VIJESTI

93 POSTO ŽRTAVA NASILJA SU ŽENE

20.11.2001.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Čak 93 posto žrtava nasilja u nas su žene, a seksualnom nasilju najizloženije su žene od 14 do 22 godine. U hrvatskom društvu postoji strah govoriti o nasilju, a u javnosti se često žrtva prikazuje krivcem. U medijima se mnogo govori o zlostavljanju, ali malo o suzbijanju nasilja. Nužni su izjednačavanje žena i muškaraca te dobra zakonska regulativa i edukacija policajaca, istaknuto je na okruglom stolu "Nasilje - O čemu pričaš", koji je u Tjednu borbe protiv nasilja nad ženama jučer u Saboru organiziralo Vladino povjerenstvo i Odbor za ravnopravnost spolova. (dz)

TRI NAGRADE VEČERNJAKOVIM NOVINARIMA

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je imena dobitnika novinarskih nagrada za najbolje novinarske uratke. Za komentar-kolumnu nagradu je dobio Branko Vukšić za kolumnu "TV tronic" u "Večernjem listu", za podlistak-prilog nagradu je dobila Božica Brkan za prilog "Vrt", a nagradu "Nikša Antonini" za novinarsku fotografiju Kristina Štedul, za fotografije iz Veljuna u "Večernjem listu". Nagradu za životno djelo "Otokar Keršovani" dobio je Dalibor Foretić (posthumno), a za nagradu Novinar godine "Veselko Tenžera" nominirana su dvojica, Denis Latin s HTV-a i Denis Kuljiš iz "Globusa". (H)

ISTRA DOBIVA STATUT

PAZIN - Većina vijećnika, Skupštine istarske županije sinoć je u Pazinu, podržala izmjene i dopune Županijskog statuta u kojem je Ustavni sud bio suspendirao 18 odredbi. Nisu im se pridružila jedino dva vijećnika Hrvatskog bloka, koji su predložili svoja četiri amandmana, uz još dodatna četiri predložena od HDZ-ova vijećnika Nevija Šetića. Statut je prihvaćen s 31 glasom vijećnika IDS-a, SDP-a i HNS-a. (eb)

HRVATSKO-TALIJANSKI UGOVOR NEĆE BITI POTPISAN

RIM - Do daljnjega neće biti potpisan hrvatsko-talijanski ugovor o prijateljstvu, odnosno zasigurno neće biti potpsan do 12. prosinca. Tada će se, nakon sastanka u ponedjeljak, ponovno sastati predstavnici talijanske vlade i udruga talijanskih izbjeglica iz Istre i Dalmacije. Hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević je rekao kako vremenski nije bilo moguće pripremiti sporazum do sastanka Srednjoeuropske inicijative u Trstu. (st)

UHIĆEN GORAN BURA ZBOG RATNOG ZLOČINA

ZAGREB - Goran Bura (25) uhićen je u subotu u zračnoj luci u Oslu zbog ratnog zločina počinjenog 1993. godine u Štitovu na tada okupiranom području općine Drniš. Protiv njega je kao malodobnika bio pokrenut kazneni postupak i određen mu je pritvor, a međunarodna tjeralica raspisana je 23. kolovoza ove godine. Postupak izručenja pokrenut će Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. (dmi)

SVJEDOČILI NOVINARI OBITELJSKOG RADIJA

ZAGREB - Sonja Šarunić, Zvonko Špišić, Vladimir Mihaljek i Mladen Čutura, novinari Obiteljskog radija, jučer su pred Krešimirom Devčićem, istražnim sucem zagrebačkoga Županijskog suda, svjedočili što znaju o prodaji Obiteljskog radija, u istrazi o aferi "Grupo", točnije onom dijelu afere koji se odnosi na Miroslava Kutlu i njegovu upletenost u kupnju radija. Novinari su kazali kako nisu bili ni u kakvim odnosima s Kutlom, a većina njih ga i ne poznaje. Rekli su da su se okupili na poziv Jurja Hrvačića koji je osnivao prvi privatni radio, a radio je kupljen privatnim novcem. (ija)

GLAVAŠ: ZLATKO KRAMARIĆ BIO JE U HDZ-u KAO AGENT

OSIJEK - Hrvatskom ponovno vlada komunističko-ška struktura i ponavlja se progon svega što ima predznak HDZ-a - rekao je saborski zastupnik Branimir Glavaš na proslavi dvanaest godina osnutka osječkog HDZ-a i deset godina stradanja Vukovara, u nedjelju uvečer. Pred petstotinjak članova stranke i simpatizera okupljenih u STUC-u potkrijepio je to citatima izvješća agenta Toma, pod brojem 719, jugoslavenske Službe državne sigurnosti, s osnivačke skupštine osječkog HDZ-a. - Klasnim neprijateljima države okarakterizirao nas je tada agent kodnog imena Tom, koji se trebao uvući u vrh stranke kako bi nas služba lakše kontrolirala. Bio je to dr. Zlatko Kramarić, osječki gradonačelnik i predsjednik LS-a, koji je tada potpisao i pristupnicu u HDZ - kazao je Glavaš, predsjednik osječkog HDZ-a. Tom je prilikom Vladimir Šeks najavio kako su spremni za koaliranje s HSLS-om i drugim strankama petorke, osim sa SDP-om - "recikliranim komunistima" i istaknuo kako je HDZ vratio povjerenje ljudi. (ed)

OTVOREN OBNOVLJENI DNK LABORATORIJ

ZAGREB - Michael Portillo, član Odbora Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za bivšu Jugoslaviju i dr. Goran Granić, potpredsjednik i zamjenik predsjednika vlade Republike Hrvatske otvorili su jučer obnovljeni DNK laboratorij koji se nalazi pri Institutu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu. ICMP pomaže rad Laboratorija u Zagrebu od svibnja 2000. godine. (dmi)

PICULA NA DIPLOMATSKOM FORUMU O BORBI PROTIV TERORIZMA

ZAGREB - Teroristički napadi na SAD 11. rujna ove godine stvorili su novo ozračje u međunarodnim odnosima u kojemu Hrvatska nalazi svoje mjesto uz demokratske zemlje okupljene u protuterorističkoj koaliciji, ustvrdio je jučer hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula na diplomatskom forumu u Zagrebu, u organizaciji Instituta za međunarodne odnose. Upitan da komentira tendenciju da se čak i u skandinavskim zemljama nakon napada na SAD počinje javljati ksenofobija i neprihvaćanje imigranata i izbjeglica, Picula je ustvrdio da u EU postoji zabrinutost da bi ilegalna, pa čak i legalna, migracija mogla utjecati na sigurnost. (H)

IVAN VEKIĆ: NAŠ SU VIJENAC BACILI U STRANU

OSIJEK - Vijenac Središnjeg nacionalnog stožera za obranu digniteta Domovinskoga rata, koji smo u nedjelju položili kod središnjeg spomenika na Ovčari, nakon dolaska delegacije državne vlasti grubo je odbačen u stranu, zajedno s vijencima ratnih udruga iz Siska i Orahovice. Riječ je o javnom oskvrnuću simbola, koji je počinila neka od bezbrojnih službi uz znanje i odobrenje aktualne vlasti - izjavio je rezignirano predsjednik Slavonsko-baranjskog stožera za obranu digniteta Domovinskoga rata Ivan Vekić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Osijeku. (mm)

10. OBLJETNICA TRAGEDIJE U BOROVU NASELJU

VUKOVAR - Rodbina i prijatelji poginulih jučer su ispred skloništa Borovo commercea u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, gdje se sklonilo više od 800 civila, djece i ranjenika, položili vijence i zapalili svijeće, prisjećajući se 19. studenoga prije 10 godina. Nakon polaganja vijenaca, rodbina i prijatelji su se uputili kolonom sjećanja na Križni put od skloništa Borovo commercea, Ulicom Blage Zadre, Trpinjskom cestom do ostataka crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju, gdje je na otvorenom slavljena sveta misa. (mf)

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

ZAGREB - Ured UNICEF-a u Hrvatskoj predstavio je jučer povodom Međunarodnog dana djeteta (20. studenog) izvješće o rezultatima UNICEF-ove globalne kampanje "Recite DA za djecu", organizirane u okviru Globalnog pokreta za djecu. Predstavljenoje i izvješće UNICEF-a o Stanju djece u svijetu na pragu 2002. te aktivnosti Ureda u Hrvatskoj u proteklih deset godina. Današnji Međunarodni dan djeteta ujedno je i 12. obljetnica usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. (H)

Pogledajte na vecernji.hr