ZBOG AGRESIJE NA UKRAJINU

Amerikanci na popis sankcija stavili Velesstroj, vlasnici povezani sa šeikom koji je htio kupiti Fortenovu

Foto: YURI SMITYUK/NEWSCOM
Amerikanci na popis sankcija stavili Velesstroj, vlasnici povezani sa šeikom koji je htio kupiti Fortenovu
15.09.2023.
u 17:05
Tvrtka Velesstroj jedna je od najvećih ruskih građevinskih tvrtki koja gradi naftovode, plinovode i slične velike infrastrukturne projekte od strateške važnosti za Rusku Federaciju i državne energetske kompanije.
Pogledaj originalni članak

Američka vlada dodala je na svoj popis sankcija rusku kompaniju Velesstroj, koja je dugo godina bila u vlasništvu hrvatskog poduzetnika Mihajla Perenčevića nakon čega je vlasništvo kupio Krešimir Filipović, jedan od uključenih u osporavanu prodaju udjela sankcionirane ruske banke Sberbank u Fortenova Grupi.

Tvrtka Velesstroj jedna je od najvećih ruskih građevinskih tvrtki koja gradi naftovode, plinovode i slične velike infrastrukturne projekte od strateške važnosti za Rusku Federaciju i državne energetske kompanije

Na popisu fizičkih i pravnih osoba koje su Sjedinjene Američke Države prekjučer dodatno uvrstile pod sankcije zbog ruske agresije na Ukrajinu nalazi se i jedna tvrtka iz Slovenije: “Arktec Tehnologije na področju elektronike d.o.o.” iz Žužemberka. Dodana je i jedna tvrtka iz Belgije koja se bavi dijamantima te nekoliko tvrdi iz Turske, Srednjoafričke Republike i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ostalo su sve tvrtke i osobe iz Rusije. 

VEZANI ČLANCI

Mihajlo Perenčević je prije nekoliko godina prodao svoj udio Krešimiru Filipoviću koji je sada vlasnik Velesstroja. Krešimir Filipović tako spada u uski krug Putinu bliskih poduzetnika koji imaju pristup unosnim poslovima s državnim ruskim naftnim kompanijama.

Njegova nevjenčana supruga Anastasija Rakov je zamjenica moskovskog gradonačelnika Sergeja Sobjanina (inače člana ruskog Vijeća za sigurnost), preko koje je Filipović pa tako i Velesstroy dobivao najunosnije poslove u Rusiji.

Večernji list je otkrio kako je šeik Alketbi, koji je navodni kupac Sberbankova udjela u Fortenovi, zapravo paravan za Filipovića koji preko ove transakcije nastoji novac iz Rusije pretvoriti u vlasništvo nad Fortenovom i tako zaobići sankcije. U tome mu je pomogao Miodrag Borojević, koji je ranije bio član uprave Fortenove ispred ruskih banki.

Filipovića i Borojevića povezuje Fil-Adrija turist. Tvrtka koja je formalno u vlasništvu Filipovićeva oca, ali kao direktor firme navodi se upravo Miodrag Borojević. Preko Fil-Adrije su Filipović i Borojević izvukli desetke milijuna eura iz Rusije i kupovali tvrtke i nekretnine u Hrvatskoj.

VEZANI ČLANCI

Mihajlo Perenčević je, prema pisanju portala Oštro, u srpnju prošle godine završio pod sankcijama Velike Britanije, i to zbog toga što britanska vlada vjeruje da direktno ili indirektno kontrolira kompaniju Velesstroj. Prema pisanju Oštrog, Perenčević je većinu svoje karijere radio u inozemstvu, nekad davno u Libiji za podružnicu nekoć slavne zagrebačke tvrtke Montmontaža, potom za britansku tvrtku Amerco, te na koncu kroz rusku tvrtku Velesstroj. U Hrvatskoj je obitelj Mihajla Perenčevića uložila u turističku grupaciju Jadranka. Oštrova istraga, temeljena na Pandorinim dokumentima, otkrila je kako su Jadranku 2013. preko offshore tvrtki i ruskog fonda preuzeli muški članovi obitelji Perenčević, Mihajlov brat Predrag i sin Nikola, kao i Krešimir Filipović. 

Ukazom Dmitrija Medvedeva, tadašnjeg predsjednika Rusije, u lipnju 2010. su Mihajlo Perenčević kao predsjednik Velesstroja, Krešimir Filipović kao prvi potpredsjednik Velesstroja (i Zlatko Penić, jedan od direktora u Velesstroju), odlikovani ordenom prijateljstva za “razvoj ekonomskih odnosa između Rusije i Hrvatske”.

VIDEO Drskost na djelu: Policajci krali novac iz prtljage putnika, ali na jednu stvar nisu računali

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar futureGohanIII
futureGohanIII
20:00 15.09.2023.

USrA i korupcija.. donirali 3 gumenjaka MORHu a svaki po milijon i po dolar... ha, ha, ha.. gumenjak.. ha, ha, ha..

SE
sedynen
18:32 15.09.2023.

Radi americkih sankcija svi bjeze iz dolara kao opareni. Veli Predsjednik Brazila, '' miljenik'' Zapada, '' meni nikada nije bilo jasno zasto mi moramo trgovati u dolarima?'' U smislu kada mozemo trgovati i u nasim valutama. Oni sada svi trguju u svojim valutama, inace ako vode americku politiku i uvedu sankcije Rusiji, idu svi u bankrot. Ne mogu oni kupovati od Amerikanaca robu, i sto kupovati, pa Amerikanci nista ne proizvode osim ZRAKA, Facebooka i tih gluposti, slova na Internetu, i digitalizacije, ne moze svijet od toga zivjeti, to nije svijet za ljude, nego za robote, a ovdje planeta Zemlja sa svojim empaticnim stanovnistvom stvorenim od Boga Stvoritelja ovoga svijeta. Amerkanci su stavli SEBE iznad Boga, a to je uzasno ruzno, zato im se i desava to sto im se desava, i svima onima koju idu za njima, a to smo na zalost i mi, svi u komadima. Citav Zapad je bolestan, depresivan i gladan s njima. Nikada ovoliko ocaja nije bilo na Zapadu u rasulu.

AG
Agram1960
18:22 15.09.2023.

Kako Bog kažnjava griešnike? Pomuti im razum pa se sami kažnjaju. Upravo to sada čini tzv Zapad.