KOPRIVNICA

A gdje je naš ministar znanosti i obrazovanja, onaj, kako se zove...

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
A gdje je naš ministar znanosti i obrazovanja, onaj, kako se zove...
11.03.2013.
u 10:00
Žarko Dolinar jedini je Hrvat koji daje razlog postojanju ministarstva znanosti i sporta - rekao je Pleše
Pogledaj originalni članak

Žarko Dolinar vjerojatno je jedini Hrvat koji daje razlog da postoji jedno ministarstvo znanosti i sporta. Zašto na otvorenje nije došao ministar, kako se ono zove, da, Jovanović? - kazao je koprivnički povjesničar sporta Branko Pleše u subotu na otvorenju izložbe posvećene Žarku Dolinaru.

Njegovo pitanje nije bilo bez vraga - Dolinar je proslavljeni stolnotenisač, bivši svjetski prvak, a ujedno i trostruki doktor znanosti, sveučilišni predavač veterine i medicine u Zagrebu i švicarskome Baselu. Usto je bio i kolekcionar, slikar, himanist, pravednik među narodima, svjetski putnik...

Izložba je postavljena u dvorani za sastanke u koprivničkoj vijećnici na desetgodišnjicu njegove smrti.

Pleše, koji godinama prikuplja Dolinarovu prebogatu ostavštinu, a i autor je monografije o njemu pod naslovom “Pet života u jednome” u dirljivome je govoru opisao životni put sportaša i znanstvenika koji je govorio 16 jezika, koji je proglašen hrvatskim sportašem 20. stoljeća, čija je kolekcija ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, koji je - jedini - dobio dva ordena Danice hrvatske, i za znanost i za sport.

Na izložbi se prvi put javno pokazuju i eksponati koje je Dolinar prije četvrt stoljeća donirao Podravki, a ona se bila obvezala urediti njegovu spomen-sobu, no to nikad nije učinila. Dapače, dio te donacije nepovratno je izgubljen, vhjerojatno ukraden, poput originalnog, vrlo vrijednog Picassovog crteža. Srećom, nitko nije ukrao čuveni Dolinarov reket s nacrtanom mrtvačkom glavom i potpisima svjetskih prvaka koje je bio “namlatio”.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
19:51 11.03.2013.

I nemoj ga braniti ne mora biti svagdje prisutan ali mora biti tamo gdje se radi o vrhunskim sportašima Hrvatske.No njega takve stvari ne zanimaju on ima samo jedan cilj kako uništiti jedan klub i jednu osobu a to je dozvolićeš mi premalo za jednog ministra.Sigurno je samo to da je on nesposoban i nije mu tu mjesto.

DE
demokršćanin
22:25 13.03.2013.

TEGOVI! Da se radilo o otvorenju izložbe o TEGOVIMA ( što god to značilo ) sigurno bi se pojavio.Možda je ministar zaboravio kojeg je ministarstva on ministar.