afganistan

Afganistan: Svekrva kliještima čupala meso 15-godišnjoj snahi

Foto: Reuters/ PIXSELL
Afganistan: Svekrva kliještima čupala meso 15-godišnjoj snahi
02.01.2012.
u 19:46
Nakon udaje 
svekar je tražio od Afganistanke da prostitucijom puni kućni proračun.
Pogledaj originalni članak

Petnaestogodišnju afganistansku djevojku roditelji njezina supruga punih su pet mjeseci mučili, izgladnjivali i držali zatvorenu u podrumu i toaletu nakon što je odbila baviti se prostitucijom, pokazao je vjerojatno najteži dosad otkriveni slučaj zlostavljanja žena u Afganistanu. Sarah Gul roditelji su prije sedam mjeseci nasilu udali za mladića iz mjesta Baghlana na sjeveru zemlje, a dva mjeseca nakon udaje mladićevi roditelji zatražili su od nje da se počne baviti prostitucijom kako bi popunila kućni proračun.

Batinali je i čupali joj nokte

Kada je djevojka to odbila, počela je tortura. Svekar i svekrva petnaestogodišnju su snahu zatvorili u podrum dajući joj hrane i vode tek toliko da ne skapa od gladi i žeđi. Kako bi je prisilili da promijeni odluku i pristane na prostituciju, kliještima su joj počeli otkidati meso s tijela i čupati nokte. Uz to su joj gasili cigarete na koži, a batinanja su bila svakodnevna. Nesretna je djevojka bila potpuno zatvorena punih pet mjeseci, a za njezin slučaj doznala je policija kojoj su susjedi prijavili vriskove i plač koji su dolazili iz kuće. Provalivši u kuću, policajci su djevojčicu odnijeli u bolnicu.

– Ovo je jedan od najgorih slučajeva zlostavljanja koje sam vidio. Počinitelji tako strašnih zločina moraju biti kažnjeni – izjavio je afganistanski ministar zdravstva koji je djevojčicu posjetio u bolnici.

Čak i u zemlji u kojoj je zlostavljanje žena gotovo svakodnevna pojava, u kojoj se nevjernice kamenuje do smrti, tako okrutno postupanje izazvalo je zgražanje javnosti. Pogotovu nakon što se djevojčica dovoljno oporavila i iznijela detalje pakla kroz koji je prolazila pola godine.

Svekrva je bila najgora

– Tukli su me svakodnevno svi, palili mi kožu, ali najgora je bila svekrva. Ona je uživala što mi nanosi bol, gasila mi je cigarete na koži, a posebno je voljela mučiti me kliještima – izjavila je Gul iz bolničkog kreveta.

Prema tvrdnjama liječnika, djevojci je zbog torture ozbiljno narušeno fizičko i psihičko zdravlje te je vrlo upitno hoće li se liječenje pokazati uspješnim. Policija je uspjela uhititi svekrvu i njezinu kćer koja je također sudjelovala u mučenjima, no svekar i suprug mučene djevojke uspjeli su pobjeći.

– Organizirali smo potragu za njima i nadam se da ćemo ih uhvatiti kako bismo im sudili za zločine. No gotovo je sigurno da će utočište naći među talibanima – kaže šef policije u Baghlanu Mohammed Zia.

Djevojka je iz pokrajinske bolnice prebačena u Kabul, no vjerojatno će na liječenje biti poslana u Indiju gdje su joj šanse za oporavak veće.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 78

OB
-obrisani-
21:34 03.01.2012.

Izno, sretna i tebi

SC
scary
20:36 02.01.2012.

i onda mi kukamo da nam nešto fali... a ovi tek iz kamenog doba trebaju izaći :(

TO
Toni50
19:58 02.01.2012.

Da se samo zna nije bio ( terorista Al Qaida) nego je čisti demokrata biznismen sa smijerom zarade love sa seksom !