Prvi pravni potez

Todorić sudu: Zabranite im da sklope nagodbu

Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL/VL
Ivica Todorić
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL
Ivica Todorić
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL
Ivica Todorić
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL
Ivica Todorić
13.02.2018.
u 07:15
Preko odvjetnika traži detaljan nadzor nad Ramljakovim radom
Pogledaj originalni članak

Ivica Todorić, koji se od kaznenog progona sklonio u London, povukao je svoj prvi pravosudni potez od uvođenja izvanredne uprave u Agrokor. Njegovi odvjetnici predali su prošlog četvrtka Trgovačkom sudu u Zagrebu podnesak kojim su od stečajne sutkinje Nevenke Siladi Ristić zatražili “da obavi detaljan nadzor nad radom izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka u odnosu na objavljene financijske izvještaje Agrokora za 2016. godinu” te da Ramljaku “naloži da obustavi bilo kakve daljnje radnje usmjerene na zaključenje nagodbe na temelju objavljenih revidiranih financijskih izvještaja“.

Postupanje s nepažnjom

Nadzor nad radom izvanrednog povjerenika propisan je člankom 14. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značenja za Republiku Hrvatsku, a ovlasti za zaustavljanje nagodbe stečajnom sucu daje članak 10. Zakona.

Razlog za ovakav zahtjev Ivice Todorića sudu prilično je nevjerojatan, pomalo i bizaran: revizorsko društvo PriceWaterhouseCoopers (PwC) koje je nakon pet mjeseci rada obavilo reviziju Agrokorovih bilanci za 2016. godinu, dalo je tim izvješćima općenito pozitivno mišljenje, ali se istovremeno od vrlo bitnih komponenti financijskog izvještaja – ogradilo.

Foto: Duško Marušić/Pixsell
Ivica Todorić 2012. godine na proslavi Martinja s obitelji i poslovnim partnerima
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić dolazi na ispitivanje u DORH
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić dolazi na ispitivanje u DORH
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić

Među ostalim, ističu Todorićevi odvjetnici, “revizori PwC-a odbili su potvrditi da je Agrokor vlasnik svojih ovisnih društava”. Također, “odbili su potvrditi i ukupan akumulirani gubitak na dan 31. prosinca 2016. od 18,084 milijarde kuna, uključujući gubitak za 2016. godinu u iznosu od 11,047 milijardi kuna”.

To bi praktički značilo da Agrokor nema valjane financijske izvještaje, odnosno da su praktično upitni cijela bilanca i račun dobiti i gubitka u konsolidiranim financijskim izvještajima koncerna za 2016. godinu na temelju kojih bi njegovi vjerovnici, među kojima je i Ivica Todorić, u postupku izvanredne uprave mogli sklopiti nagodbu. Štoviše, svatko tko bi sklopio nagodbu na temelju financijskih izvještaja na koje su revizori iznijeli ozbiljne rezerve mogao bi biti optužen da postupa s grubom nepažnjom.

Naime, nakon što je Agrokor 10. listopada 2017. objavio svoja financijska izvješća za 2016. godinu i mišljenje revizorske kuće PwC, odvjetnici Ivice Todorića angažirali su društvo Sigma Business Consulting za porezno savjetovanje iz Zagreba da sačini analizu tih izvještaja, što je ono i učinilo. Analiza se proteže na 22 stranice, a potpisali su je Hrvoje Zgombić, jedan od najuglednijih hrvatskih stručnjaka za reviziju i računovodstvo, i Martina Butković, a priložena je Todorićevu podnesku Trgovačkom sudu.

Hrvoje Zgombić i njegovi suradnici zbrojili su stavke koje su “revizori odbili potvrditi“ i došli do 54 milijarde kuna u konsolidiranoj bilanci Agrokor grupe, te 26,3 milijarde kuna u odvojenim izvješćima vladajućeg društva koncerna, Agrokora d.d., a postoje i “dodatne neizvjesnosti” prikazane konsolidirane imovine, obveza, prihoda i rashoda u vrijednosti 203 milijarde kuna. Revizori su, prema Sigmi, “odbili potvrditi” i vrijednost Agrokorovih ulaganja u društva kćeri od 7,4 milijarde kuna.

Stvarna sudbina koncerna

“Ako su sumnje revizora i s njima povezane neizvjesnosti tako velike da su odbili potvrditi ukupan gubitak od 18 milijardi kuna, te da Agrokor d.d. ima pravo vlasništva nad svojim ovisnim društvima, razumni korisnik njegovih izvještaja postavit će pitanje tko je krajnji vlasnik imovine, obveza, prihoda i rashoda... koji su prikazani u konsolidiranim financijskim izvještajima za 2016. kao da im je vlasnik Agrokor“, stoji u analizi koju je potpisao Hrvoje Zgombić. Slično je i sa zalihama, s pitanjem jesu li dugoročne obveze u visini od 27 milijardi kuna zapravo dospjele, kao i s nekoliko milijardi kuna za koje se tvrdi da su “prikrivene”.

Prema mišljenju Sigminih analitičara, “okolnosti i neizvjesnosti u svezi s Agrokorovim financijskim izvješćima tako su sveprožimajuće i značajne da su se revizori, u skladu s Međunarodnim revizijskim standardima, trebali povući iz angažmana, odnosno suzdržati se od izdavanja mišljenja”. No, u tom slučaju otvara se pitanje kakva bi bila stvarna sudbina koncerna Agrokor.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

Avatar darkkati
darkkati
07:58 13.02.2018.

Intervencijom Vlade Agrokor je spašen i radna mjesta .

DU
Deleted user
07:56 13.02.2018.

"Da bog da imao pa nemao". To je stara i teška kletva koja je zaslużeno stigla Todoriće.

RE
Rex
08:15 13.02.2018.

Ma trebalo je taj Agrokor pustit nek se sam raspadne........tak je to kad lopovu hoces pomoci,a lopina zna kako te nasamariti