije
posluživanja juha može posipati vlascem.
Tofu s povrćem
Za 4 osobe:
300 grama tofua (svježi)
3 mlada luka
1 žličica sezamovog ulja (može laneno ili maslinovo)
1 žličica meda
1 žlica sojina umaka (tamari/soja sos)
100 ml vode
200 grama paprike
400 grama bukovača
100 grama šampinjona
2 žličice đumbira nasjeckanog (možeš i onaj u prahu)
1 češanj češnjaka
1 žlica ulja
2 žličice vegete
U tavi popečemo nasjeckani luk i papriku narezanu na rezance te ih
izvadimo iz tave. U istoj tavi popečemo narezane gljive te ih dodamo
povrću u tu odvojenu zdjelu. Nakon toga popečemo tofu nasjeckan na
kockice i protisnuti češnjak.
Povrće vratimo u tavu, podlijemo vodom (ako treba, nekad bude dovoljno
soka od gljiva) i dodamo đumbir, vegetu, sezamovo ulje, med, sojin umak
i još kratko propirjamo.
Vegetarijanski ručak koji osvaja i mesoždere
Gdje je danas Oliver Mlakar? Živi na selu, a radi i u 90. godini
Za sebe kaže kako nije klasičan penzioner jer nije 'zasjeo' uz televiziju i telenovele. Obavezno gleda Dnevnik i povremeno sportske prijenose, a projekte na kojima radi pomno bira.
Smrznute ptice padale su s neba, drveće je pucalo od mraza, a stotine tisuća ljudi je umrlo: Nitko ne zna zašto
Čak su i mediteranske luke poput Marseillea bile okovane ledom. Drveće je pucalo od mraza, a crkvena zvona su se lomila. Seljaci su pronalazili svoje kokoši smrznute na granama gdje su spavale
Hitnjaci se dirljivom porukom oprostili od kolegice Mirele: 'Mnogi danas žive zbog tebe'
Iako će biti teško nadomjestiti prazninu u srcima njezinih kolega, ostaje zahvalnost za svaki trenutak proveden s njom: "Zahvalni smo što smo bili dio tvog života, a tebi Mirela hvala što si bila dio nas!"
Je li ovakva ambalaža put prema čišćoj budućnosti?
U svijetu koji se suočava s rastućim izazovima klimatskih promjena, briga o okolišu postala je ne samo odgovornost nego i ključni imperativ za tvrtke.
Stakleni stropovi i ljepljivi podovi: kako nevidljive prepreke koče napredak žena
Metafore poput "staklenog stropa", "ljepljivog poda" i "potrgane prečke" već su dugo prisutne u jeziku kada se govori o rodnoj neravnopravnosti u poslovnim strukturama.