zabrinutost

Amerikanci: Neka Kina ubuduće dvaput razmisli kad šalje avione

Foto: Reuters (Ilustracija)
Amerikanci: Neka Kina ubuduće dvaput razmisli kad šalje avione
04.12.2013.
u 08:44
Američki potpredsjednik Joe Biden u dvodnevnom posjetu Kini morat će razgovore o biznisu staviti u drugi plan, zbog kineskih aktivnosti u novoj obrambenoj zračnoj zoni na istočnim obalama. "Mi smo zabrinuti jednostranim mijenjanjem sporazuma s Japanom", kažu Amerikanci.
Pogledaj originalni članak

Trebao je to biti srdačni sastanak o trgovini i gospodarskoj suradnji, ali zbog napetosti oko slanja kineskih aviona u novu obrambenu zračnu zonu na istočnim obalama, nasuprot Japanu, američki potpredsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping najmanje će razgovarati o biznisu.

AP tako piše da će Amerika, iako nominalno protiv uplitanja u teritorijalne sporove drugih zemalja, putem Bidena "izraziti zabrinutost kineskim potezom s avionima, što je i jedan od pokazatelja želje za jačanjem kineske dominacije u tom dijelu svijeta".

– SAD je duboko zabrinut jednostranim mijenjanjima statusa quo u Istočnom kineskom moru. To povećava regionalne napetosti i rizik od nesreća i krivih procjena - poručio je Biden uoči sastanka s kineskim vođama u Pekingu.

Amerikanci vjeruju da će s laganim diplomatskim pritiscima, umjesto ikakvih prijetnji, navesti Kinu da se suzdrži od daljnjih aktivnosti u obrambenoj zračnoj zoni te da će Kinezi "ubuduće dvaput promisliti kad budu htjeli nametati svoj autoritet".

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

PA
patria
11:37 04.12.2013.

Kini nikakvo provociranje susjednih zemalja sa kojima ionako ima brojne teritorijalne sporove i konfrontacija sa SAD-om nikako ne može ići u korist već samo na štetu u svakom pogledu. Kina usprkos svoj svojoj velikoj i rastućoj snazi i sve većem i nezaobilaznom globalnom značaju još uvijek nije supersila u pravom značenju te riječi, pa čak niti apsolutno dominirajuća regionalna sila na dalekoistočnom području. Gledano sa svakog aspekta, vojnog, gospodarskog, društvenog i sigurnosnog Kina još uvijek nije dovoljno snažna, stabilna i neupitno integrirana u globalni poredak. Malo su se precjenili, a to bi itekako moglo imati negativnog kontraefekta za njih.

Avatar DonLon
DonLon
18:27 04.12.2013.

Kakve veze ima senzacionalisticki i bombastican naslov sa tekstom?

Avatar herbe
herbe
12:53 05.12.2013.

Kina jeste super sila u odnosu na Ameriku. Njena brojčanost je čini i te kako snažnom. Americi dodatno otežava položaj prema Kini zbog velikog broja Kineza u Americi. Koja i te kako može biti kamen spoticanja Americi u sukobu sa Kinom.