ČETVRTI PUT

Putin gubi strpljenje: Referendum u samoproglašenim državama opet odgođen, i to iz jednog razloga

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
12.09.2022.
u 22:59

Politički službenici koji su poslani u regije Harkiv i Zaporižje da pripreme glasovanje dobili su "naredbu da odu kući", kaže izvor, no i dalje ostaju u Harkivu

Ruske su vlasti na zasad neodređeno vrijeme odgodile referendum o pripajanju Rusiji samoproglašene Narodne Republike Lugansk i Narodne Republike Donjeck, kao i okupirana područja Zaporižje, Harkiv i Herson. 

Jedini razlog odgode ovog referenduma su uspjesi ukrajinskih vlasti u regiji Harkiv, doznaje Meduza od izvora bliskih Kremlju. 

Ranije je glavni tajnik Glavnog vijeća Jedinstvene Rusije Andrej Turčak najavio kako je ''ispravno i simbolično'' da se referendumi održe 4. studenog, na Dan nacionalnog jedinstva, što su podržali svi proruski predstavnici na okupiranom području. 

Zbog neuspjeha na fronti, rok je prvobitno s travnja odgođen na svibanj, a zatim na 1. rujan, a potom i na 4. studenog. Kremlj je unatoč svim odgodama te referendume još jednom odlučio prebaciti, no datum još nije poznat. 

Politički službenici koji su poslani u regije Harkiv i Zaporižje da pripreme glasovanje dobili su "naredbu da odu kući", kaže izvor, no i dalje ostaju u Harkivu.

Sugovornici bliski Kremlju naglašavaju kako kako ruske vlasti niti neće moći znati odrediti novi datum dok ne vide kako će se razvijati ukrajinska protuofenziva, a izvori AP-a naveli su kako je Putin počeo gubiti strpljenje. 

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), oružane snage Ukrajine oslobodile su više teritorija u pet dana nego što su ruske trupe zauzele od travnja. Na nekim mjestima ukrajinska vojska probila je položaje Ruske Federacije u dubinu do 70 kilometara.

>> VIDEO Ukrajinci sve više napreduju: Stigli na 50 kilometara od granice s Rusijom?

Ključne riječi

Komentara 10

DO
domolub
23:30 12.09.2022.

bravo UKRAJINA BRAVO HRVATSKA

MO
modovisisajteMaraschino
07:08 13.09.2022.

Taj referendum će vrijediti kao što vrijedi referendum tzv. RSK o pridruživanju republici genocidnoj i pašaluku

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
07:26 13.09.2022.

referendum treba održati u koeninsbergu o odcjepljenju od rusije, zatim sankt petersburgu i drugim gradovima gdje ljudi ne žele pogibati za ideale rusonacizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije