RAT U EUROPI

Gradonačelnik okupiranog grada: 'Rusi bježe prema Krimu'; Zelenski zahvalio vojsci što su porazili okupatora

Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Kremlin spokesman Dmitry Peskov attends a news conference in Moscow
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
Ukrainian service members ride on tanks during a counteroffensive operation in Kharkiv region
Foto: Reuters
Rat u Ukrajini
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
A police sapper sorts unexploded mine shells and weapons after return from the village of Udy, recently liberated by Ukrainian Armed Forces, in the town of Zolochiv
Autori Vecernji.hr, Hina
13.09.2022.
u 23:40
Volodimir Zelenski okrivio je Moskvu za namjerno uništavanje infrastrukture, a Ukrajinci su postigli zapanjujuće uspjehe na bojnom polju
Pogledaj originalni članak

Rusija je u većoj mjeri predala osvojeni teritorij blizu Harkiva, procijenio je SAD, a veliki broj ruskih vojnika napustio je Ukrajinu, prešavši preko granice natrag u Rusiju.

Tijek događaja:

23:28 - Ukrajinska zastupnica Lesia Vasylenko rekla je da je najmanje 150.000 Ukrajinaca oslobođeno u više od 300 gradova u Ukrajini. Posljednjih su tjedana ukrajinske trupe pojačale pritisak na ruske snage koje se povlače, pritiskajući se dublje u okupirani teritorij i šaljući još trupa Kremlja u bijeg uoči protuofenzive.

Moskva je priznala da je posljednjih dana povukla trupe iz područja u sjeveroistočnoj regiji.

Ruske trupe također su napustile južni grad Melitopolj i krenule prema Krimu koji je pripojila Moskva, rekao je gradonačelnik grada prije okupacije. Ivan Fedorov, kaže da su konvoji ruske vojne opreme iz Melitopolja upućeni daleko na jug, prema Krimu.

22:24 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju zahvalio je ukrajinskim vojnicima koji su osigurali "veliki i brzi poraz okupatora na području regije Harkiv".

"Vrlo je važno da zajedno s našim vojnicima, s našom zastavom, normalan život dođe na deokupirano područje", rekao je.

Zelenski je rekao i da je održao sastanak s ministrima obrane Danske i Estonije koji su stigli u Kijev.

“Naravno, razgovarali smo o daljnjoj podršci našoj državi, o daljnjem pritisku na Rusiju. Zahvalio sam im na principijelnoj i dosljednoj pomoći u zaštiti slobode i života ljudi", kazao je.

Ukrajinski čelnik također je rekao da je Ukrajina zajedno s drugim nacijama "izgradila moćnu antiratnu koaliciju koja uključuje desetke različitih država".

21:27 - Rusija će vjerojatno nastaviti sa svojim iznenadnim povlačenjem iz velikih dijelova Ukrajine sve dok kijevske trupe ne zauzmu područje gotovo upola manje od Walesa, kažu zapadni dužnosnici

Stručnjaci sumnjaju da trupe ruskog predsjednika Vladimira Putina neće pokušati zauzeti izgubljenu zemlju oko područja Harkiva i da će umjesto toga konsolidirati svoju vatrenu moć na jugu. Dužnosnici također nisu zanijekali izvješća da su britanski i američki vojni dužnosnici igrali ulogu u savjetovanju Ukrajine o njezinoj protuofenzivi, što je prisililo Kremlj na dramatično povlačenje.

Umjesto toga, obavještajni podaci sugeriraju da će se Rusi pokušati konsolidirati istočno od rijeke Oskil kako bi se usredotočili na obranu regije Donbas, što je visoko među Putinovim javno iznesenim ciljevima.

"Ne očekujem da pokušaju vratiti (izgubljenu zemlju), oni pokušavaju konsolidirati svoje linije. Mrzit će izgubiti teritorij koji su naveli kao svoje primarne ciljeve, naime Donbas i kopneni most", rekao je jedan dužnosnik.

"Prerano je reći je li ovo prekretnica u ratu, ali to je trenutak koji ima moć u operativnom, logističkom i psihološkom smislu. Za razliku od Rusije, Ukrajina je pokazala impresivnu operativnu vještinu i pridržavanje temeljnih načela rata.", dodali su, piše Sky News. 

19:00 - Kijev neće dobiti nikakva "sigurnosna jamstva", pogotovo zato što je njegov nacrt u biti "prolog" Trećeg svjetskog rata, smatra zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

"Kijevska kamarila rodila je projekt 'sigurnosnih jamstava', koji su u biti prolog trećeg svjetskog rata. Naravno, nitko neće dati nikakva 'jamstva' ukrajinskim nacistima", napisao je na svom Telegram kanalu u utorak, piše TASS.

Smatra da je sporazum koji predlaže Kijev ravan "primjeni članka 5. Sjevernoatlantskog pakta na Ukrajinu". Ovaj članak govori o kolektivnoj obrani kao središnjem načelu temeljnog ugovora NATO-a. Kolektivna obrana znači da se napad na jednu od članica saveza smatra napadom na sve članice.

Medvedev vjeruje da bi glavni neprijatelji Rusije - "zapadni šefovi različitog ranga" kojima je upućen "ovaj histerični apel" trebali shvatiti jednu stvar. "To se izravno tiče hibridnog rata NATO-a s Rusijom. Ako ti poluumnici nastave s neobuzdanim upumpavanjem najopasnijih vrsta oružja kijevskom režimu, tada će vojna kampanja prije ili kasnije dosegnuti drugu razinu", upozorio je.

Ova kampanja, naglasio je Medvedev, neće imati vidljive granice, dok će akcije stranaka postati potencijalno nepredvidive. "Kampanja će slijediti vlastiti vojni scenarij, uključujući sve više novih sudionika. Tako je uvijek bilo", rekao je Medvedev.

18:52 - Ruske snage danas su pogodile niz civilnih i civilnih infrastrukturnih objekata diljem istočnih i južnih dijelova Ukrajine, priopćio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Putem zračnih napada i raketnih napada te topničko-raketnih sustava visoke mobilnosti, ruske su snage napale naselja u Luhanskoj oblasti i Donjeckoj oblasti na istoku, te Dnjepropetrovskoj, Mikolajivskoj i Čerkaskoj oblasti na jugu.

"Više od 25 naselja pretrpjelo je topničko granatiranje", rekao je Glavni stožer u svom dnevnom brifingu. Osim toga, neprijatelj je intenzivirao zračno izviđanje.

18:40 - Ruske snage nastavile su s pljačkom dok ih ukrajinske trupe potiskuju dalje na istok, rekao je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u današnjem dnevnom brifingu.

Dužnosnici su rekli da su na dionici autoceste koja se proteže sjeverno i južno između Starobilska i Luhanska uočili oko 300 civilnih vozila, uglavnom s državnim registarskim oznakama Harkivske regije, koja su išla u smjeru Luhanska. Većina tih vozila imala je "prikolice natovarene opljačkanom imovinom" i vozila ih je ruska vojska.

U Polohyju, gradu u regiji Zaporižja na jugu zemlje, "ruski okupatori razbijaju vrata privatnih garaža, otimaju osobne automobile mještanima", rekao je glavni stožer. U međuvremenu, u regiji Herson, glavni stožer je rekao da je slično ponašanje primijećeno u uklanjanju "namještaja i kućanskih aparata iz privremeno napuštenih domova".

17:19 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u utorak je optužio Njemačku da ignorira pozive Kijeva za slanje tenkova Leopard i borbenih vozila pješaštva Marder, naglasivši da Berlin kao izgovor koristi samo „apstraktne strahove i izlike“. 

Kuleba je to izjavio nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno pozvao zapad da ubrza slanje oružja njegovoj zemlji koja proteklih dana bilježi vojne uspjehe na sjeveroistoku zemlje. 

Razočaravajući signali stižu iz Njemačke, a Ukrajini odmah trebaju Leopardi i Marderi – da oslobodi ljude i spasi ih od genocida“, napisao je ukrajinski šef diplomacije na Twitteru. 

„Niti jedan racionalan argument zašto se to oružje ne može poslati, samo apstraktni strahovi i izlike. Zašto se Berlin boji onoga čega se Kijev ne boji?“, dodao je Kuleba u za sebe neuobičajeno otvorenom stilu. 

Reuters piše kako je Njemačka Ukrajini poslala samohodne haubice te da Zelenskij i Kuleba smatraju da to nije dovoljno. 

Na stranicama njemačke vlade se redovito ažurira dugu lista naoružanja koje je Njemačka poslala, među kojima su 24 protuavionskih GEPARD-a, 54 oklopnih transportera M113, 3 tisuće protutenkovskih Panzerfaust 3, 500 sustava Stinger, 2,7 tisuća protuzračnih STREL-a, 21,8 milijuna komada streljiva za vatreno oružje, 10 tisuća projektila kalibra 155mm.

Kuleba često kritizira Njemačku da je spora u slanju oružja, sugerirajući da razlog tome strah Berlina da će antagonizirati ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Jedan od Zelenskijevih savjetnika, Mihailo Podoljak, također je kritizirao Njemačku. 

Šest mjeseci saveznici se raspravljaju tko će prodati tenkove Ukrajini. Šest mjeseci ih nema jer nema 'političkog rješenja'. Rusija nastavlja svoj teror, ljudi umiru, vrijeme je izgubljeno. Njemačka, čekamo vaš znak“, napisao je u utorak na Twitteru. 

U razgovorima s Kulebom tijekom vikenda njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock obećala je daljnju vojnu pomoć Ukrajini te nije odbacila slanje tenkova, dodavši kako će za tu zemlju pogođenu ratom „idući tjedni i mjeseci biti ključni“. 

15:53 -  Kremlj je priopćio u utorak da se ne vode rasprave o općoj mobilizaciji kako bi se pomoglo ruskim vojnicima u Ukrajini, unatoč sve većem pritisku da se to učini pošto je Rusija pretrpjela jedan od najgorih poraza u gotovo sedam mjeseci rata.

"U ovom trenutku ne, nema rasprave o tome", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje drugi dan zaredom hoće li Rusija mobilizirati svoje rezerve nakon što je istjerana iz gotovo cijele regije Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine.

Foto: SPUTNIK/REUTERS

Mihail Šeremet, zastupnik u Dumi iz vladajuće stranke Jedinstvene Rusije, rekao je da je za pobjedu neophodna "puna mobilizacija", citirali su ga u ponedjeljak ruski mediji. 

"Najviše od svega nam je potrebna maksimalna mobilizacija naše snage i resursa" kako bi Rusija dobila "rat" protiv Sjedinjenih Država, Europe i NATO-a, priopćio je i čelnik Komunističke stranke Genadij Zjuganov na web stranici te stranke.

14:11 - Ruske postrojbe povlače se iz prvih gradova u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk, rekao je u utorak ukrajinski dužnosnik.

"Danas je Kremina posve prazna", rekao je ukrajinski guverner Luhanska, Serhij Hajdaj.

"Nema policije, nema ureda zapovjednika, nema ureda tužitelja - nema nikoga, svi su pobjegli", navodi on.

Njegove tvrdnje nisu još provjerene iz neovisnih izvora.

13:34 -  Samo dan nakon što općinski zastupnici iz 18 okruga Moskve i Sankt Peterburga potpisali su dokument kojim traže ostavku ruskog predsjednika Vladimira Putina, stigao je odgovor iz Kremlja. Reuters piše da je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao da je granica između pravnog kritiziranja ruske vojne kampanje u Ukrajini i kršenja ratnih zakona o cenzuri koji predviđaju kazne do 15 godina zatvora "vrlo, vrlo tanka".

 

Podsjećamo, zastupnici su zatražili ostavku ruskog predsjednika i objasnili zašto to že.e

''Mi, općinski zastupnici Rusije, vjerujemo da postupci predsjednika V. Putina štete budućnosti Rusije i njezinih građana. Tražimo ostavku Vladimira Putina s mjesta predsjednika Ruske Federacije'', piše u izjavi zastupnice Semenovskog okruga Sankt Peterburga Ksenia Torstrem.

''Razgovarali smo sa zastupnicima da bismo željeli podržati zastupnike iz općine Smolninsk. Ali sada je zbog represije teško javno govoriti. Stoga smo došli do ovako sažetog teksta. Zastupnicima još nije zabranjeno mišljenje. A također nije zabranjeno govoriti za ostavku predsjednika. On nije monarh, već najamni radnik, prima plaću od naših poreza. Naša funkcija je da zastupamo interese naroda, a vidimo da narod nije zadovoljan. A naš narod je po Ustavu izvor vlasti. Ja osobno ne razumijem motive postupaka Vladimira Putina. Mislim da ne možete biti toliko dugo na vlasti'', dodala je.

13:21 -  Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov dao je nove podatke o protuofenzivi. Kazao je da napreduje sporije u oblasti Herson nego u oblasti Harkov jer je Herson poljoprivredna regija čiji "kanali za navodnjavanje" se mogu koristiti kao obrambeni rovovi za Ruse.

Objasnio je kako postoji i još jedan faktor.

- Moskva koristi čečenske borce u južnoj Ukrajini kako bi spriječili vlastite trupe da napuste svoje pozicije - rekao je ministar, piše ukrajinska Pravda.

12:43 -  Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov i članovi ruskog izaslanstva dobili su vize za sudjelovanje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, izvijestila je u utorak ruska novinska agencija pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je tjednima kritizirala Sjedinjene Države jer članovima ruskog izaslanstva ne odobravaju vize za sudjelovanje na 77. sjednici Opće skupštine UN-a koja počinje danas u New Yorku.

"Danas su izdane vize Lavrovu i određenom broju ljudi koji će ga pratiti", objavio je Interfax pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova.

12:39 -  Finska premijerka Sanna Marin poručila je u u utorak Europskom parlamentu kako je EU bila „previše naivna“ u odnosu prema Rusiji te da je po tom pitanju trebalo „više slušati“ Poljsku i baltičke zemlje.

„Moramo priznati da smo usvojili previše naivan pristup prema Rusiji i temeljili naša očekivanja o njenom funkcioniranju na krivim osnovama“, kazala je Marin u svom obraćanju zastupnicima u Europskom parlamentu.

„Trebali smo slušati naše poljske i baltičke prijatelje koji su živjeli pod sovjetskom vladavinom“, dodala je socijaldemokratska premijerka Finske.

Poljska, Litva, Latvija i Estonija bili su najoštriji kritičari europskog oslanjanja na ruska fosilna goriva i pokretanja plinovoda Sjeverni tok 2, nasuprot Njemačkoj koja je u posljednjih desetak godine uvelike povećala svoju ovisnost o ruskom plinu.

10:00 -  Rusija je uhitila glavnog menadžera zrakoplovne tvornice zbog sumnje da je proslijedio tajne vojne informacije Ukrajini, izvijestile su u utorak ruske novinske agencije pozivajući se na FSB, saveznu sigurnosnu službu. 

FSB je objavio da muškarca sumnjiče da je fotografirao opremu iz ruskih borbenih zrakoplova i slao ih ukrajinskom državljaninu koji je radio u ukrajinskoj zrakoplovnoj tvornici, pišu ruski mediji.  FSB je naveo da će se osumnjičenom muškarcu suditi za izdaju. 

9:45 -  Prilikom svojeg povlačenja s područja koje su oslobodile ukrajinske oružane snage, ruski vojnici su ostavili značajne količine vojne opreme.

Foto: STATE SECURITY SERVICE OF UKRAIN
Ammo and shells left by Russian soldiers are seen in the recently liberated town of Izium
Foto: STATE SECURITY SERVICE OF UKRAIN
Service members of the State Security Service of Ukraine inspect ammo and shells left by Russian soldiers in the recently liberated town of Izium
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL

9:23 -  Rusija je u većoj mjeri predala osvojeni teritorij blizu Harkiva, a veliki broj ruskih vojnika je napustio Ukrajinu, prešavši preko granice natrag u Rusiju, rekao je viši američki vojni dužnosnik u ponedjeljak navečer .

SAD smatra kako rusko ostavljanje svoje opreme u povlačenju "može biti indikativno za rusko neorganizirano zapovjedništvo", naveo je dužnosnik pod uvjetom anonimnosti za Reuters.

Unatoč vojnim uspjesima, dužnosnik je optimističan, ali i oprezan u svojim procjenama.

"Očito je da se žestoko bore", kazao je i opisao napredak ukrajinskih snaga na jugu i istoku zemlje.

8:35 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije podatke stanja na terenu. Smatraju kako će Rusiji biti potrebne godine da obnovi jednu od svojih najprestižnijih tenkovskih jedinica nakon povlačenja iz oblasti Harkov

 

8:27 - Institut za proučavanje rata objavio je najnoviju kartu stanja na terenu. Navode kako ukrajinske snage nastavljaju zauzimate značajne dijelove teritorija u oblasti Hersona te na taj način degradiraju moral i vojne sposobnosti ruskih snaga u području.

 

7:30 - Skupina čelnika ukrajinskog civilnog društva kaže da su sveobuhvatne redukcije struje dio ruske strategije, pozivajući SAD da pojačaju potporu kako bi maksimizirali dobitke prije zime. Veći dio istočne Ukrajine bio je u mraku u nedjelju, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski okrivio je Moskvu za namjerno uništavanje infrastrukture dok su Ukrajinci postigli zapanjujuće uspjehe na bojnom polju.

- Njihov je pristup osigurati što više hladnoće prije početka zimske sezone uništavanjem sve kritične infrastrukture - rekla je Hanna Hopko, koja vodi Međunarodni centar za ukrajinsku pobjedu, krovnu skupinu organizacija civilnog društva.

7:00 - Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je  da su ukrajinske snage postigle značajan napredak u svojoj protuofenzivi protiv ruskih trupa, iako je prerano prognozirati ishod rata.

- Jasno je da smo vidjeli značajan napredak Ukrajinaca, posebno na sjeveroistoku, i to je proizvod potpore koju smo pružili, ali prije svega to je proizvod iznimne hrabrosti i otpornosti ukrajinskih oružanih snaga i ukrajinskog naroda - rekao je Blinken novinarima u Mexico Cityju.

- Prerano je reći kamo to točno vodi. Rusi drže vrlo značajne snage u Ukrajini kao i opremu te oružje i streljivo. I dalje ga koriste neselektivno ne samo protiv ukrajinskih oružanih snaga, već i protiv civila i civilne infrastrukture kao što smo vidjeli - dodao je. 

VIDEO Ukrajinci sve više napreduju: Stigli na 50 kilometara od granice s Rusijom?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

DU
Deleted user
13:57 13.09.2022.

Da je Rusija napadnuta izvana, svi Rusi i oni što nisu Rusi bi je s guštom branili. Tako su kroz cijelu povijest. Međutim, ovdje je Rusija napadač, ljudi to jako dobro znaju i naravno da nemaju volje za borbom. Još bi nekako i prošlo da su uspjeli slomiti otpor Ukrajine u tri mjeseca, ali ovo se odužilo, žrtve su velike i vidi se pad morala. Rus nikad nije bježao s fronte, uvijek se borio do kraja. Čovjek ako riskira život mora vidjeti neku svrhu toga, pravda mora biti na njegovoj strani. Rusi su po prvi put u povijesti agresori na drugu suverenu državu, znači na krivoj strani. Još je gore što su im to najbliža tzv. slavenska braća. Doduše, bliski narodi kad se zakrve, to uvijek bude gore nego kad u sraz uđu narodi koji veze nemaju jedni s drugima. I nama je dobro poznato kako su nas naša balkanska "slavenska braća" pokušala uništiti.

TE
Teig1
18:52 13.09.2022.

Bilo bi pametno zalagati se za mirovni sporazum jer je zabrinjavajući kako će ova velika nuklearka završiti. Treba se maniti vatrometa, inače će to doći mnogima do glave.

5S
505.scrtom
21:46 13.09.2022.

prije svega, svakako veliki respekt ukrajincima na uspjesima i borbi,no malo je pretjerano ako se spominje da su zapanjujuće veliki. problem je što pomoć zapada još uvijek nije dovoljno velika da bi se moglo maksimalno dalje nastavljati punom parom a gubitak ljudstva ogroman. odgovor rusa će na žalost vjerojatno doći. pitanje je samo koliko žestok, no nije samo to problem nego kao što je i kod rusa bio problem držati okupirani teritorij tako će navjerojatnije biti vrlo teško i ukrajincima držati teritorij koji su povratili. osobno mislim da po logici rezultat nije niti blizu 1:1 jer je tek mali dio osvojen. nismo niti svjesni u što smo se uputili. svatko ima drugo mišljenje ali moje je natjerati obje strane na prekid vatre i uspostavljanje mirovnih pregovora i riješenje krize pod pritiskom svih moćnih zemalja diljem svijeta. usijane glave pune međusobne mržnje nisu nikakvo riješenje. zapad je u totalnoj dilemi jer sa jedne strane želi pomoći ukrajini ali isto tako strahuje od eskalacije plus ovisnost sa plinom i energentima.